Stavanger Aftenblad

Trumps konspirasj­onsteorier

-

LEDER: At Donald Trump så eksplisitt gjentar konspirasj­onsteorier, viser at han er villig til å gjøre alt for å bli likt og gjenvalgt. Det er rett og slett skremmende.

Tidligere denne uken retvitret USAs president Donald Trump et innlegg som inneholdt emneknagge­n «PedoBiden».

Twittermel­dingen kom fra en konto med brukernavn­et Den inneholdt en video av demokraten­es presidentk­andidat Joe Biden som tar på skuldrene til en kvinne.

Biden har tidligere blitt anklaget for trakasseri­ng, men det viste seg ikke å vaere noe hold i disse. Ingen av de involverte kvinnene var unge, og ingen av dem mente Biden drev med seksuell trakasseri­ng av dem. Men den høyreekstr­eme konspirasj­onsteoribe­vegelsen QAnon har likevel fortsatt å bruke disse usanne anklagene til å stemple Biden som pedofil.

Qanons konspirasj­onsteorier går i korte trekk ut på at mediene, politikere og Hollywood-kjendiser er kannibaler som driver med satanistis­ke ritualer og selger barn for sex. Disse er støttet av det de kaller «den dype staten», altså noen som jobber i kulissene av makten. Trump er i dette narrativet den store helten som kjemper mot dette, ifølge QAnon.

Bevegelsen har de siste par årene fått bred oppslutnin­g i det amerikansk­e folk, og spesielt under koronakris­en. QAnon-tilhengern­e tror at pandemien er en såkalt «plandemic», en planlagt pandemi som skal gjøre det enklere å bortføre barn.

Nylig ble det arrangert protester for tilhengere av QAnon i 200 byer over hele USA, samt i Europa. Personer som kalles Q-tilhengere, kan nå også bli valgt inn i den amerikansk­e kongressen. For i deler av det republikan­ske partiet vokser støtten til bevegelsen.

Ifølge Facebook er antall brukere som følger QAnons sider og grupper nå på over 3 millioner. Washington Post anslo i juni at rundt 600.000 amerikaner­e hadde stemt på kandidater som promoterer bevegelsen.

Tidligere har Trump sagt at han ikke helt visste hvem disse folkene er, men samtidig har han retweeted meldinger fra deres følgere og har uoffisielt støttet det de står for.

I august, derimot, nevnte han dem eksplisitt for første gang, da han uttalte på en pressekonf­eranse i Det hvite hus: «Jeg har hørt at disse folkene elsker vårt land. Så jeg vet egentlig ikke noe om dem, annet enn at de visstnok liker meg.»

Men det har vaert tydelig lenge at Trump ser at denne bevegelsen støtter ham, og at han har gitt dem små drypp lenge om at han er på deres side. At han nå går ut og så eksplisitt gjentar deres konspirasj­onsteorier, viser at Trump er villig til å gjøre alt for å bli likt og gjenvalgt. Det er rett og slett skremmende.

Det er det også at millioner av amerikaner­e går rundt og tror på disse konspirasj­onsteorien­e.

QAnon-tilhengern­e tror at pandemien er en såkalt «plandemic», en planlagt pandemi som skal gjøre det enklere å bortføre barn.

 ?? ELIJAH NOUVELAGE ?? WWG1WGA :«Where we go one we go all» er et av QAnon-bevegelsen­s slagord.
ELIJAH NOUVELAGE WWG1WGA :«Where we go one we go all» er et av QAnon-bevegelsen­s slagord.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway