Stavanger Aftenblad

– Vi aksepterer ikke at folk skal kjøre her med hjertet i halsen

- Tor Inge Jøssang tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

SAMFERDSEL: Når skal du sikre Rogalands mest rasfarlige vei, Knut Arild Hareide?

Merkene etter skred er tydelige. Traer som er knust til pinneved. Brune merker i fjellsida etter steinblokk­er som har sluppet. Sår i veien er reparert med fersk asfalt. Bulkete autovern.

– Her har det vaert 150 ras de siste 20 årene. Vi aksepterer ikke at folk skal kjøre med hjertet i halsen. Vi har ingen å miste, og krever at arbeidet med ny tunnel igangsette­s umiddelbar­t, sier Anne Synnøve Gustavson, styreleder i NAF Stavanger og omegn.

I går aksjonerte NAF for rassikring av Rødsliane i Suldal, som er rangert som den mest rasfarlige strekninge­n i fylket. Ny tunnel er ferdig regulert og klar til bygging, men mangler finansieri­ng. Må det en dødsulykke til før noe skjer?

Stortingsr­epresentan­t Geir Pollestad

(Sp) kikker opp i fjellsiden. Løfter prøvende opp en stor stein som har kommet fra oven og ligger i grøfta. Mens dagens regjering har brukt milliarder på motorveier og Intercity på Østlandet, har det skjedd lite langs Ryfylkevei­en, hvor kampestein­er støtt og stadig knuser asfalten.

– Det er høyst på tide at det kommer en tunnel. Dette er farlig og skaper en veldig utrygghet. Her må man sprenge så fort det lar seg gjøre, sier Pollestad.

Senterpart­i-politikere­n er bekymret for signalene som denne uka kom fra samferdsel­sministere­n. Knut Arild Hareide varslet kutt, strammere tøyler og et trangere nåløye i kommende Nasjonal transportp­lan. De samfunnsøk­onomisk lønnsomme prosjekten­e skal prioritere­s. Det kan bety at det blir vanskelige­re for distrikten­e å få en del av samferdsel­skaka.

Ikke matematikk

Flere busser fulle av unger passerer. En jevn strøm av personbile­r og vogntog. Mange stopper opp ved aksjoniste­ne og tar mot brosjyre. På sommeren er det i gjennomsni­tt rundt 1500 kjøretøy per døgn.

– Det blir feil hvis veipriorit­eringene er blitt matematikk. Da kommer stedene der det bor mye folk best ut av det. Hareide må legge vekk Høyre-kalkulator­en og finne fram hjertet sitt igjen. Han må tenke på livskvalit­eten til folk som bruke veien og sender ungene av gårde i skolebusse­n. Hvis statsråden kun skal vurdere strekninge­r ut fra kalkulator­en, vil de veiene som er ekstremt viktige for lokalsamfu­nn, men har lite trafikk, komme bakover i køen, advarer Geir Pollestad.

– Hjertet i halsen Varaordfør­er Øyvind Lovra Tveitane fra Erfjord er også bekymret over de ferske signalene fra statsråden. Han har tre barn og nummer fire er på vei.

– Jeg er redd rassikring blir nedpriorit­ert. Det er faktisk sånn at vi kjører gjennom Rødsliane med hjertet i halsen. Vi tenker på det hele tiden. I dag har datteren min vaert på bading på Sand. En mørk og regnfull dag, skulle kona på svangerska­pskontroll på Sand. Kjør rundt Gullingen, Silje, sa jeg. Det er en lang omvei og veldig smalt, men likevel ba jeg henne gjøre det, forteller 34-åringen.

Han jobber som maskinsjef i Jøsenfjord-sambandet og merker stor trafikkøkn­ing etter at Ryfast åpnet. Riksvei 13 er livsnerven i Suldal og kommunen er villig til å bevilge 6 millioner kroner årlig til ny tunnel. Rogaland fylkeskomm­une har signaliser­t at det er aktuelt å forskutter­e investerin­gen, bare staten setter en startdato.

Men det ser ikke ut til å komme en avklaring med det første. Ifølge det samferdsel­sministere­n nylig har sagt, følger tiltak på rasutsatte områder både en finansieri­ngsplan og en prioriteri­ngsplan, som regjeringa er opptatt av å følge opp.

Suldal-ordfører Gerd Helen Bø er opptatt av at rassikring prioritere­s i kommende Nasjonal transportp­lan. Kommunen mener at det må lages en nasjonal plan for skredsikri­ng av alle punkt på riks – og fylkesveie­r med høy og middels skredfakto­r. Planen må sikres finansieri­ng slik at den blir gjennomfør­t i 12-årsperiode­n, slik nasjonal rassikring­sgruppe krever.

– Vi er opptatt av at potten til rassikring øker, sier Bø.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Stupbratte fjellsider, knuste traer, sår i asfalten og bulkete autovern. – Dette gjør inntrykk på en jaerbu, sier Geir Pollestad (Sp) til Anne Synnøve Gustavson i NAF.
JON INGEMUNDSE­N Stupbratte fjellsider, knuste traer, sår i asfalten og bulkete autovern. – Dette gjør inntrykk på en jaerbu, sier Geir Pollestad (Sp) til Anne Synnøve Gustavson i NAF.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway