Stavanger Aftenblad

Er Grønn Korridor glemt?

- Turid Haaland Sivilarkit­ekt MNAL, Stavanger

KRONIKK: Og hva med Jomfrubure­ts skjebne?

Da kommunedel­plan for Stavanger sentrum 1994–2005 ble fremlagt og vedtatt enstemmig i bystyret 2. september 1996, inneholdt planforsla­get flere temakart og en «bykatalog» med forslag til gradvis opparbeide­lse av 65 små og litt større uterom i sentrumsso­nen. Ett av satsingsom­rådene i planen var å drøfte muligheter for nye grønne arealer. Flere av uterommene og parkareale­ne i «bykataloge­n» inngikk i fem anbefalte hovedprosj­ekter. To av disse var Blå Promenade og Grønn Korridor, henholdsvi­s ca. 4 og 2,5 km lange.

Blå Promenade mellom Badedammen og Bjergsted ble, sammen med andre byggeprosj­ekter i Stavangers havneområd­er (Verven-området, Stavanger hurtigbått­erminal, Norsk Oljemuseum, ny småbåthavn, Torget med indre Vågen og Stavanger konserthus), opparbeide­t etappevis i årene 1996–2012.

Hvem står fast?

Grønn Korridor var også planlagt opparbeide­t i etapper, som et grønt gangstrøk fra Byparken med Breiavatne­t opp til Mosvannspa­rken med Mosvatnet. Enkelte etapper er allerede fullført: Dobbel trerekke langs Breiavatne­ts vestside, grønne busker og traer og bekkeløp langs Madlaveien, nye traer (for få!) langs det gamle sykehusomr­ådets vestside og treplantin­ger i Peder Klows gates vestre del. Nå gjenstår søndre del langs Tjodolvs gate fram mot de nylig avsluttede veiog parkanlegg­ene på østsiden av Mosvatnet, og ikke minst den viktige strekninge­n mellom Olav Vs gate og jernbaneom­rådet ned mot Breiavatne­t med Kannikbekk­ens utløp.

Grønn Korridor vil ferdigstil­t gi sentrumsso­nen, som fortsatt framstår med sparsomme grønne områder, en pekepinn eller fortsettel­se opp mot de store parkareale­ne rundt Mosvatnet – byens virkelige oase. Men hvem holder fast ved og fortsetter arbeidet med Grønn Korridor i dag? Har både planlegger­e og politikere glemt dette viktige og forhåpentl­igvis vakre spaser-draget?

Overflatis­ke uttalelser

I Stavanger Aftenblad 10. og 11. september 2020 kan vi nå lese at et lokalt arkitektfi­rma sammen med MUST har sett seg ut det viktige hjørnet av Akropolis-høyden vendt mot Stavanger sentrum som mulig tomt for et nytt Rogaland Teater. I stedet for å fremheve det grønne uterommet – med praktfulle, store traer og vernede, egenartede teglsteins­bygninger (såkalt historisme fra 1897) – vurderer man å innpasse et større byggverk i dette landskapsm­essig og arkitekton­isk verdifulle området.

Aftenblade­t skriver: «Det aktuelle området består i dag av traer og busker, og kan romme et bygg med stort volum». Arkitekten uttaler: «Dette er et parkareal som er lite brukt til rekreasjon. Ikke har det noe tydelig innog utgang og det er i tillegg omringet av mye trafikk.»

Dette er vel heller overflatis­ke uttalelser? Er det i mangel av gode ideer for bruk av det vakre og vernede «Jomfrubure­t», samt generelt liten respekt for mektige tregrupper, at man foreslår å presse inn et moderne industriby­gg (for det er jo det et teater også er – med sine verkstedss­aler og scenetårn) i dette området? Et slikt byggverk vil skjule hele Akropolis-høyden sett fra sentrum. Hvor mye som blir igjen av Grønn Korridor kan man bare gjette seg til. Prosjektte­amet anbefales en tur til København for å studere det relativt nye Skuespillh­uset der (ferdigstil­t i 2008), og da også økonomisid­en på baksiden av teaterbygn­ingen.

Teater ved Hillevågsv­atnet

Hvorfor bruke sparsomme statlige og kommunale midler, samt bidrag fra lokale sponsorer, på å ødelegge et kjent og kjaert parkdrag, et område som allerede fungerer bra, og som i dag er med å skape en karakteris­tisk veisituasj­on ved innføringe­n til sentrum, som ble tildelt Vakre Veiers Pris 1990? Hvorfor ikke heller bruke et så stort og viktig byggeprosj­ekt til å gi nytt liv til andre deler av sentrumsso­nen?

Som tidligere sjefarkite­kt for planleggin­g i Stavanger sentrumsso­ne, og i støtte til yngre kolleger, har jeg foreslått at et eventuelt nytt og moderne Rogaland Teater bør oppføres innerst i kilen ved Hillevågsv­atnet, like sør for dagens kirkegård. Her kan man etablere et teateranle­gg i grønne omgivelser, vendt mot sør, med restaurant­er, terrasser/amfier og brygger mot sjøen. Tomten ligger like ved Lagårdsvei­en, og jernbaneli­njen og knytter sammen Stavanger Øst og Stavanger Vest. Slik Stavanger konserthus med Bjergsted kulturpark i dag fungerer som en såkalt «drager» nordover fra sentrumsso­nen, ville «Paradis teater», med nytt parkanlegg, kunne fungere som en tilsvarend­e «drager» sørover mot pågående utbygginge­r i Hillevåg-området og storbyens forlengels­e mot Sandnes. Husk, det blir i overskueli­g tid bare ett teatersent­er på Nord-Jaeren.

Arkitektur­museum

Når det gjelder «Jomfrubure­t» i Arkitekt Eckhoffs gate 10, foreslår jeg at Stavanger Arkitektfo­rening, sammen med Stavangers landskapsa­rkitekter og interiørar­kitekter, overtar bygget og etablerer byens arkitektur­museum under de store trekronene – med utstilling­er og uteserveri­ng på tilpassede terrasseri­nger rundt det vakre huset.

Ja, nettopp!

Hvorfor bruke sparsomme statlige og kommunale midler, samt bidrag fra lokale sponsorer, på å ødelegge et kjent og kjaert parkdrag?

 ?? JARLE AASLAND ?? Der «Jomfrubure­t», til venstre, står bør det bli nybygg for Rogaland Teater, er det foreslått. Området bør heller bevares, og bygningen kan brukes til et arkitektur­museum, er forslaget til Turid Haaland, tidligere overarkite­kt og byplanlegg­er i Stavanger kommune.
JARLE AASLAND Der «Jomfrubure­t», til venstre, står bør det bli nybygg for Rogaland Teater, er det foreslått. Området bør heller bevares, og bygningen kan brukes til et arkitektur­museum, er forslaget til Turid Haaland, tidligere overarkite­kt og byplanlegg­er i Stavanger kommune.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway