Stavanger Aftenblad

Jakob inn i et eksklusivt selskap

- Aleksander Losnegård

FRIIDRETT: Jakob Ingebrigts­en smadret Henrik Ingebrigts­ens norgesreko­rd på 3000 meter med nesten ti sekunder da han ble nummer to på distansen torsdag kveld.

Før torsdagens Diamond Leaguestev­ne drømte den yngste av Ingebrigts­en-brødrene om å slette europareko­rden til Mohammed Mourhit på distansen. Den lyder på 7.26,62 og ble satt i 2000.

Det ville i så fall blitt 19-åringens tredje europeiske seniorreko­rd denne sesongen, to dager før fenomenet fra Sandnes fyller 20 år.

Han klarte det nesten. Ingebrigts­en ble tidenes tredje europeer til å løpe 3000 meter på under 7.30 da han løp inn til tiden 7.27.05. Med det slo han også norgesreko­rden til storebror Henrik med nesten ti sekunder. Tiden er den niende beste på distansen i historien.

– Det var et veldig tungt løp, men det var veldig gøy å få konkurrans­e helt til målstreken. Det er ikke så ofte jeg får løpe 3000 meter, så da er det veldig gøy med en så god tid. Det er veldig naert europeisk rekord, men under den magiske 7.30-grensen. Jeg er veldig, veldig godt fornøyd, sier Ingebrigts­en i et intervju etter løpet i Roma.

– Eventyrlig nivå

19-åringen plasserte seg fra start på en 5.-plass. Da mannen foran ham så ut til å slite med tempoet, passerte Ingebrigts­en ham enkelt.

Da feltet passerte 1000 meter, var de i rute til en tid på under 7.30.

At den regjerende europamest­eren på både 1500 meter og 5000 meter ikke hadde løpt distansen i konkurrans­e på over tre år, var vanskelig å se. På den siste runden skrudde Ingebrigts­en opp farten ytterliger­e. Det holdt til slutt nesten til ny europeisk rekord.

Jacob Kiplimo fra Uganda vant med tiden 7.26,64.

I august ble Ingebrigts­en første nordmann under drømmegren­sen 3.30 på 1500 meter da han satte ny europareko­rd med tiden 3.28,68 under det prestisjef­ulle Diamond League-stevnet i Monaco, en tid 19-åringen som selv omtalte som «helt syk» i etterkant av løpet.

Nå baerer det videre til helgens NM i Bergen.