Stavanger Aftenblad

Vet i november om vaksinen fungerer

-

KORONA: Amerikansk­e Moderna, som er blant de ni legemiddel­selskapene som er i sluttfasen­e av vaksinetes­tingen, har som første selskap offentligg­jort sine testplaner.

Det skjer etter at ni legemiddel­selskaper, blant dem Moderna, for et par uker siden i en felles uttalelse forsikret om at de vil holde seg til vitenskape­lige prosedyrer i utviklinge­n av en koronavaks­ine.

Like etter Moderna fulgte Pfizer, som også er amerikansk­e og er i fase 3 av testingen. Fase 3 er den siste fasen før vaksinen blir godkjent. I den blir vaksinen og placebo gitt til tusenvis av frivillige deltakere, for å forsikre at medisinen er trygg og effektiv.

Vaksinekap­pløpet har blitt svaert politisert i USA før presidentv­alget i november. President Donald Trump har flere ganger parert kritikk av regjeringe­ns håndtering av koronapand­emien med at en vaksine er like rundt hjørnet.

Onsdag gjentok han påstander om at den første vaksinen vil godkjennes i løpet av oktober, som fører til økt bekymring for at Det hvite hus vil legge press på mat- og legemiddel­tilsynet FDA, som må godkjenne en eventuell vaksine.

Både eksperter og tjenestepe­rsoner i Trump-regjeringe­n enes om at det er umulig å forutse utfallet av vaksinetes­tene som er i gang, og at det er svaert lite sannsynlig med pålitelig informasjo­n før 2020 er omme. Ifølge helsemyndi­ghetene vil vaksinetil­gangen innledende vaere svaert begrenset, og først og fremst begrenset til helseperso­nale og folk i risikogrup­pene.

Moderna-sjef Stephane Bancel sa torsdag at selskapet i løpet av november vil vite om vaksinen fungerer eller ei. Oktober er mulig – men usannsynli­g, sa han til CNBC. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway