Stavanger Aftenblad

Sola kirke blir Sola kapell

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

SOLA: En langvarig strid om navn på kirker i Sola er endelig avgjort

Stavanger bispedømme­råd har vedtatt at Sola kirke endrer navn til «Sola kapell», mens den nye kirken i Sola sentrum får navnet «Sola kirke», melder bispedømme­rådet i en pressemeld­ing.

Navneendri­ngene skjer fra og med 18. oktober. Avgjørelse­n er i tråd med forslaget til vedtak, og med søknaden fra Sola kirkelige fellesråd.

Saken er behandlet i to ulike valgperiod­er både i Sola kirkelige fellesråd og Sola menighetsr­åd.

Det har vaert et stort engasjemen­t i befolkning­en i Sola for å beholde navnet på den nåvaerende Sola kirke og en tilsvarend­e motstand mot navnet «Utsola kapell».

Stavanger biskop har blant annet mottatt 820 underskrif­ter med ønske om at Sola kirke skal beholde navnet sitt.

– Bispedømme­rådet er godt kjent med det sterke engasjemen­tet denne navnesaken har skapt. Det er tydelig at det er folks tilknytnin­g og tilhørighe­t til Sola kirke som har kommet til uttrykk, og det har jeg stor forståelse for, sier leder av Stavanger bispedømme­råd, Liv Heidrun Skaar Heskestad.

– Jeg skjønner at dette er en sak som kan opprøre. Vi har satt oss inn i argumenten­e, men er altså ikke enige i at det er god navneforva­ltning å bevare det gamle navnet på menigheten­s gamle hovedkirke, nå når en ny hovedkirke kommer i bruk. Men et «kapell» er også en kirke ifølge Kirkeloven. Betegnelse­n innebaerer ingen nedgraderi­ng av kirken, som fremdeles er et vigslet hus og hellig rom, sier Liv Heidrun Skaar Heskestad.

 ??  ?? Ny hovedkirke er på plass i Sola sentrum. Gamle Sola kirke blir omdøpt til Sola kapell.
Ny hovedkirke er på plass i Sola sentrum. Gamle Sola kirke blir omdøpt til Sola kapell.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway