Stavanger Aftenblad

«Alexander L. Kielland»-ulykken

-

det. Et forlik avslutter en sak, sier Scheel.

– Når Norge går til søksmål, og krever 700 millioner men tar til takke med 6,5 millioner, da innrømmer man vel at det finnes en annen versjon av virkelighe­ten enn den norske?

– Vi hadde tapt

– Franskmenn­ene hadde en annen oppfatning enn oss, sier Scheel.

– Det er sjelden at det ikke går an å ha to oppfatning­er av en hendelse. Dette var en veldig kompleks sak. Vi hadde en oppfatning av årsaken til ulykken. Den mener vi er rett. Franskmenn­ene var uenig. Da hadde vi i realiteten tapt.

– Det franske systemet er slik at det er et ekspertpan­el som vurdere faktum. Når panelet har uttalt seg bygger retten på uttalelsen fra ekspertutv­alget. Ekspertene mente at det ikke var bevist at de franske verftet hadde gjort noe galt , da trenger man ikke å vaere geni for å se hva retten ville si.

– Norske interesser frafalt alle krav mot franske aktører. Da innrømmet vi vel at vi tapte?

– Det er å spissformu­lere ganske mye, da, sier Georg Scheel.

– Man fikk jo noe, pengene. og vi hadde fått en avgjørelse mot oss fra det rettslige ekspertene.

– Hvorfor har det vaert så viktig å holde forliket skjult i nesten 30 år?

– Det har jeg ingen oppfatning om. Jeg er jurist, det er ikke min oppgave å mene noe om hvorfor selskapene ønsker det, sier Scheel.

Aftenblade­t har tidligere skrevet om det hemmelige forliket som ble inngått, og som viser at norske interesser tok til takke med lommerusk etter ti års kamp. Men selv om forliket ble inngått i 1991, har den offisielle versjonen av Kielland-ulykken bestått: Ulykken skyltes en sveisefeil ved det franske verftet.

Alexander L. Kielland-plattforme­n kantret og havarerte 27. mars 1980. 123 menn omkom i norgeshist­oriens verste industriul­ykke. 69 overlevde.

Granskings­kommisjone­n i Norge konkludert­e allerede i 1981 med at ansvaret for ulykken lå i Frankrike. Kommisjone­n konkludert­e med at ulykkesårs­aken var en sveisefeil fra det franske verftet, CFEM i Dunkerque, som bygde pentagon-plattforme­n i 1976.

Franskmenn­ene var imidlertid ikke enige. De satte ned sin egen kommisjon, som konkludert­e i 1985. Den konkludert­e med at det ikke var sveisefeil­en som forårsaket Kielland-katastrofe­n.

Sveisefeil­en ikke var ikke hele årsaken, langt ifra, i følge franske eksperter. Norge hadde imidlertid allerede gått til søksmål mot det franske verftet. Oljeselska­pet Phillips Petroleum og Norsk oljeforsik­ringspool krevde 700 millioner kroner, det vil si 2,1 milliarder kroner etter dagens kroneverdi.

Det skulle gå 10 år før partene ble enige. Da gjennom et hemmelig forlik hvor innholdet har vaert skjult for offentligh­eten fram til nå.

Det var bedre å godta et dårlig forlik enn å ta sjansen på å tape i retten.

– Franskmenn­ene fikk rett

– Jeg oppfatter forliket som at de

Advokat Georg Scheel

 ?? BJØRN SIGURDSØN, NTB ?? til Georg Brev fra fransk advokatfir­ma
om at skipsreder­forening Scheel i Nordisk
ikke kan holdes de franske interessen­e
av «Alexander L. ansvarlig for tapet
Kielland».
«Kielland»-plattforme­n ble snudd i Gandsfjord­en i Stavanger i september 1983.
BJØRN SIGURDSØN, NTB til Georg Brev fra fransk advokatfir­ma om at skipsreder­forening Scheel i Nordisk ikke kan holdes de franske interessen­e av «Alexander L. ansvarlig for tapet Kielland». «Kielland»-plattforme­n ble snudd i Gandsfjord­en i Stavanger i september 1983.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway