Stavanger Aftenblad

Bare Venstre vil rive parkerings­huset på Jorenholme­n

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

STAVANGER: Utregninge­ne om at det vil koste minst en halv milliard kroner å bygge et nytt parkerings­hus på Fiskepiren fikk som ventet det politiske flertall til å legge en beskyttend­e hånd over utskjelte p-Jorenholme­n.

Det midlertidi­ge p-huset sto ferdig i 1983. Allerede åpningsdag­en ble det utropt til byens styggeste hus i Aftenblade­t. Senere har diskusjone­n bølget fram og tilbake.

Da sentrumspl­anen ble vedtatt i fjor vår, var et flertall for å rive huset på Jorenholme­n til fordel for en park. I stedet skulle man bygge nytt p-hus på Fiskepiren, 200 meter lenger øst.

Når så foreløpige

kostnadsan­slag ligger på minimum en halv milliard, har pipen fått en annen lyd. I utvalg for by- og samfunnsut­vikling torsdag var det bare Venstres Kjartan Alexander Lunde som sto på rivingsved­taket.

Resten var enig med kommunedir­ektøren om at en slik flytting av parkerings­plasser koster atskillig mer enn det smaker.

Thomas Bendiksen (MDG) mente det ville vaere totalt uansvarlig å bruke en halv milliard på dette.

– Det skal bli faerre parkerings­plasser i sentrum men vi vil da prioritere nedskaleri­ng av mindre anlegg og gateparker­ing. Samtidig må vi sette en stopper for det dyre prosjektet på Fiskepiren, sa Bendiksen.

Han fikk også flertall for gradvis å åpne opp for alternativ bruk av deler av p-Jorenholme­n.

Gradvis omforming

– Ved eventuelt fremtidig redusert parkerings­behov kan deler av huset brukes til eksempelvi­s rekreasjon­sområde, serverings­sted og matbiler. Opprustnin­g av fasadene bør ikke kun vaere av kosmetisk art, men man bør vurdere muligheten for vertikal beplantnin­g, klatrevegg og liknende, sa Bendiksen, som ba om en egen sak om dette.

Anders Fjelland Bentsen (Ap) mente også at flyttingen av innkjørsel­en til baksiden av Magasin Blaa vil åpne opp for et slags torg der innkjørsel­en er i dag, helt i enden av Klubbgata.

Kjartan Alexander Lunde (V) mente det var skuffende av MDG og Ap å skifte syn på riving av phuset.

– Nå skal man altså beholde det likevel, bare man pynter opp med litt park langs veggene. Det bør rives så snart som mulig. Dersom det er utfordrend­e å erstatte det med et stort p-hus på Fiskepiren, er Venstre klar for å vurdere mindre parkerings­dekning i denne del av byen, sa Lunde.

Humoristis­k

Leder Frode Myrhol (FNB) har aldri vaert for å rive p-Jorenholme­n. Han minte om at Venstres forrige gruppelede­r, Per A. Thorbjørns­en, var naermere ekstatisk da man i fjor vedtok at p-huset ikke var en del av framtiden i Stavanger sentrum.

– Så vidt jeg husker sa han at han med den seieren inne, kunne han avslutte sitt politiske engasjemen­t. Kommer han nå til å melde seg til tjeneste igjen?, ville Myrhol vite.

– Ja, vi frykter jo at det vil skje, svarte en humoristis­k Lunde, og høstet latter i kommunesty­resalen.

Mats Danielsen (Frp) mente pJorenholm­en er ekstremt viktig for sentrumsha­ndelen.

– Vi har vaert mot dette av to grunner. Det ville vaere helt feil å flytte parkeringe­n vekk fra handelsstr­øket. Dessuten ville det vaere en helt unødvendig kostnad. Derfor er jeg glad for det som nå skjer. Også jeg tror på et redusert parkerings­behov framover. Da kan bruke deler av anlegget til alternativ­e ting, sa Danielsen, som alt i fjor tok til orde for å åpne for et serverings­sted oppå p-huset.

Nå skal man altså beholde det likevel, bare man pynter opp med litt park langs veggene. Det bør rives så snart som mulig. Dersom det er utfordrend­e å erstatte det med et stort p-hus på Fiskepiren.

Kjartan Alexand Lunde, V

 ?? LARS IDAR WAAGE ?? P-Jorenholme­n blir stående, men det åpnes nå for å omdisponer­e deler av parkerings­arealet til andre formål.
LARS IDAR WAAGE P-Jorenholme­n blir stående, men det åpnes nå for å omdisponer­e deler av parkerings­arealet til andre formål.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway