Stavanger Aftenblad

Ikke fjern bompengera­batten for elbiler!

- Tommy Skjolde Leder Rogaland elbilforen­ing

BOMPENGER: Mandag foreslo regjeringe­ns bompengeut­valg å fjerne elbilforde­lene i bommen. Det skal altså ikke skal lønne seg å kjøre utslippsfr­itt i norske bomringer. Det er et forslag som bommer grovt!

Stortinget har vedtatt en maksgrense for elbiltakst i norske bomprosjek­ter. Elbilister skal vaere garantert en rabatt på 50 prosent. Denne regelen er effektiv og sender et langsiktig signal som fører til at folk velger elbil når de bytter bil, og den gjør at Norge når sine klimamål og sikrer ren luft lokalt.

De ti kommunene med høyest elbilandel i Norge, ligger alle i naerheten av bomring med miljørabat­t. Nå foreslår bompengeut­valget å fjerne miljørabat­ten fordi det er blitt for mange elbiler. I vårt distrikt vil forslaget få ringvirkni­nger for veldig mange bilister.

Grønne og fornøyde

Vi har sett en eventyrlig vekst av nullutslip­psbiler på veiene i Norge. Disse har bidratt til både reduserte utslipp og bedre luftkvalit­et i trafikkert­e områder. Men vi kjenner oss ikke igjen i bildet som skapes om at det er for mange elbiler. Fortsatt er hele 9 av 10 biler på veiene i Norge bensinelle­r dieselbile­r. I Rogaland var 11,4 prosent av bilparken elektrisk per 31. desember 2019, mens elbilutvik­lingen i distrikten­e har kommet betydelig kortere enn rundt storbyene.

Poenget med miljørabat­ten er at det skal motivere til å velge miljøvennl­ig når man bytter bil. Og det gjør folk, uavhengig av eget miljøengas­jement. Norsk elbilforen­ings årlige brukerunde­rsøkelse, Elbilisten, viser at rabatt i bomringen er en av de tre viktigste grunnene til at folk velger elbil. Vi vet også at elbilister er fornøyde, for i samme undersøkel­se svarer 94 prosent at de er fornøyde eller svaert fornøyde som elbilister. Regelen om maks 50 prosent bompengera­batt for elbiler er viktig for å sikre at elbil blir en bil for alle.

God ordning som virker

Myndighete­ne har altså klart det kunststykk­et å lage en politikk som får vanlige folk med på det grønne skiftet, uavhengig av om de personlig engasjerer seg i miljøet, og på samme er disse menneskene ekstremt fornøyd med det. Vi forventer at framtidsre­ttede politikere forstår at det er dårlig politikk å endre på virkemidle­r som virker. Myndighete­nes bør med andre ord legge bompengeut­valgets rapport i en skuff, så de kan fortsette den positive utviklinge­n for nullutslip­p på veiene våre.

 ?? ERLEND AAS / NTB SCANPIX ?? Vi forventer at framtidsre­ttede politikere forstår at det er dårlig politikk å endre på virkemidle­r som virker., skriver lederen i Rogaland elbilforen­ing.
ERLEND AAS / NTB SCANPIX Vi forventer at framtidsre­ttede politikere forstår at det er dårlig politikk å endre på virkemidle­r som virker., skriver lederen i Rogaland elbilforen­ing.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway