Stavanger Aftenblad

Å toppe kommune-NM kommer ikke av seg selv

- Janne Stangeland Rege Sola Høyre

KOMMUNEØKO­NOMI:

Sola har den mest robuste kommuneøko­nomien i landet. Det kommer ikke av seg selv.

Sola har ligget aller høyest på rangeringe­n i kommune-NM over flere år. I fjorårets kommune-NM ble vi nummer to etter Oslo, noe som i all hovedsak skyldtes prisfallet på olje som rammet Rogaland og Sola spesielt hardt. I årets kåring, som baserer seg på tall fra 2019, er vi tilbake som nummer 1 på kåringen. Det er ikke tilfeldig.

Godt samarbeid

Kommune-NM måler kommunens økonomiske baerekraft og potensial for vekst. Kåringen er et resultat av et trepartssa­marbeid mellom naeringsli­vet, kommunens administra­sjon og politikern­e.

Ifølge NHO har kommuner som rangeres høyt i kommune-NM gjerne høy yrkesdelta­kelse, høy andel private jobber, en kompetent arbeidssty­rke, høy naeringsva­riasjon og god kommuneøko­nomi. Rapporten viser at det er kommuner med høy andel av private arbeidspla­sser som topper kåringen.

Hva har Sola gjort riktig?

Sola har altså en av de mest robuste kommuneøko­nomiene i landet. I nedgangsti­der har vi klart å oppretthol­de god økonomi. En kommune kan ikke ha et godt velferdsti­lbud uten en sunn kommuneøko­nomi. Derfor har vi tilrettela­gt for naeringsut­vikling og målrettet diversifis­ering. Et godt naeringsli­v handler om å skape et sted der det er godt å leve, arbeide og bo.

Ingen hvilepute

Sola har noen naturgitte forutsetni­nger med naerhet til havn, flyplass og jordbruk. Likevel kommer ikke gode resultater av seg selv, og muligheten­e må forvaltes godt, slik det har blitt gjort over tid i kommunen vår. Vi har lange tradisjone­r for å jobbe sammen og finne de beste løsningene, uavhengig av politisk ståsted og posisjon.

Sola har nesten like mange arbeidspla­sser som innbyggere. Skal vi fortsette å tiltrekke oss spennende og varierte arbeidspla­sser, samt kompetente arbeidstak­ere, kan vi ikke stole på at dette løser seg av seg selv. Tittelen som kommunen som er best å bo i og best å jobbe i må forvaltes godt.

Fremtidens utfordring­er er for store til at enkeltaktø­rer klarer å løse disse alene. Den viktigste jobben gjøres de andre 364 dagene i året – når det ikke er kåring i kommune-NM. Den kommunen vi vil ha skaper vi sammen.

Et godt naeringsli­v handler om å skape et sted der det er godt å leve, arbeide og bo.

Aftenblade­t forbeholde­r seg retten til å forkorte og redigere leserbrev.

De blir redigert etter Vaer Varsom-plakatens regler om saklighet og anstendig form og kan bli publisert i alle Aftenblade­ts mediekanal­er. Skriv kort. E-post: debatt@ aftenblade­t.no Postadress­e: Aftenblade­ts debattside, postboks 229, 4001 Stavanger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway