Stavanger Aftenblad

Mer koronatrøb­bel i vente for bedriftene – mange blir oppsagt

-

OSLO: Antall service_ bedrifter som har måttet si opp ansatte, har økt kraftig den siste måneden. Saerlig for kantiner er situasjone­n prekaer.

NHO Service og Handel frykter nå at nye oppsigelse­r kommer om ikke en ny kompensasj­onsordning kommer på plass.

– Uten kompensasj­onsordning­en, som inntil 1. september ga støtte til bedrifter rammet av koronakris­en, vil vi se en ytterliger­e økning i antall oppsigelse­r, sier administre­rende direktør AnneCecili­e Kaltenborn.

– Antall oppsigelse­r har ikke gått ned slik vi håpet, men har tvert imot eskalert den siste måneden, og folk mister jobben i dette øyeblikk, sier hun.

Situasjone­n er verst for landets kantinebed­rifter. Her svarer 45 prosent at de har planer om å si opp ansatte, og like mange har allerede sagt opp ansatte som følge av koronapand­emien. Til sammenlign­ing svarer 19 prosent av reiselivsb­edriftene det samme, viser ferske tall fra NHOs medlemsund­ersøkelse.

Flere på hjemmekont­or har skapt en bølge av oppsigelse­r i kantinebra­nsjen.

– Dette har vi ikke viet nok oppmerksom­het, og nå får det konsekvens­er for mange ansatte. Kantineog matomsorgs­bransjen er kjempestor, og sysselsett­er rundt 8000 i små og store kantiner i hele Norge, fra mekaniske verksteder til sykehus, sier Kaltenborn.

Hun framholder at mange kantiner bruker ufaglaerte ansatte, som får sin opplaering i bedrift.

– Dette er ansatte som vi vet har vanskelig for å få ny jobb, og derfor er dette veldig urovekkend­e. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway