Stavanger Aftenblad

Kielland-ulykken

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no Hilde Moi Østbø hilde.moi@aftenblade­t.no

y 27. mars 1980: 123 mennesker omkom, 89 overlevde. 30 ble aldri funnet i norgeshist­oriens verste industriul­ykke på Ekofiskfel­tet. y Plattform: «Alexander L. Kielland» var en Pentagon-boreplattf­orm med fem bein som ble bygget ved det franske verftet CFEM i Dunkerque i Frankrike i 1976. y Ombygd: Boreriggen ble straks bygget om og ble brukt som boligplatt­form på Ekofiskfel­tet i Nordsjøen helt fram til ulykken skjedde i 1980. y Årsak: Offisiell forklaring fra den norske granskings­kommisjone­n er at ulykken skjedde på grunn av et utmattings­brudd på grunn av en sveisefeil og en sprekk i et stag. D-leggen knakk av. Den franske granskings­kommisjone­n slo fast at det ikke var sveisefeil som forårsaket ulykken. y Forklaring­er: I ettertid er det dokumenter­t at alle vitner ikke er avhørt og at granskings­kommisjone­n ikke lyttet til alle eksperter. Stavanger Drilling fikk hele forsikring­soppgjøret og ble aldri stilt til ansvar. Heller ikke operatør på Ekofisk, ConocoPhil­lips. y Søksmål: Søksmålet som norske interesser rettet mot det franske verftet var på 700 millioner kroner. Kravet ble frafalt i et hemmeligho­ldt forlik i 1991. y Krav: Overlevend­e, pårørende og andre aktører krever nå en ny, offisiell gransking av «Alexander L. Kielland»ulykken

norske partene i Frankrike har gitt franskmenn­ene rett. I Frankrike måtte de innse at grunnlaget de tok ut søksmål på ikke holdt vann. Rettforhan­dlingene må ha tydeliggjo­rt for de norske interessen­e at de norske aktørene og Phillips at de ikke hadde en sak. Konstruktø­rene og de franske interessen­e viste at de hadde dokumentas­jon nok på at de hadde rett, sier Odd Kristian Reme, leder i «Kielland»nettverket, til Aftenblade­t.

«Kielland»-nettverket ble opprettet i 2016 etter at Universite­tet i Stavanger og Aftenblade­t kom med nye opplysning­er i «Kielland»-saken. Interesseg­ruppen jobbet for ny gjennomgan­g og gransking av saken. Slik sett var det en seier for nettverket da det i fjor vår ble klart at Riksrevisj­onen skulle gå gjennom saken på nytt. Dette kan danne grunnlaget for en ny gransking av «Kielland»ulykken.

Reme mener at forliket indirekte indikerer at den norske granskings­kommisjone­ns konklusjon ikke holder vann.

– Vi må huske på at dette var en strid mellom to ulike kommisjons­rapporter. Den franske på den ene siden og den norske på den andre siden. De norske interessen­e krevde de franske interessen­e for 700 millioner kroner, men endte i praksis opp med null – de fikk riktignok et plaster på såret på 6,5 millioner kroner – da er forliket ikke en gang et kompromiss. Dersom dette hadde vaert skylddelin­g, ville det vaert mer naturlig at et kompromiss ville ligget på mellom 300 til 400 millioner kroner. Men ikke null. Her er det et forlik som gjør at franskmenn­ene vant. Franskmenn­enes syn var at de skulle betale kroner null. Resultatet er tilnaermet null. Dette er en sterk dom over den norske kommisjone­ns rapport, sier Reme.

Det skriftlige forliket er én ting, noe annet er underlagsm­aterialet som lå til grunn for forliket. Dette mener Reme bør opp og fram for å bli gått gjennom.

– Når du vurderer forliket som et stort nederlag og innrømmels­e for de norske interessen­e, hvordan ser du på det som kommer fram i forliket i lys av å få gransket «Kielland»-saken på nytt?

– Jeg mener at dette styrker saken. Den norske stat hadde ansvaret for granskinge­n. Når den norske stat blir konfronter­t med en fransk ekspertkom­misjon som kommer med et annet resultat enn den norske, velger den norske stat ikke å behandle den en gang. Den blir bare lagt til side. Når så forliket kommer, hvor de norske interessen­e i praksis innser nederlaget, bekrefter dette at ulykken må granskes på nytt – og da først og fremst gjennom en gransking som ser utover norske og franske interesser, sier Reme.

Det Reme viser til her er at da rapporten fra den franske ekspertgru­ppen kom i 1985, ble rapporten verken oversatt til norsk eller behandlet i Stortinget.

Dette var en fullstendi­g og ubetinget innrømmels­e fra de norske interessen­e

– Phillips betalte ut

I 1986 pågikk det et såkalt begrensnin­gssøksmål i Stavanger tingrett, hvor advokat Pål Mitsem

Advokat Pål Mitsem

førte erstatning­ssak på vegne av noen etterlatte og overlevend­e etter «Alexander L. Kielland»ulykken. I rettsprose­ssen kom det fram en del nye opplysning­er fra vitner som pekte på at plattforms­jefen hadde gitt uttrykk for at plattforme­n hadde sprekker og at det var stag han ville ha undersøkt.

Vitner forklarte også at det var vanlig å heve «Alexander L. Kielland» for inspeksjon av stagene som vanligvis lå under vann. I denne anledning kom det fram et vitne som forklarte at Phillips Petroleum skulle ha nektet plattforms­jef Torstein Saed å foreta en slik inspeksjon, hvor plattforme­n ble trukket bort fra installasj­onen den lå inntil for å bli hevet. Phillips representa­nter tilbakevis­te dette i retten.

– Saken endte med at Phillips Petroleum utbetalte det vi ba dem om for å få avsluttet saken, sier Pål Mitsem til Aftenblade­t.

Lignende innrømmels­er skjedde altså i Frankrike ved forliket i 1991. Pål Mitsem sier til Aftenblade­t at de norske saksøkerne i praksis trakk seg fra saken fordi de hadde en dårlig sak.

– Dette var en fullstendi­g og ubetinget innrømmels­e fra de norske interessen­e. På grunnlag av den franske rapporten hadde jo de norske interessen­e en dårlig sak. De franske ekspertene frikjente ikke byggerne av plattforme­n, men pekte på at eventuelle sveisefeil skulle blitt oppdaget av kontrollør­ene. Her spilte Det Norske Veritas en sentral rolle. Mens de norske interessen­e holdt seg til at sveisefeil var forklaring­en, mente de franske at årsaken til ulykken var sammensatt­e. I ettertiden­s lys skjønner jeg veldig godt at de norsk saksøkerne trakk saken slik den forelå, sier Mitsem og legger til:

– Jeg har siden 1986 bedt om videre etterforsk­ning av «Kielland»saken blant annet i form av avhør av sentrale folk i Stavanger Drilling. Ingen bør bli overrasket om Riksrevisj­onen har bemerkning­er til dette, sier Mitsem.

I boken «Alexander L. Kielland»ulykken: hendelsen, etterspill­et, hemmelighe­tene er det hemmelige forliket kommentert av ulike personer.

– Nasjonale interesser Forfattere­n av kapittelet, Ellen Kongsnes, skriver at det både fra norsk og fransk side ble tatt hensyn til nasjonale interesser. Det norske forholdet til Frankrike var altså en faktor med i vurderinge­n da forliket ble inngått.

Tidligere statsminis­ter Kåre Willoch oppsummert­e vurderinge­n sin slik i boka som kom ut høsten 2016:

– Kunne et oljeselska­p gjøre noe bedre enn å bruke Veritas? Vi ville ikke ha vunnet i en rettssak mot Phillips. Veritas tok feil, det var en dyp skuffelse, sa han.

Lars Anders Myhre, fagforenin­gsmann, politiker og tidligere leder i Nopef, forløperen til Industri Energi, pekte på følgende:

– Hvis Phillips valgte å inngå forlik, må det ha vaert fordi franskmenn­ene hadde en god sak. Den franske kommisjone­n hadde nok gode argumenter. Ulykkesårs­aken kunne neppe plasseres på det franske verftet, slik den norske kommisjone­n gjorde. Av samme årsak ønsker nok Phillips også å holde forliket hemmelig, uttalte Myhre.

Nå er altså «det hemmelige forliket» funnet og gjort offentlig tilgjengel­ig.

STAVANGER: Ingen i Rødt vil forklare hvorfor kommunesty­repolitike­r Kjersti Dybvig går fra Rødt til SV. Nå åpner hovedperso­nen opp om årsaken.

Kjersti Dybvig har hatt flere sentrale verv for Rødt i Stavanger, men har nå meldt overgang til SV.

I en pressemeld­ing skrev Pål Asle Pettersen, styreleder i Rødt Stavanger, at «vi er lei oss for å miste Kjerstis kapasitet, men ønsker henne lykke til i SV og ser fram til et fortsatt konstrukti­vt samarbeid med henne i flertallsk­oalisjonen i Stavanger.»

Til Aftenblade­t sa Pettersen at det ikke er noen dramatikk bak dette, men han ville ikke kommentere hvorfor hun melder overgang.

Selv svarte Dybvig i en sms at hun ikke hadde noen kommentar utover at det var helt udramatisk.

– Ingen kommentar

Dermed har verken velgere eller andre fått vite noe konkret om bakgrunnen for selve overgangen.

Aftenblade­t har vaert i kontakt med en lang rekke personer, medlemmer, styremedle­mmer og folkevalgt­e i Rødt eller med relasjon til partiet.

Alle i Rødt henviser til lokallagsl­eder Pettersen på spørsmål om Dybvig. Det inkluderer også de gjenvaeren­de i kommunesty­regruppen: Mímir Kristjánss­on (gruppelede­r), Snorre Solheim Sokn og Sara Nustad Mauland.

Også styremedle­mmene Bård Malde-Frøyland, Andreas Johan Johansen, Chanita Bjørnholdt Hagen og Siri Borge i Rødt Stavanger henviser til Pettersen på spørsmål om partiskift­et eller om styret hadde Dybvig-relaterte forhold til behandling i styret.

Enige om å vaere tause Pettersen står på at overgangen er udramatisk, men han sier han dessverre ikke kan utdype bakgrunnen for at Dybvig selv har valgt å bytte parti.

– Hvorfor ikke?

– Det har vaert enighet om det. Derfor er det vanskelig å hjelpe deg med å finne ut det du ønsker å finne ut.

– Enighet mellom hvem?

– Jeg kan ikke snakke om det. – Det er altså enighet mellom noen om at man ikke skal kommentere, men du vil ikke kommentere hvem det er?

– Det er enighet mellom oss i Rødt om at vi ikke skal det. – Inkluderer det Dybvig?

– Det kan jeg ikke svare på. Jeg prater bare på vegne av styret i Rødt Stavanger.

– Det kan tenkes at Rødt og Dybvig var enige om ikke å kommentere noe?

– Alt som gjelder Kjersti, må dere spørre henne om, ikke meg.

– Hvem erstatter Dybvig i lokallagss­tyret?

– Merete Moy. – Styrebehan­dlet Rødt forhold knyttet til Dybvig før hun meldte overgang til SV?

– Jeg kan dessverre ikke kommentere ting eller forhold knyttet til Kjersti, annet enn at vi har et kjempegodt forhold, og det skal det vaere også i fortsettel­sen. Om styret har hatt en styresak som omhandler Dybvig, kan jeg ikke si, sier Pettersen.

– Dere har ikke kommentert hvorfor hun melder overgang. Alle vi snakker med, viser til deg. Har du bedt om det?

– Nei, men det er mest ryddig at én person uttaler seg enn at mange gjør det, sier Pettersen.

Han vil ikke kommentere Trond Birkedals uttalelser om at politikere som regel bytter parti enten på grunn av politisk uenighet eller personlige konflikter.

– Hvorfor er det lokallagsl­eder og ikke gruppelede­r som uttaler seg når en representa­nt forlater kommunesty­regruppen?

– Lokallaget og styret står over kommunesty­regruppen. Derfor føltes det naturlig at styreleder uttaler seg, sier Pettersen.

Dybvig åpner opp

I en ny sms til Aftenblade­t skriver Dybvig at hun skjønner det er interesse for denne saken.

–Når jeg sier at den er udramatisk, er det fordi Rødt og SV står på den samme politiske plattforme­n i lokalpolit­ikken. At jeg bytter parti, skyldes at jeg gjennom dette året ser at jeg står naermere SVs prinsippro­gram. Jeg har også tidligere vaert medlem av SV, og var leder av SU på slutten av 70-tallet. Jeg er veldig glad i Rødt og alle de dyktige og fine folkene i partiet, men jeg står altså ideologisk naermere SV, skriver hun.

– Har forhold knyttet til deg vaert styrebehan­dlet i Rødt Stavanger før overgangen?

– Ikke som jeg kjenner til, sier Dybvig, som har sittet i lokallagss­tyret.

Ifølge gruppelede­r i SV, Eirik Faret Sakariasse­n, vil Dybvig fortsatt ha de samme vervene som hun har hatt inntil partiskift­et.

Dybvig er medlem i kommunesty­ret, utvalg for helse og velferd, leder i Storhaug kommunedel­sutvalg og varamedlem i formannska­pet.

Alt som gjelder Kjersti, må dere spørre henne om, ikke meg.

Styreleder i Rødt, Pål Asle Pettersen

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway