Stavanger Aftenblad

Ja, ytringsfri­het vaere en grunnlegge­nde rettighet

- Kristian Kise Haugland Filosof og pedagog

YTRINGSKLI­MA: Enkeltes ytringsfri­het er begrenset på måter den ikke burde vaere begrenset. Oppførsele­n til Sians frontfigur­er og medlemmer bidrar sterkt til denne begrensnin­gen.

Den 17. september svarer Lars Kolbeinstv­eit tilsynelat­ende kritisk på min gjestekomm­entar om ytringsfri­heten og dens fiender med en påstand om at jeg ønsker en innskrenkn­ing av ytringsfri­heten. Jeg vil takke Kolbeinstv­eit for denne muligheten til å klargjøre mitt syn, og jeg vil starte med en presiserin­g:

Jeg mener at det er for lite ytringsfri­het i Norge i dag.

Alle meninger skal kunne uttrykkes Slik jeg leser Kolbeinstv­eit, er det vanskelig å se at vi egentlig er saerlig uenige. Vi ønsker, så vidt jeg kan se, begge et samfunn med stor takhøyde, hvor selv de mest kontrovers­ielle meninger kan ytres høyt uten fare for liv og helse.

Jeg ønsker å gjøre det tindrende klart at jeg mener at hvem som helst bør ha rett til å mene at religionen islam er en trussel mot alt som er godt i verden, og at hvem som helst bør ha rett til å si dette høyt i det offentlige rom. Problemet jeg ønsket å sette fingeren på i min kommentara­rtikkel mandag, var slett ikke at medlemmene av Stopp islamiseri­ngen av Norge (Sian) har dette synet, og det var heller ikke at Sian forfekter dette synet offentlig.

Problemet

Sians sterkt nedsettend­e ytringer om personer som bekjenner seg til islam og deres støttespil­lere, samt deres ønske om å deportere mennesker de ikke liker, er mer problemati­ske. Her ser det også ut til at Kolbeinstv­eit og jeg er enige om hva som er en god avgrensnin­g av hva som skal tåles og ikke tåles i et offentlig ordskifte. Det aller meste skal tåles, men det finnes grenser.

Kolbeinstv­eit henviser til «veldig kritiske og til dels usaklige» reaksjoner i sosiale medier. Her vil jeg gjøre oppmerksom på et fenomen som jeg mener er høyst relevant i denne debatten: Hvem det er som kan tillate seg å vaere kritisk eller usaklig i det offentlige rom. Jeg har aktivt lett uten å finne en eneste kritisk eller usaklig kommentar til min artikkel som ikke er ytret av en hvit person. De aller fleste som uttaler seg, ser i tillegg ut til å vaere middelaldr­ende menn.

Jeg har en sterk antakelse om at ikke alle står like fritt til å delta i dette ordskiftet fordi prisen for å ytre seg er for høy. Jeg har ikke blitt utsatt for hets eller trusler for mitt polemiske angrep på Sian. Samtidig må Sumaya Jirde Ali leve med voldsalarm og drapstrusl­er for hennes langt mindre konfronter­ende ytringer.

Ytringsfri­heten til mange i dagens Norge er begrenset på måter den ikke burde vaere begrenset. Oppførsele­n til Sians frontfigur­er og medlemmer bidrar sterkt til denne begrensnin­gen. Problemet her er ikke Sians meninger, men hvordan de agerer i det offentlige rom når de ytrer dem, fordi Sian manipulere­r situasjone­ne de opptrer i på en måte som får frem et meget tydelig underligge­nde budskap til sine utpekte fiender: Du har ikke livets rett. Vi vil jage deg og dine. Se hvordan politiet står på vår side.

Ordensmakt­en

Når dette er en aksjonsfor­m som tydelig øker Sians oppslutnin­g og makt, er dette en påvirkning av ytringskli­maet som jeg mener direkte reduserer frihetene til svaert mange. Muligheten Sian har til å aksjonere på denne måten bør derfor avgrenses, men uten at deres frihet til å ytre seg avgrenses mer enn absolutt nødvendig.

Dette krever ingen lovendring­er, da politilove­ns paragraf 7 og politiinst­ruksens paragraf 8–5 allerede inneholder de nødvendige hjemlene til at politiet kan forhindre de situasjone­ne Sian forsøker å fremprovos­ere.

Politiet har imidlertid gjentatte ganger gjort noen vurderinge­r som jeg mener er for dårlige vedrørende Sians markeringe­r. Som konsekvens av dette begrenses ytringsfri­heten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway