Stavanger Aftenblad

Regjeringe­n foreslår å skrote «enkepensjo­nen»

-

OSLO: Dagens ordning med tilleggspe­nsjon til etterlatte bør fjernes, mener regjeringe­n. Kvinner blir taperne, mener Pensjonist­forbundet.

I høst skal regjeringe­n legge fram et forslag om omlegging av etterlatte-ytelsene som en del av pensjonsre­formen, sier arbeids- og sosialmini­ster Torbjørn Røe Isaksen (H) til Dagbladet. Regjeringe­n tar sikte på å gjennomfør­e endringen fra 2023.

– Etterlatte-ytelsene er fra en annen tid da Norge så veldig annerledes ut, og de fleste kvinner ikke var i jobb, sier Isaksen til avisa.

Han viser til at antallet som får «enkepensjo­n» er mer enn halvert siden 1970-tallet til 17.000 mottakere. Samtidig understrek­er han at forslaget vil inneholde rimelige overgangso­rdninger.

Generalsek­retaer Harald Olimb Norman i Pensjonist­forbundet er sterkt kritisk til forslaget.

– Det er lett å sitte i regjerings­kontorene og lage teorier om at kvinner skal ha full jobb og samme lønn som menn. Men i praksis er det ikke slik. Vi vet at mange kvinner jobber deltid – mange også ufrivillig – og at kvinners lønn ligger prosentvis lavere enn menns lønn, påpeker han.

I 2017 foreslo et regjerings­oppnevnt utvalg å erstatte folketrygd­ens ytelser til etterlatte under 67 år med tidsbegren­set omstilling­sstøtte.

Utvalget tok også til orde for å fase ut saerreglen­e som kan gi etterlatte høyere alderspens­jon og uføretrygd, de såkalte gjenlevend­e-rettighete­ne.

(NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway