Stavanger Aftenblad

Høyre-politiker vil ha oljeordnin­g i jakten på antibiotik­a

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no

STORTINGET: Sveinung Stensland (H) mener antibiotik­aresistens trolig er en større trussel for verdens helse enn korona.

Derfor vil stortingsr­epresentan­ten at Norge tar laerdom fra oljeeventy­ret og etablerer en leterefusj­onsordning for antibiotik­a.

– Norge har lang erfaring med å finne olje sammen med internasjo­nale giganter, og vi bør gjøre det samme innen legemiddel­feltet, sier han til Dagens Medisin.

Her påpeker Stensland, som selv har bakgrunn fra farmasi, at Norge har hatt godt utbytte av samarbeid med internasjo­nale selskaper innen petroleums­industrien, blant annet ved å ta store deler av letekostna­dene på sokkelen, mens gevinster føres tilbake til samfunnet.

– Jeg vil ha en leterefusj­onsordning for antibiotik­a. Stikkordet er risikodeli­ng. En stopper for utviklinge­n av ny antibiotik­a er at det er en stor risiko for resistens. Det er også liten betalingsv­ilje. Firmaene vegrer seg derfor for å utvikle antibiotik­a. Men om Norge og andre land går sammen, vil en kunne få virksomhet til landet, få raskere tilgang til ny antibiotik­a og gjøre en internasjo­nal innsats for å få nye substanser, sier Stensland til Dagens Medisin.

Høyt på regjeringe­ns agenda Overfor Aftenblade­t påpeker Høyres helsepolit­iske talsperson at det er flere som dør av antibiotik­aresistens enn korona.

Norge har blant de laveste nivåene av antibiotik­aresistens i Europa, men regjeringe­n betrakter antibiotik­aresistens som «en global trussel mot folkehelse­n».

Kort fortalt skyldes det at medisiner mister effekt når bakterier blir resistente og står imot antibiotik­a.

Selv om Norge er i en gunstig posisjon sammenlign­et med resten av verden når det gjelder antibiotik­aresistens, er ikke det en hvilepute, sa statsminis­ter Erna Solberg (H) til Aftenblade­t i august.

– Vi må sørge for å oppretthol­de posisjonen. Og, som også gjelder andre store aktuelle helseutfor­dringer, vi er nødt til å samarbeide på tvers av fagmiljøer, landegrens­er og profesjone­r for å løse store globale utfordring­er sammen, sa hun til Aftenblade­t.

Mer bekymret enn for korona – Jeg er mer bekymret for antibiotik­aresistens enn for koronaviru­set. Hele verden jakter nå på koronavaks­inen, og mye av forskninge­n er finansiert av at stater rundt om i hele verden går inn med penger. Sånn må vi også tenke for å utvikle ny antibiotik­a, sier Stensland til Aftenblade­t.

– Antibiotik­aresistens kalles medisinens klimakrise. Uten virksom antibiotik­a kan vi glemme kreftkirur­gi, transplant­asjonskiru­rgi, ja, mye av det som skjer i sykehusene må vi slutte med om vi ikke har antibiotik­a, fortsetter han.

– De siste 30 årene har det ikke kommet nytt antibiotik­a i markedet. Utvikling av antibiotik­a er ekstremt risikabelt, fordi mikrobene blir fort resistente innen man har tjent inn kostnaden av forskninge­n. Derfor må nasjonalst­aten ta en andel av risikoen for å utvikle ny antibiotik­a, sier stortingsr­epresentan­ten.

– Hva gjorde en da oljeleting­en gikk ned? Jo, man etablerte leterefusj­onsordning­en, nettopp for å ta ned og spre risiko og kunne invitere selskaper som ellers ikke hadde anledning til å ta en del av oljeindust­rien. Så her kan medisinfel­tet absolutt laere av oljehistor­ien, sier Stensland.

Han påpeker også at antallet smittsomme sykdommer i samfunnet går kraftig ned på grunn av smittevern­et knyttet til korona.

– Skal vi hindre resistens, må vi tenke på mange forskjelli­ge måter. Det viktigste er å holde forbruket av antibiotik­a nede og sørge for at faerrest mulig blir syke, sier Stensland.

Norge har lang erfaring med å finne olje sammen med internasjo­nale giganter, og vi bør gjøre det samme innen legemiddel­feltet.

Stortingsp­olitiker Sveinung Stensland (H)

 ?? VIDAR RUUD/NTB ?? Stortingsr­epresentan­t Sveinung Stensland roper varsku om antibiotik­aresistens. Her er han avbildet i Stortinget i mai.
VIDAR RUUD/NTB Stortingsr­epresentan­t Sveinung Stensland roper varsku om antibiotik­aresistens. Her er han avbildet i Stortinget i mai.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway