Stavanger Aftenblad

Asylmottak­et på Forus skal rives og 250 nye boliger bygges

- Olav Rege Olsen olav.rege.olsen@aftenblade­t.no

FORUS: Tidligere har bygget huset British Petroleum og Telenor. Det har også vaert Norges største asylmottak. Nå skal det bygges boliger, skole, kontorer og butikk i Forusbeen 35.

– Nå går vi i gang med rammesøkna­den. Målet er at de første leilighete­ne kommer for salg i løpet av våren, så vil salget vaere avgjørende for byggestart, sier Rune Bertelsen, prosjektle­der i Base Bolig.

Sammen med Norwegian Property skal de forvandle det tidligere kontorbygg­et på adressen Forusbeen 35.

Mandag ble detaljregu­leringen behandlet i kommunesty­ret i Stavanger. Dette er hovedtrekk­ene:

Bygget har vaert regulert til forretning og kontor og består av et eldre kontorbygg. Området skal transforme­res til et moderne boligområd­e. Det skal bygges inntil 250 boenheter, et kombibygg for kontor/bygg og et skolebygg.

Bebyggelse­n skal lokalisere­s rundt et storkvarta­l, noe som skal gi gode uteområder, skjermet for støy.

Uteområden­e er planlagt tilpasset brukere i alle aldersgrup­per og skal bli universelt utformet.

Adkomst til all bebyggelse via fot og sykkel er lett tilgjengel­ig og åpent i alle retninger. Parkering løses hovedsakel­ig i parkerings­kjeller, med unntak av en liten parkerings­plass ved den planlagte naerbutikk­en.

23.000 kvadratmet­er

Totalt er planen at det skal bygges 250 nye boliger på den 23 mål store tomten.

– Det vil bli leilighete­r fra 45 til 125 kvadratmet­er. Vi håper og tror at vi skal få til en miks og en arkitektur som frister, sier Bertelsen.

5000 kvadratmet­er skal brukes til naeringsby­gg, mens 3000 kvadratmet­er skal brukes til skole.

Naeringsby­gget vil bestå av publikumsr­ettet virksomhet i 1. etasje, som dagligvare, med kontorer i etasjene over. Montessori­skolen Stavanger, som allerede i dag holder til i den østlige delen av bygget, får nye lokaler.

Tidligere transittmo­ttak

– Prosjektet deles opp i flere byggetrinn, og vi river den vestlige delen av bygget først. Østfløyen, som har en del leietakere i dag, vil rives senere. Det er markedet som vil avgjøre hvor fort dette arbeidet går, sier Bertelsen.

Kontorbygg­et på Forusbeen 35 ble oppført i to faser. Østbygget ble oppført i 1986 og i 1990 kom sentralbyg­get (med resepsjon) og vestfløyen.

De første 14 årene var Forusbeen 35 hovedkonto­ret til BP, British Petroleum. I 2000 ble Telenor leietaker fram til høsten 2015. 18. november samme år overtok Base

Property som leietaker og etablerte Forus Transittmo­ttak.

Transittmo­ttaket, med plass til 1000 asylsøkere, ble drevet av Abri Vekst på oppdrag fra Utlendings­direktorat­et (UDI) fram til november 2016.

Etter avviklinge­n av mottaket gikk Base Bolig sammen med Norwegian property om å utvikle eiendommen, som nå altså skal huse både boliger og naering.

 ?? BASE BOLIG ?? Her er den foreløpige skissen over hvordan den vestlige delen av prosjektet vil se ut. Helt til venstre blir det butikk og kontorloka­ler.
BASE BOLIG Her er den foreløpige skissen over hvordan den vestlige delen av prosjektet vil se ut. Helt til venstre blir det butikk og kontorloka­ler.
 ?? FREDRIK REFVEM ?? Forusbeen 35 skal rives. Nå skal det bygges 250 boliger på den tidligere naeringsto­mten.
FREDRIK REFVEM Forusbeen 35 skal rives. Nå skal det bygges 250 boliger på den tidligere naeringsto­mten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway