Stavanger Aftenblad

Hurtigrute­n er Nye Norge

- Journalist

FRIPENN: Hurtigrute­n er selve symbolet på det nye Norge: Luksus på øvre dekk, fattigdom og frykt hos de som driver maskinerie­t.

Den norske sjømann er i de aller fleste tilfeller en filippiner. Vi kaller de flotteste skipene våre opp etter Roald Amundsen og Fridtjof Nansen, men det er Chris, Sonny og Susi som sørger for at de seiler. Det vil si, egentlig har de andre navn, men når fire av mannskapet på «Roald Amundsen» møter NRK, tør de ikke si hva de heter eller å bli avbildet. Får noen nyss om at de har snakket med pressen, vil de ikke få jobb, verken på Hurtigrute­n eller noe annet skip. «Det er helt sikkert», sier de.

Hurtigrute­ns ledelse hevder at sjøfolkene kan snakke fritt, men filippiner­ne forteller at de fikk beskjed om ikke engang å se ut av vinduene på landsiden mens de var i karantene, fordi det var pressefolk på kaien.

3. august sa Hurtigrute­ns konsernsje­f, Daniel Skjeldam, at han skulle vaere «grenseløst aerlig». Siden var han så godt som umulig å få i tale til granskning­srapporten kom torsdag. Ikke engang da naeringsmi­nisteren åpent beskyldte selskapet for lovbrudd, lot han seg lokke foran mikrofonen. Det er synd, for ved å bli bedre kjent med Daniel Skjeldam kan vi lettere forstå hva slags samfunn Norge er blitt.

Den gang da Kari Bremnes var ei lita pia ved en diger fjord og drømte om å få komme med ei hurtigrute dit ho en gang skulle, var skipene eid av rederier som het slikt som Troms Fylkes Dampskibss­elskab. Nå eies skipene i «riksvei 1» av Silk Topco, som igjen eies av det britiske fondet TDR Capital via Silk Holdings i lavskattla­ndet Luxembourg, hvor de ikke engang har kyst. Norske medeiere er Trygve Hegnar og Petter Stordalen, som aldri har tørket fiskeslo av nevene mens de så nordgående sige mot kai.

Hegnar og Stordalen er vår tids Amundsen og Nansen. De erobrer nytt land for en nasjon som egentlig burde hete Norway Capital Holding. I dette landet tjener direktør Skjeldam 14,5 millioner kroner i året, mens «Sonny» og «Susi» får ned mot 29 kroner timen for strevet.

I dette landet rødmer ikke kommunikas­jonssjef Rune Thomas

Ege over å si at «lederlønni­ngene i Hurtigrute­n ligger gjennomgåe­nde langt under internasjo­nal bransjesta­ndard, mens lønningene til internasjo­nalt ansatte på skip ligger gjennomgåe­nde over bransjesta­ndard». Et grenseløst aerlig svar. Det er ingen grunn til å skamme seg over at direktøren tjener det samme som 70 av de ansatte til sammen.

Obos

Hvis også konsernsje­fer er underlagt regelen om at de bare får låne fem ganger årsinntekt, kan Skjeldam likevel se langt etter toppleilig­heten i det nye boligkompl­ekset som Obos oppfører i Middelthun­s gate ved Frognerpar­ken i Oslo. For 97 millioner kroner får du i dagens Norge 395 kvadratmet­er, pluss en romslig takterrass­e. Det er visning denne uken, men dette er fastpris, så her nytter det ikke å vifte med lang ansiennite­t i boligsamvi­rket.

Bildene i prospektet viser at det som engang het Oslo Bolig og Sparelag og var et viktig redskap for å avskaffe bolignøden, har satt av god plass både til flygel og en frittståen­de gasspeis stor som et gammeldags husbankhus.

Fra Middelthun­s gate er det fem minutter å gå til Coop

Marked Bogstadvei­en. De mange samvirkela­gene var engang solidarite­t manifester­t i butikker som kundene selv eide. Men da den moderne ledelsen i Coop ville ha en idrettshel­t som ambassadør, valgte de Petter Northug og ga ham 10 millioner i året for å late som om fellesskap var noe som sto hans hjerte naer. Avtalen gjorde det mulig for Northug å bryte med landslaget og stå alene. Litt ditt, mest hans.

Barnehage-bransjen

Venstre har kjempet tappert mot alle forslag om å forby barnehagee­iere å ta ut profitt. «Det er veldig mange kvinner som er gründere innenfor helse- og omsorgssek­toren. Nå skal de ta fra dem det som de har investert og brukt livet sitt på, som for eksempel å bygge en barnehage. Jeg synes det er veldig lite respektful­lt gjort», sa Trine Skei Grande for tre år siden.

I november i fjor solgte de to brødrene Roger og Kristian Adolfsen selskapet Pioneer Public Properties

170 barnehager til det australske fondet Whitehelm Capital, ifølge Klassekamp­en med en gevinst på 2,5 milliarder kroner. Det var ikke mulig å få øye på en eneste idealistis­k kvinnelig gründer noe sted i transaksjo­nen. I en serie artikler har avisen avslørt at mange av de 170 barnehagen­e var omfattet av klausuler mot slikt salg. Men hva er en klausul mot et fett tilbud?

Regjerings­partiet Høyre har ingen planer om å endre noe av dette i programfor­slaget som er ute til høring. Der ligger det imidlertid et forslag om at «summen av sosiale ytelser ikke overstiger arbeidsinn­tekt.»

Det kan gjøres ved å sørge for at arbeidsinn­tektene heves slik at de alltid ligger over høyeste sosiale ytelse, men Høyres løsning er at de sosiale ytelsene heller senkes slik at de alltid ligger under laveste arbeidsinn­tekt.

Til hjertet av Norge, ja

«AE hadde bestandig den drømmen», synger Kari Bremnes, «om å få komme dit ae skulle». Vi kommer dessverre ikke dit med Hurtigrute­n. Den tar oss med til et goldt moderne landskap av fete bonuser og skammelige lønninger, hvor boligsamvi­rket selger penthousel­eiligheter til hundre millioner, idrettshel­tene er verdifulle merkevarer, syke og uføre må klare seg med stadig mindre og barnehager på tomter som nylig var «public property», plutselig er eid av australske investorer.

Hurtigrute­n lover å bringe utenlandsk­e passasjere­r «right to the heart of Norway». Det er dessverre sant.

Følg på twitter.com/svelle

Hegnar og Stordalen er vår tids Amundsen og Nansen. De erobrer nytt land for en nasjon som egentlig burde hete Norway Capital Holding.

 ?? NTB SCANPIX ?? Konsernsje­fen i Hurtigrute­n tjener det samme som 70 av de ansatte til sammen.
NTB SCANPIX Konsernsje­fen i Hurtigrute­n tjener det samme som 70 av de ansatte til sammen.
 ??  ?? Sven Egil Omdal
Sven Egil Omdal

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway