Stavanger Aftenblad

Koronapand­emien

-

bruddet nå har vaert stabilt siden begynnelse­n av juli, om enn med en liten økning den siste måneden.

Ifølge Kim Sneppen må man forestille seg at det i begynnelse­n av epidemien var en rekke sosiale supermotta­kere som fikk viruset først, og mange av dem – men ikke alle – var også superspred­ere som ga det videre til mange andre. Det ga et press i begynnelse­n av epidemien, og fikk myndighete­ne og forskerne til å overvurder­e hvor smittsomt koronaviru­set faktisk var.

Ifølge Sneppen er høyere immunitet i Sverige bare en del av forklaring­en på at Sverige holder infeksjone­n under kontroll, mens den stiger i Norge og Danmark. Det viktige ifølge hans modeller, er fortsatt at svenske myndighete­r har holdt såkalte superspred­ere – under kontroll.

Sverige har et forsamling­sforbud på 50 personer, som de innførte 27. mars, og som de ikke har forandret – faktisk er det ett av få dramatiske tiltak som er innført i Sverige. Sneppen mener det er den samlede effekten av forsamling­sforbudet og en delvis svensk immunitet som sørger for at svenskene kan holde viruset i sjakk.

– De hadde virkelig is i magen. Først var de helter. Så ble de utskjelt, og nå er de helter igjen, fordi det de har gjort er baerekraft­ig. De kan fortsette de neste to årene på samme måte om de må, sier Sneppen.

Kostet mange liv

– Strategien kostet dyrt. Bør vi vaere misunnelig­e på svenskene?

– Jeg kan ikke misunne dødstallen­e de hadde i begynnelse­n (5860 svensker har dødd med covid-19, red.anm.). Selv om man ser bort fra sykehjemme­ne der de gjorde mange feil, har de hatt svaert mange dødsfall. Det var prisen de betalte.

– På den positive siden kan de vaere ferdig med epidemien nå, sier han.

Alle forskerne er ikke overbevist. Professor i eksperimen­tell virologi Allan Randrup Thomsen, er enig i at flokkimmun­itet kan oppnås med et langt lavere antall enn 70 prosent, men han er skeptisk til ideen om at et land som har vaert gjennom en vanskelig prosess og hatt mange pasienter, nødvendigv­is får en mildere kurs senere.

– Hva med Spania, som ble hardt rammet i den første bølgen og som også ble rammet hardt i den andre bølgen? Det er vrient å forklare. Jeg tror ikke det allerede kan utelukkes at Sverige også får en ny oppblussin­g, sier han.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway