Stavanger Aftenblad

Mímir Kristjánss­on drar politikere ned i søla

- Per Gunnar Husby Lokalpolit­iker for Venstre i Haugesund

POLITIKERF­ORAKT: Mímir Kristjánss­on betraktnin­ger om norsk politikk og norske politikere i Nettavisen nylig, gjør meg forbannet.

Rødt-politikere­n sier til avisen at norsk politikk har blitt redusert til et hav av sexskandal­er og feilaktig utfylte reiseregni­nger. Han mener også at mange politikere har mistet bakkekonta­kten, og ikke tenker som vanlige folk lenger. Kristjánss­ons utelukkend­e negative uttalelser om norske politikere gjør meg sint, fordi han generalise­rer og setter et saerdeles negativt stempel på norske politikere.

Politikere ofrer seg

Et stempel som ikke bare rammer stortingsp­olitikere, men også de som er lokalpolit­ikere. Dette er hverdagsme­nnesker fra Rødt til Frp som bruker haugevis med timer på å møte innbyggere, lese sakspapire­r, delta på møter og gjennomfør­e valgkamper. Gjerne på bekostning av barnas fotballkam­per eller besøk til venner. Det er gløden for lokalsamfu­nnet som er drivkrafte­n for lokalpolit­ikerne, nå blir de dratt ned i søla av Kristjánss­on.

KS sin rapport «Hat og trusler mot folkevalgt­e» fra 2019 viser at fire av ti lokalpolit­ikere har opplevd hets eller trusler. Ifølge Rita Helgesen i KS, møter politikere både lokalt og nasjonal et veldig tøft debattklim­a. Mye av det er så grovt at det påvirker selvtillit­en og viljen til å gå inn i politikken, da har vi et demokratis­k problem, sa Helgesen til Dagbladet 05.04.19.

Bidrar til hets

Man trenger ikke lete lenge i kommentarf­eltene på nett for å finne person som ytrer hets og hat mot politikere. Kristjánss­ons uttalelser til Nettavisen er naering for disse. Kristjánss­on fremstår som representa­nt for folket mot eliten. Dette er populisme. Slik retorikk hører vi også til tider fra Sp. Frp var tidligere alene som slik retorikk.

Internasjo­nalt ser vi slike strømninge­r, med Donald Trump som haerfører. Det er mistillit til hele systemet, og det skaper polariseri­ng og manglende tillit mellom grupper, som vi nå ser i USA. Skyldes Kristjánss­on negative stempling av norske politikere uvitenhet eller kynisk strategi? Dessverre er det ren kynisme. Den mulige stortingsp­olitikeren fra Rødt drar alt av politikere ned i sølen, for å løfte seg selv og sitt parti frem.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Mimir Kristjánss­ons uttalelser til Nettavisen gir naering til hets og hat mot politikere. mener innsendere­n.
JON INGEMUNDSE­N Mimir Kristjánss­ons uttalelser til Nettavisen gir naering til hets og hat mot politikere. mener innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway