Stavanger Aftenblad

Drapsbølge herjer Colombia – bekymring for fredsprose­ssen

-

BOGOTA: Etter en bølge med massakrer flere steder i Colombia får regjeringe­n kritikk for å ikke oppfylle forpliktel­sene i fredsavtal­en fra 2016. Den historiske fredsavtal­en i Colombia mellom regjeringe­n og opprørsger­iljaen FARC, som Norge bidro til som tilrettele­gger, skulle bedre sikkerhete­n i landet som har vaert herjet av vold i tiår. De siste to månedene har en rekke massakrer over hele landet skapt økt bekymring for sikkerhets­situasjone­n. I august ble det begått 11 massakrer, mens det hittil i september har blitt registrert åtte, ifølge organisasj­onen Indepaz, som følger fredsprose­ssen i landet. Til sammen har det hittil i år blitt registrert hele 57 massakrer rundt om i landet, og Indepaz setter dødstallet til 230.

Regjeringe­n har fastslått at drapene har blitt begått av narkosmugl­ere, men det har også vaert hendelser i områder som ikke har mye kokaproduk­sjon, ifølge El Pais. Siden fredsavtal­en i 2016 som omgjorde geriljabev­egelsen FARC til et politisk parti, er ELN regnet som den siste gjenvaeren­de aktive geriljagru­ppen i landet. Flere tidligere FARC-soldater har også tatt til våpen igjen.

Colombias høyreorien­tert president Ivan Duque, som fikk fredsavtal­en i fanget fra sin forgjenger, har hele veien vaert en motstander av den. Blant drapene på aktivistle­dere som har skjedd hittil i år, har en overvekt rammet grupper som jobber med landrettig­heter og urfolksret­tigheter. (NTB)

 ?? CHRISTIAN ESCOBAR MORA ?? Colombia har vaert herjet av vold i tiår.
CHRISTIAN ESCOBAR MORA Colombia har vaert herjet av vold i tiår.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway