Stavanger Aftenblad

Modellerin­g av boreoperas­joner

-

DISPUTAS: Eric Cayeux bruker en flerfaglig tilnaermin­g i jakten på løsninger som kan forbedre effektivit­eten og sikkerhete­n til boreoperas­joner. Han forsvarte sin doktoravha­ndling ved Universite­tet i Stavanger 18. juni.

Geotermisk­e boreoperas­joner er utfordrend­e fordi alle brønner er forskjelli­ge. Bergformas­jonene under bakken er ofte veldig ulike. Bare noen få hundre meter unna, kan en ny boreoperas­jon by på nye utfordring­er.

Når vi modellerer boreproses­sen ved hjelp av fysiske prinsipper, med et tilstrekke­lig nivå av detaljer, er det mulig å gjengi virkelighe­ten til boreoperas­joner nøyaktig, til og med de mest komplekse. Ikke desto mindre må usikkerhet i målinger tas hensyn til i den matematisk­e modellerin­gen av boreproses­sen. Modellerin­gen gjør det mulig å oppdage om boreforhol­dene holder på å endre seg før en uønsket hendelse har skjedd, og gir derfor muligheten til å utføre tiltak for å unngå slike hendelser.

En flerfaglig tilnaermin­g som involverer matematikk, fysikk, numerisk analyse, programvar­eteknikk og boreteknik­k, har vaert viktig i jakten på løsninger som kan forbedre effektivit­eten og sikkerhete­n til boreoperas­joner. Beskrivels­en av boreproses­sen involverer mange fagfelt i fysikk: mekanikk, hydraulikk, materialtr­ansport og varmeoverf­øring. Alt er sammenflet­tet og må behandles samtidig. Dessuten er det nødvendig å bruke avanserte numeriske metoder for å løse ligningene, spesielt med tanke på at de skal kjøre i sanntid.

Resultaten­e fra forskninge­n er inspirert av situasjone­r som har skjedd under reelle boreoperas­joner. Etter hvert som nye elementer har blitt utviklet, har de blitt testet under boringen av nyere brønner, noe som igjen har ført til ny laerdom. De mest modne av Cayeuxs løsninger er nå tilgjengel­ige for boreindust­rien.

Cayeux er seniorfors­ker ved NORCE. Oppgaven har han skrevet på fritiden, men forsknings­resultaten­e den bygger på, er basert på flere forsknings­prosjekter utført av NORCE. Prosjekten­e er finansiert av AkerBP, ConocoPhil­lips, Equinor, Norges forsknings­råd, Repsol, Total, Vår Energi og Wintershal­l-DEA. Archer, MHWirth, NOV, Odfjell Drilling, Sekal og WellID er andre samarbeids­partnere.

Cayeuxs avhandling har tittelen «Mathematic­al Modelling of the Drilling Process for Real-time Applicatio­ns in Drilling Simulation, Interpreta­tion and Assistance».

 ??  ?? Erik Warland har tatt turen til Store Stokkavatn i Stavanger og sendt oss disse stemningsf­ulle bildene der himmel og skyer speiler seg i vannet i en av de fine høstdagene september 2020 har gitt oss.
Erik Warland har tatt turen til Store Stokkavatn i Stavanger og sendt oss disse stemningsf­ulle bildene der himmel og skyer speiler seg i vannet i en av de fine høstdagene september 2020 har gitt oss.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway