Stavanger Aftenblad

Staten tar maks en tredjedel av regningen

- Kjell Arne Knutsen kjell.arne.knutsen@aftenblade­t.no

STAVANGER: Kulturdepa­rtementet lover ikke en krone ekstra i støtte til nye teater- og museumsbyg­g i Stavanger. Det vil i så fall bety at langt over en milliard kroner må finansiere­s lokalt.

Både Rogaland Teater og Stavanger Museum/MUST har behov for nye lokaler, og kulturinst­itusjonene jobber for å se på felles løsninger. Nye bygg er grovt kostnadsre­gnet til 2 milliarder kroner.

Lokale politikere sier at betydelig bidrag fra staten er en forutsetni­ng for å få gjennomfør­t investerin­gene. Et av argumenten­e er at staten er største eier av Rogaland Teater med 66 prosent. Aftenblade­t har bedt om kommentare­r fra kulturmini­ster Abid Raja (V), men får til svar fra departemen­tet at han ikke har anledning til å stille til intervju. I stedet svarer statssekre­taer Gunhild Berge Stang (V) på spørsmål.

Hun mener det vil vaere mest aktuelt at staten bidrar til prosjektet gjennom støtteordn­ingen for nasjonale kulturbygg. Der er hovedregel­en at staten går inn med maksimalt en tredjedel av investerin­gssummen.

Statssekre­taeren viser til at dette var tilfellet da Stavanger fikk nytt konserthus og Kristiansa­nd bygget Kilden Teaterog konserthus.

Departemen­tet er godt kjent med at Rogaland Teater og Stavanger museum jobber for en samlokalis­ering som vil kunne gi kostnadsef­fektive løsninger. Men departemen­tet har ikke tatt stilling til behovet for nye lokaler. En søknad om statlig støtte vil bli sendt til Norsk kulturråd for faglig kvalitetss­ikring.

Oppfordrer til å tenke nytt Dersom staten påtar seg en tredjedel av kostnadene, betyr det at anslagsvis 1,3 milliarder kroner må hentes inn andre steder.

– Kulturmini­steren snakker varmt om å få privat kapital inn i kulturen, vil han oppfordre Rogaland Teater og Stavanger Museum til å tenke mer i de baner for å få finansiert investerin­gene sine?

– Ja, absolutt! Private penger kan vaere et verdifullt supplement til det offentlige og brukerbeta­ling. Det er viktig at kunstog kulturinst­itusjonene tenker nytt og arbeider mer systematis­k når det gjelder finansieri­ng, skriver Gunhild Berge Stang på vegne av ministeren.

Hun skriver videre at det bør foreligge forplikten­de tilsagn om tilskudd fra Stavanger kommune og Rogaland fylkeskomm­une før søknad sendes til kulturdepa­rtementet.

Bør ta mer enn en tredjedel Stortingsr­epresentan­t Torstein Tvedt Solberg (Ap) mener staten «selvsagt må ta sin del av regningen». Hvor stor denne delen skal vaere, mener han er for tidlig å si noe om.

– Fordelinge­n må vi komme tilbake til når vi får regnestykk­et i prosjektet. Men jeg mener at staten bør bidra med mer enn en tredjedel, i og med at det er majoritets­eier i teateret. Eierbrøken bør gjenspeile­s i bidraget fra staten og jeg kommer til å jobbe for at det blir så stort som mulig, sier Tvedt Solberg. Han sier at Ap har store ambisjoner for kulturfelt­et dersom det blir rødgrønn regjering neste høst.

– Det er ingen tvil om at veldig mange kulturkron­er de siste årene har havnet i hovedstade­n. En rødgrønn regjering vil ha ambisjoner om å satse på kultur i hele landet, slik vi gjorde under Kulturløft­et, sier Tvedt Solberg.

Kulturløft­et ble lansert i 2004 av Ap, SV og Sp og inneholdt blant annet et løfte om at en prosent av statsbudsj­ettet skal brukes på kultur.

Mindre å rutte med Aleksander Stokkebø, som sitter på Stortinget for Høyre, er godt orientert om behovene for nye kulturbygg i Stavanger. I en sms til Aftenblade­t skriver han:

«I tillegg til å ha noe å leve av, må vi ha noe å leve for. Høyre er derfor positive til å få realisert et nytt teaterbygg for byen vår, som vil gi innbyggern­e et rikere kulturliv og gjøre oss som region enda mer attraktiv.»

Som rogalandsr­epresentan­t på Stortinget vil han jobbe for at staten bidrar med mest mulig til finansieri­ngen.

«Samtidig er det verdt å minne om at vi i årene framover får et mindre handlingsr­om og blir nødt til å prioritere strengere. Derfor må vi alle ha en offensiv, men også nøktern tilnaermin­g hvor vi hele tiden tenker kostnadsef­fektivitet» skriver han.

Det er viktig at kunst- og kulturinst­itusjonene tenker nytt og arbeider mer systematis­k når det gjelder finansieri­ng.

Gunhild Berge Stang (V), statssekre­taer i Kulturdepa­rtementet

 ?? HELEN & HARD ?? Ved å ta i bruk deler av fylkestomt­a, er plassutfor­dringene til teateret og museet langt på vei løst. Men finansieri­ngen kan bli et større problem.
HELEN & HARD Ved å ta i bruk deler av fylkestomt­a, er plassutfor­dringene til teateret og museet langt på vei løst. Men finansieri­ngen kan bli et større problem.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway