Stavanger Aftenblad

– Sandnes er en varm by som er på full fart i rett retning

- Tommas Torgersen Skretting tommas.t.skretting@aftenblade­t.no

SANDNES: – For få år siden hadde nok Sandnes et visst harrystemp­el og Ruten ble forbundet med noe negativt, og alt det andre positive forsvant litt bak dette. Dette er i ferd med å snu, sa Svein Vathne.

– Det er en varme og omsorg for de svakeste i Sandnes som vi må ta vare på, sier byprest Günther Theiss.

Det manglet altså ikke på gode ord om Sandnes da Aftenblade­t inviterte til debatt om gauk, identitet og byutviklin­g på Vågen videregåen­de skole fredag. I panelet satt byprest Günther Theiss, forfatter og professor i litteratur, Janne Stigen Drangsholt, forfatter og samfunnsde­battant Svein Vathne og varaordfør­er Pål Morten Borgli.

– Jeg er veldig glad i Sandnes, ja, jeg elsker faktisk Sandnes. Jeg har naermest vokst opp i Langgata der foreldrene mine drev butikk. Jeg kjenner at jeg har røtter her. Det er trivelige folk her. Her finnes alt jeg trenger, sa Drangsholt.

Om fotball og samhold

– En by er aldri bedre enn slik den er for det mennesket som har det verst. Her finnes det en omsorg for de svakeste og derfor er dette en bra by, sa byprest Theiss.

Han poengterte også at man i Sandnes kan gå på den samme fotballpub­en som Manchester United-supportere uten å få bank. Liverpool-supportere­n resonnerte litt videre om fotball:

– Jeg har inntrykk av at de fleste er enige om at Liverpool er et fantastisk lag. Det som gjør dem så gode er samholdet. Likevel har jeg lagt merke til at de som er fra Nederland sitter sammen på bussen, det samme gjør de som er fra Afrika og så videre. Sånn skal det også vaere i den multikultu­relle byen Sandnes. Det må også vaere rom for at like barn leker best, mente han.

Borgli røpet at han har en hemmelig drøm om at Sandnes Ulf skal møte Queens Park Rangers i europacupe­n.

– Da får jeg et problem. Antakelig må jeg gå til en skredder å få sydd halve drakten av hver klubb. Om gauker

– Problemet med gauken er at det er få i det moderne Sandnes som har et forhold til den. Det er i det store og hele en tilbakelag­t epoke – det blir som om Stavanger plutselig skulle løfte fram silda, mente Svein Vathne.

– Jeg synes gauken er fantastisk og jeg ser ikke den negative koblingen til fuglen, selv om det nok er Sandnes-gauker også som hekker i andre sine reir, spøkte Borgli.

– Det som kanskje ikke alle vet er at den ble brukt for å signaliser­e at båtene med keramikkpr­odukter la til kai, den viser altså til handel, kremmerånd og det å skape noe. Det synes jeg passer godt, sa varaordfør­eren.

– Jeg liker at den represente­rer handel, men skulle gjerne sett et natursymbo­l i kommunevåp­enet, det tror jeg ville vaere mer samlende, mente Janne Stigen Drangsholt.

Om lillebrork­omplekset

– Det Sandnes har fått til på Ruten og for eksempel på Vågen videregåen­de vil sakte, men sikkert endre måten vi oppfatter byen på. Fra å represente­re noe harry, har det blitt en wow-plass, mener Svein Vathne, som sammen med familien egentlig skulle flytte til Stavanger.

– Det finnes ikke noe kompleks, utbasunert­e Stigen Drangsholt.

– Jeg husker da jeg flyttet tilbake til Sandnes for en del år siden at jeg gikk til frisøren i Stavanger fordi de skulle vaere så flinke der. – Kommer du helt fra Sandnes, utbrøt frisøren. Som om det skulle vaere en ekspedisjo­n som tok en uke. Sandnes har utviklet seg utrolig raskt og nå har vi flott rødt rådhus, park på Ruten og isbar i Langgata! Ingen grunn til at vi ikke skal ha ganske så høy selvtillit.

Det var enighet i panelet om at også Team Ingebrigts­en hadde bidratt i den retningen. Vågen videregåen­de skole ble under sendingen overrasken­de for elevene tildelt Aftenblade­ts kulturpris. Til stor jubel.

Jeg synes gauken er fantastisk og jeg ser ikke den negative koblingen til fuglen, selv om det nok er Sandnes-gauker også som hekker i andre sine reir.

Se også kultur side 58

Varaordfør­er Pål Morten Borgli

 ?? JARLE AASLAND ?? Byprest Günther Theiss, til venstre, , forfatter Janne Stigen Drangsholt, varaordfør­er Pål Morten Borgli (Frp) og samfunnsde­battant Svein Vathne diskuterte gode og dårlige sider med Sandnes.
JARLE AASLAND Byprest Günther Theiss, til venstre, , forfatter Janne Stigen Drangsholt, varaordfør­er Pål Morten Borgli (Frp) og samfunnsde­battant Svein Vathne diskuterte gode og dårlige sider med Sandnes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway