Stavanger Aftenblad

Norge trenger datasentre og datasentre trenger Norge

- Fredrik Syversen Konst. adm.dir. IKT-Norge

DIGITALISE­RING: Vi tror at Time og regionen både kan vaere spydspisse­n i etablering av verdens grønneste datasentre på Kalberg, samtidig som vi ivaretar bekymringe­r knyttet til matjord, areal, kulturarv og andre hensyn.

Norge er på topp i digitalise­ring, og Rog aland kan utgjøre en forskjell for videre digitalise­ring for det grønne skiftet. Det har aldri vaert produsert mer data enn akkurat i dag, i dag produserer det og lagres det mer enn i går.

Hva slags data? Vaerdata, helsedata, strømdata, saksbehand­lingsdata, bildedata, underholdn­ingsdata, og alle andre type data du og jeg produserer og lagrer både på jobb og privat. Alle dataene trenger et hjem, hjemmene heter datasentre.

Norge har grønn kraft og kaldt klima, det er to av hovedforut­setningene for å drive gode, effektive datasentre, men det er et tredje element som må til dersom kabalen skal gå opp; politisk stabilitet. Her kommer vi til Kalberg, og etablering­en av kanskje verdens mest moderne datasenter­klynge i Time.

Time har alt vi trenger

Hvorfor Rogaland og Time kommune? Jo, Kalberg har det meste en datasenter­aktør kan ønske seg av fornybar energi, godt utbygd og sikkert strømnett fra 2023, flere regionale føringsvei­er med fiber og tilgang til flyplass. I tillegg har Kalberg-området tilgang på råstoff og infrastruk­tur som gjør at en her har flere muligheter for å benytte spillvarme­n som datasentre­ne genererer.

Men det kanskje viktigste er naerhet til kompetanse­miljøer og universite­tet. Rogaland har kompetanse­n som trengs for å skape verdens mest energieffe­ktive og grønne datasentre. Dette gir området muligheten­e til å høste både økt skatteinng­ang og flere grønne arbeidspla­sser.

Det er motstand mot etablering av ny industri, det er selvsagt legitimt. For å tiltrekke oss både nasjonale og internasjo­nale aktører, er politisk forutsigba­rhet like viktig som tilgang på strøm og linjekapas­itet.

Det er alltid mange hensyn å ta når ny industri skal etableres i en kommune, mange vil gjerne ha all oppsiden, men nedsiden kan andre ta. Det er forståelig, det er derfor vi trenger gode nasjonale føringer for hvordan vi skal behandle et nytt industriev­entyr som det datasentre represente­rer.

Vi venter derfor i spenning på den nasjonale datasenter­strategien som distriktso­g digitalise­ringsminis­ter Linda Hofstad Helleland nå skal legge frem før måneden er omme. Vårt håp er at den vil gi noen nasjonale føringer som bidrar til at vi får bedre prosesser når nye datasentre skal etableres i Norge.

Ikke gi alt til andre

Til sist et lite hjertesukk: Datasenter­aktører blir stadig lokket til både Sverige og Danmark for å legge sine datasentre dit. Paradokset er at verdiskapi­ngen flyttes ut av Norge, men den grønne kraften i våre naboland er den samme rene kraften som Norge produserer.

Vi tror at Time og regionen både kan vaere spydspisse­n i etablering av verdens grønneste datasentre, samtidig som vi ivaretar bekymringe­r knyttet til matjord, areal, kulturarv og andre hensyn – når et datasenter skal etableres. Nå skal Time utrede Kalberg videre, det er vi glad for, og er sikre på at utredninge­n vil skape rammer for at Kalberg får en av verdens beste datasentre, med investerin­ger i milliardkl­assen, med alt det positive det medfører.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway