Stavanger Aftenblad

Mark 7,31-37

- Anne Lise Ådnøy Biskop

SØNDAGSTAN­KER: Hvorfor gjengir Markus at Jesus forbød folk å fortelle om underne?

Snåsamanne­n, Joralf Gjerstad, er en ydmyk mann som har hjulpet mange. Healere finnes i alle kulturer og religioner, til alle tider. Mange gjetter at Jesus ikke ønsket å bli kjent som healer.

Hans oppgave som Messias kunne bli misforståt­t. Folkemengd­en som så at en døvstum begynte å snakke sa: «Alt Jesus gjør er godt!» Det er et ekko av skapelsesf­ortellinge­n. «Og Gud så at det var godt.»

Alle former for helbredels­e er tegn på den godheten Gud har lagt inn i skaperverk­et. I himmelen, skal det ikke vaere mer sorg eller smerte. Dette Gudsriket fins og bryter fram så vi i glimt aner hva vi lengter etter. Noen få ganger i fortelling­ene om Jesus dukker det opp ord på hans morsmål, arameisk. Det er som varsellamp­er. Her hører vi om noe som ekstra viktig. Effata!

Lukk deg opp! blir en besvergels­e over alt som er lukket, stengt og fortrengt. Da det norske folk skulle kåre tidenes beste dikt, vant Olav H. Hauge med diktet: «Det er den draumen me ber på / at tidi skal opna seg / at hjarta skal opna seg / at dører skal opna seg».

Vi trenger et Effata! over stengte hjerter og trang snusfornuf­t. «Jesus løftet blikket mot himmelen, sukket og sa: Effata!» (fra evangeliet etter Markus kap 7) Det går et sukk gjennom verden. Paulus skrev til romerne: «Helt til denne dag sukker og stønner alt det skapte samstemt». Jesus tok den døvstumme med seg bort fra mengden. Når verden bråker rundt deg, gå litt bort fra mengden, trekk pusten og sukk. Det gjør godt. y Siden forlot han Tyros-området igjen. Han tok veien om Sidon og dro mot Galileasjø­en gjennom Dekapolisl­andet. De førte til ham en mann som var døv og hadde vondt for å tale, og de ba ham legge hendene på ham. y Jesus tok ham med seg bort fra mengden. Han stakk fingrene i ørene hans, tok spytt og berørte tungen hans. Så løftet han blikket mot himmelen, sukket og sa til ham: «Effata!» – det betyr: «Lukk deg opp!» Straks ble ørene hans åpnet, båndet som bandt tungen hans, ble løst, og han snakket rent. y Jesus forbød dem å fortelle dette til noen. Men jo mer han forbød det, dess mer gjorde de det kjent. Folk var overveldet og forundret og sa: «Alt han har gjort, er godt. Han får døve til å høre og stumme til å tale.»

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Alle former for helbredels­e er tegn på den godheten Gud har lagt inn i skaperverk­et, skriver biskop Anne Lise Ådnøy i søndagstan­ker denne uken.
SHUTTERSTO­CK Alle former for helbredels­e er tegn på den godheten Gud har lagt inn i skaperverk­et, skriver biskop Anne Lise Ådnøy i søndagstan­ker denne uken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway