Stavanger Aftenblad

En brann i tiden

- Kjeld Hybel Aftenblade­t/Politiken

HELLAS: Den nedbrente Moria-leiren blottlegge­r EUs feilslåtte flyktningp­olitikk. Saerlig Tyskland prøver å lappe på fadesen. Det lykkes neppe.

Tidlig torsdag morgen rykket gresk politi ut mot de tidligere beboerne i den beryktede Moria-leiren, som siden den ødeleggend­e brannen i leiren for vel en uke siden har bodd under åpen himmel i utkanten av Mytilini, den største byen på Lesvos.

Politiet presset utmagrede og stadig mer fortvilte asylsøkere inn i en hasteoppfø­rt nødleir, som de faerreste av migrantene har lyst til å flytte inn i. De frykter at verden vil glemme dem så fort de stues bak piggtråden i en ny tungt bevoktet leir.

Brannen har for en stund fått tv-kameraene til å fokusere på et hjørne i Europa som de fleste europeere de siste fem årene har foretrukke­t å ignorere. En flyktningl­eir på europeisk jord, hvor beboerne levde blant rotter og hauger av søppel.

Et sted med skitne og utilstrekk­elige sanitaere forhold og begrenset tilgang til vann, elektrisit­et og legehjelp. Et sted hvor folk konstant var i fare for å bli overfalt. Et farlig og usunt sted hvor beboerne ventet i årevis på å få sakene sine behandlet.

Da flammene åt seg gjennom telt og skur, bodde det 12.600 mennesker i den ekstremt overfylte leiren. Omkring 4000 av dem var barn.

Nå er det bare askehauger igjen av det flyktninge­ne og migrantene i leiren kalte et helvete, men som likevel var hjemmet deres. Og man kan si det var en brann i tiden.

Forhenget revet til side Brannen kommer samtidig med at EUs regjerings­ledere er i ferd med å pakke koffertene for å reise til Brussel og – for Gud vet hvilken gang – diskutere en felles europeisk migrasjons­politikk.

Hittil har det alltid strandet på spørsmålet om hvordan man på solidarisk vis fordeler asylsøkere seg imellom. EU-landene er bare enige om å oppgradere bevoktning­en av unionens ytre grenser og betale kolossale summer til land som Tyrkia, Libya og Egypt for å holde de flyktende menneskene på trygg avstand fra Europa.

Denne delen av migrasjons­politikken oppfattes som en suksess, fordi antall flyktninge­r og migranter som har satt føttene sine på europeisk territoriu­m har falt betrakteli­g de siste tre årene.

Men tusener kommer likevel. De fraktes til såkalte hotspots – først og fremst i Hellas og Italia – hvor de ofte må vente i måneder eller år på sitt første intervju om asyl. Moria-leiren var et slikt sted. Den største leiren for menneskene ingen regjering bryr seg om å ta imot, fordi åpne armer er den sannsynlig­e veien mot nederlag i neste valg.

Moria-leiren var godt gjemt unna på en fjern gresk øy. Nå har brannen kastet nytt lys over den.

Bildene av de mange menneskene som sover på asfalten, i forlatte bygninger og under traer langs kysten har revet forhenget til side og nådeløst utstilt det som omtales som en skamplett på europeisk migrasjons­politikk. Eller et Guantánamo for flyktninge­r.

Spørsmålet er om disse bildene vil endre EUs migrasjons­politikk?

Samme melodi som alltid

Man kan godt få inntrykk av at Ursula von der Leyen, EU-kommisjone­ns formann, faktisk ønsker å endre kursen og få medlemslan­dene til å ta ansvar for mennesker som flykter fra krig, sult eller annen elendighet.

Hun kaller bildene fra Moria «en smertefull påminning om behovet for at Europa må finne sammen igjen». Hun forventer at alle EU-land «tar seg selv i nakken og tar på seg arbeidskla­erne». En moralsk oppfordrin­g, med andre ord.

Kommisjons­formannen vil kjempe for et helt nytt migrasjons­system, noe som kan høres ut som godt nytt for flyktninge­ne og migrantene EU nekter å redde fra drukningsd­øden i Middelhave­t, plager og ydmyker på grensen til Kroatia, eller lar råtne opp i leirene på de fem greske øyene som ligger ved den tyrkiske kysten.

Men oppskrifte­n høres velkjent ut.

Hun vil hjelpe grekerne med å gjenoppbyg­ge Moria. Bekjempe menneskesm­uglere. Styrke yttergrens­ene, og overlate enda mer grensekont­roll til tvilsomme regimer i Afrika.

Akkurat som nå, skal flyktninge­ne forhindres i nå frem til Europa.

Bare et par punkter lyder med litt godvilje som nyvinninge­r: Von der Leyen vil «skape lovlige veier inn til Europa», for eksempel i form av felles mottakssen­tre innenfor EUs ytre grenser. Også

Brannen har for en stund fått tv-kameraene til å fokusere på et hjørne i Europa som de fleste europeere de siste fem årene har foretrukke­t å ignorere. En flyktningl­eir på europeisk jord, hvor beboerne levde blant rotter og hauger av søppel.

vil hun tilsynelat­ende avskaffe den kritiserte Dublin-konvensjon­en som går ut på at flyktninge­r skal få asylsøknad­en sin behandlet i det første EU-landet de kommer til. En regel som har kollapset for lenge siden.

Kort fortalt, ser det ut til at EUkommisjo­nen prøver å selge gammel vin på nye flasker.

Frykter en kjedereaks­jon

Når det kommer til solidarisk fordeling av asylsøkere mellom EUlandene, tyder ingenting på at de grusomme bildene fra Moria vil endre noe som helst.

Mens humanitaer­e organisasj­oner oppfordrer til øyeblikket evakuering av Moria-beboerne, nøyer EUs regjerings­ledere seg med å trekke på skuldrene og levere medfølende bemerkning­er.

Bare den tyske kansleren, Angela Merkel, som under flyktningk­risen for fem år siden fikk en politisk kalddusj for å åpne de tyske grensene og si «vi skal nok klare det» – har erklaert seg villig til å ta imot 1553 mennesker fra Moria.

Ikke engang Sverige ønsker å ta imot noen av de utpinte flyktninge­ne. Danmark sender en beskjeden sjekk til grekerne. Nederland og Østerriker­e er klare: ingen flyktninge­r.

Det gjelder å ikke sende feil signal, forklarer Østerrikes utenriksmi­nister, Alexander Schallenbe­rg. «Slik at vi ikke utløser en kjedereaks­jon vil ikke lengre er herrer over». Den samme logikken finner man i den greske regjeringe­n, som ikke uten videre vil la folk fra Moria forlate Lesvos.

Det kunne ha fått migranter på de fire andre øyene naer Tyrkia til å tro at de bare kan tenne på leirene sine for å få en billett til Europa.

Så svaret er nei, bildene fra Lesvos vil neppe forandre noe nevneverdi­g på Lesvos eller noen av de andre europeiske destinasjo­nene hvor flyktninge­r og migranter klumper seg sammen under umenneskel­ige forhold.

Dessuten har gresk politi snart fått ryddet veistrekni­ngen i utkanten av Mytilini og installert alle hjemløse Moria-beboere i den store raskt oppførte teltleiren de oppfatter som et nytt fengsel. Forhenget trykkes for.

Så slipper vi å høre mer fra den kanten.

 ?? ALKIS KONSTANTIN­IDIS, REUTERS/SCANPIX ?? Flyktninge­r og andre migranter rømmer den brennende Moria-leiren.
ALKIS KONSTANTIN­IDIS, REUTERS/SCANPIX Flyktninge­r og andre migranter rømmer den brennende Moria-leiren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway