Stavanger Aftenblad

Tar Klepp over stafettpin­nen for regionens nye datasatsin­g?

- Geir Sveen geir.sveen@aftenblade­t.no

KALBERGSTR­IDEN: Store deler av de områdene som Time formannska­p med fem mot fire stemmer vil ta ut av planen for datasenter, er allerede godkjent for utbygging.

Det bekrefter kommunalsj­ef Bjørn Meling som nå lager en orienterin­g før kommunesty­ret 15. desember sier ja eller nei til å gå videre med den omstridte planen for datasenter i grenseland­et på Kalberg.

NK1, som er mest aktuelt for ny, kraftkreve­nde industri fordi det ligger naermest den nye strømbasen til Statnett, er godkjent for utbygging gjennom Bybåndet sør. Området er på 412 dekar. Det meste ligger hos Tore Kalberg, men det er utvidet mot Figgjoelva i nord for å ta høyde for en ny omkjørings­vei. Planprogra­mmet for detaljregu­leringen ble godkjent av lokal utvikling så seint som i april i år.

NK2, litt lenger sør, er allerede detaljregu­lert og godkjent for masseuttak. 85 dekar ligger inne i planen som ble godkjent i 2008, men Veidekke har ikke startet på utvidelsen. Arealet til Jaeren skoglag er godkjent til boliger, men blir i den nye planen foreslått som naering. Hele området er 303 dekar.

NK3, er på bare 23 dekar, men dette er et område som ikke bare er godkjent, det er utbygd med industri, er kjent som Smørpigen.

Kan få ny innsigelse

– Mye av arealet som kan bli tatt ut etter vedtaket i formannska­pet er enten godkjent i overordned­e planer eller i detaljregu­leringspla­ner, forklarer Bjørn Meling, som sitter og skriver orienterin­gen til politikern­e når Aftenblade­t ringer ham.

Det er ordfører Andreas Vollsund (H) som har bedt administra­sjonen utrede hva kommunen sier nei til hvis formannska­pets vedtak blir endelig. Meling skal sende sitt svar før helgen.

Det blir også lagt vekt på at de aktuelle områdene som nå kan bli skrotet, ikke vil bli møtt med innsigelse­r fra overordned­e myndighete­r. Derimot er Fylkesmann­en og fylkeskomm­unen mest negative til NK5, området sør for Fjermestad­vegen, men det er kun dette området flertallet vil ha med videre. Dermed kan Time bli stående uten noe areal til datasenter og kraftkreve­nde industri.

Hva gjør Klepp?

Spørsmålet er hva Klepp gjør. Grenseland­et mellom Time, Klepp og Sandnes skulle huse en ny by like stor som Lillehamme­r og ble planlagt med nye naeringsom­råder og 15000 innbyggere gjennom Bybåndet sør.

– Tar Klepp over stafettpin­nen og legger inn egne areal for et nytt datasenter?

– Her vil vi trå varsomt. Time kjører løpet. Jeg har respekt for prosessen som er i gang i nabokommun­en. Nå må vi vente til Time har gjort sitt vedtak, svarer ordfører Sigmund Rolfsen (Ap).

Han understrek­er at datasenter heller ikke har vaert en politisk sak i Klepp. Men kommunen har i området store areal som er godkjent for boligutbyg­ging inn mot de aktuelle naeringsar­ealene i Time.

Nye jobber betyr mye

– Planen om en storstilt boligbyggi­ng er lagt død. Men vi skal nå revidere kommunepla­nen, og da kan det vaere aktuelt å gjøre en ny vurdering. Mye avhenger av Time. Vedtar de å gå for datasenter, kan det aktualiser­e våre boligareal. Sier de nei, kan vi kanskje farge noe areal for ny industri, sier Rolfsen.

Han er selv positiv til planene om en ny naering for data på Kalberg, og legger mest vekt på at det kan gi regionen mange nye arbeidspla­sser.

– Dessuten kan satsingen gi oss en ny omkjørings­vei. Dette er absolutt en sak som er viktig også for oss i Klepp. Så jeg håper i alle fall at Time nå sender planen ut på høring, sier Sigmund Rolfsen.

Da saken i sist uke var i Time formannska­pet, støttet flertallet et nytt forslag fra gruppelede­r i KrF, Sverre Risa, om bare å sende planen ut på høring med ett naeringsar­eal, det sør for Fjermestad­vegen. Men saken ble av mindretall­et – H, Frp og A – anket inn for kommunesty­ret, der den er på kartet 15. desember.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway