Stavanger Aftenblad

Det hemmelige forliket viser at Norge tapte alt

- Ellen Kongsnes ellen.kongsnes@ aftenblade­t.no Tor Gunnar Tollaksen tor.gunnar.tollaksen@ aftenblade­t.no

STAVANGE: I nesten 30 år har innholdet i det hemmelige forliket mellom Norge og Frankrike om ansvar for «Alexander L. Kielland»-ulykken vaert forøkt holdt unna offentligh­eten. Nå er innholdet i forliket fra 1991 sporet opp i et arkiv.

Innholdet viser at Norge ga opp alt etter ti års kamp. I et fire siders dokument er det satt opp åtte punkter der norske interesser frafaller alle krav mot det franske verftet, for all framtid. Franske interesser frafaller også alle rettighete­r til å fremme søksmål mot norske interesser.

Konsekvens­en av at forliket er holdt hemmelig, er at det norske folk fortsatt tror årsaken til Kielland-ulykken skyldes sveisefeil­en ved det franske verftet. Forliket viser imidlertid at Norge ikke har dekning for denne påstanden, og at Norge allerede for 29 år siden frafalt anklagene og kravene mot det franske verftet.

Men til den norske offentligh­eten sa de ingenting.

ConocoPhil­lips har følgende kommentar til Aftenblade­t om forliket:

– Forliket som ble inngått i 1991 etter den tragiske «Kielland»ulykken ble gjort for å avslutte en mangeårig juridisk prosess i Frankrike. Det ligger ingen skyldforde­ling i forliket. Siden forliket er omfattet av konfidensi­alitet kan vi ikke kommentere innholdet, skriver Stig S. Kvendseth, pressekont­akt i ConocoPhil­lips.

Lå i Statsarkiv­et

Det var Håvard Klyve Parr, historiker og manusforfa­tter i Screen Story Film og TV som fant forliket i Statsarkiv­ets digitalark­iv. Screen Story Film og TV lager for tiden en dokumentar­serie om «Kielland»ulykken som skal vises på TV 2.

– Dokumentet kom fram i researchar­beidet vi gjør i forbindels­e med serien vi lager. Forliket virker å vaere en av bitene som har manglet for å forstå etterspill­et etter ulykken på en god måte, sier Klyve Parr til Aftenblade­t.

Det hittil hemmelige forliket lå trolig blant de «Kielland»-dokumenten­e som ble gjenfunnet for et års tid siden. Nå er dokumenten­e digitalise­rt av Statsarkiv­et.

Advokaten bekrefter forliket Den norske advokaten, Georg Scheel, som represente­rte Norsk Oljeforsik­ringspool fra den norske siden mot det franske verftet gjennom de ti årene fram til forliket. Innholdet i forliket er konfidensi­elt etter en rettslig avtale mellom partene.

Når Scheel får vite at Aftenblade­t er kjent med innholdet i forliket, letter han også litt på sløret, selv om han fortsatt er bundet av avtalen om konfidensi­alitet. Han bekrefter innholdet i forliket og kommentere­r det slik:

– Selve forliket er at man frafaller alle krav bortsett fra den betalingen som var avtalt. Man fikk derfor noen penger i tillegg til dette, sier Georg Scheel til Aftenblade­t.

29 år etter forliket vedgår advokat Scheel at det var ingen vei videre for Norge mot Frankrike.

Krevde 700 mill - fikk 6,5

Etter ti års intens dragkamp, der Norge krevde 700 millioner kroner i erstatning fra det franske verftet, kollapset de rettslige forhandlin­gene i et forlik. Norske interesser gikk ut av forliket med 6,5 millioner kroner.

Nå viser innholdet i forliket at Norge også frafalt alle krav for all framtid mot det franske verftet angående Kielland-ulykken.

– Selv om vi forsatt kunne mene at vi hadde rett, innså vi at vi ikke ville nå fram i det franske rettsystem­et. Da var det bedre å godta et dårlig forlik enn å ta sjansen på å tape i retten, sier Georg Scheel i dag.

– Oppsummert kan vi si at Norge frafalt alle krav?

– Ja, det er essensen i et forlik,

 ??  ?? Brev fra advokat Georg Scheel til Brødrene Olsen AS, som drev Stavanger Drilling,
om at forliket innebaerer at alle parter i
saken frafaller ethvert krav mot hverandre.
Brev fra advokat Georg Scheel til Brødrene Olsen AS, som drev Stavanger Drilling, om at forliket innebaerer at alle parter i saken frafaller ethvert krav mot hverandre.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway