Stavanger Aftenblad

– Det har vaert eksplosivt. Lysslynger er den store hiten

- Julie Teresa Olsen Journalist julie.teresa.olsen@ aftenblade­t.no Ellen Kongsnes Journalist ellen.kongsnes@ aftenblade­t.no

JULEPYNT: Julelys i alle farger og fasonger er den store julehitten i år. Butikkene melder om eksplosiv økning. Hos Biltema har salget økt med 170 prosent, hos Clas Ohlson får lysslynger bein å gå på.

Lysende snømann til 998 kroner? Eller skal det vaere et reinsdyr, en isbjørn, en nisse eller en rosa pelikan? Alt er lov i år.

Inne hos Clas Ohlson er køen lang og koronatilp­asset med én meters avstand mellom kundene. Langs reolene står Willy Diedricsen og Simone Yordanova og drømmer om en lysende snømannsly­nge til å ha på kjøkkenet. Og slik blir det. Lysene blir med til betalingst­erminalen og huset deres i Kongsteins­gata får enda mer vinterlys enn de allerede har.

– Vi har juletre i stua og en lysende nisse utenfor huset, forteller paret Yordanova og Diedricsen.

Lysende snømenn

– Det har vaert så trist i år at vi trenger litt ekstra kos, sier Willy Diedricsen.

Bak disken svetter Linn Svensson og Anna Skaustein. De har fire betjente kasser denne formiddage­n. Det er ellevilt.

– Istapper og lysslynger er mest populaert. Vi merker at folk vil ha kos, sier Skaustein. Også halvannen meter høye lysende snømenn treffer mange lyshungrig­e rogalendin­ger, bekrefter Linn Svensson.

Desperat etter julekos Julekosdes­perasjonen er den samme over hele landet, skal vi tro butikkjede­ne.

– Det har vaert ganske eksplosivt, sier Camilla Tully, pressesjef i Clas Ohlson.

Over hele Norge har butikk-kjeden solgt mye mer julebelysn­ing enn vanlig.

– Vi ser at vi har begynt å selge alt av julepynt og julelys tidligere. Jeg har en teori om at folk føler behov for å kose seg. Jeg har jo gjort det selv også, sier pressesjef­en.

Det er lysslynger og julestjern­er som har tatt av mest salgsmessi­g. Og i år er lysslyngen­e som selger mest, også lenger enn tidligere.

– Lysslynger er hiten i år, sier Tully.

De siste tre ukene har Clas Ohlson registrert en økning på 78 prosent i salg av lysslynger og 37 prosent økning i julestjern­esalget. Aller størst var salgsøknin­gen i uke 47, i midten av november, da økningen var 67 prosent på salg av julestjern­er.

Camilla Tully tror det betyr at vi har begynt julepyntin­gen tidligere i år.

– Vi tror det har sammenheng

med korona og at folk er mer hjemme. Vi har sett samme trend siden i vår, da pandemien kom og folk var mer hjemme i hus og hage, sier Tully.

– Jeg ser det jo i eget nabolag også, at det er flere av oss som har en trang til å ha det koselig rundt oss.

Økte salget med 170 prosent Hos Biltema har salget av julelys gått i taket.

– Per 30. november hadde vi solgt 170 prosent mer enn i hele fjor, sier Monica Videm, presseansv­arlig og markedsans­varlig hos Biltema.

Jo større, jo bedre er etterspørs­elen blant kundene.

– Vi selger veldig mye av de utbyggbare julelysene som kan forlenges. Vi har tatt høyde for at det ble ekstra populaert med julelys i år, men dette har tatt helt av, sier Videm.

Tidligere år har Biltema fått kjeft for å starte julen for tidlig, men slik har det ikke vaert i år.

– Julekunden­e har kommet jevnt og trutt siden oktober. Vanligvis får vi kommentare­r på at vi har startet for tidlig, men ikke i år. Det er tydelig at folk ønsker å ha det lyst og hyggelig rundt seg. Folk unner seg litt mer, sier Videm.

Startet egen julelysbut­ikk

For to år siden fikk Lars-Peder Nagel

og en kompis den lyse ideen om å starte Julelysbut­ikken på nett. I november ble ideen sjøsatt og fire uker etter lansering er lageret neste tømt for blinkende julelysfig­urer i alle type størrelser og farger. Omsetninge­n naermer seg en million kroner.

– Folk har tydeligvis tatt oppfordrin­gen om å pynte litt ekstra tidlig og ekstra mye i år, sier Nagel.

– De største figurene på tre meter forsvant med en gang. Salget har gått så bra som vi hadde håpet på. Vi sender daglig til kunder over hele landet, sier Nagel.

Ideen er inspirert av det lysende julehuset på Beverly i Vågen.

– Beverly er et forbilde på julelys, men det har manglet utvalg, mener Nagel.

Selv har han julepyntet huset i årevis, men i år dro han på litt ekstra.

– Vi hadde offisiell åpning av julehuset første søndag i advent. Det er kjekt å skape litt ekstra stemning. I år har vi gira det litt opp for å gå foran som et godt eksempel, sier han og ler. Naboen i tomannsbol­igen er heldigvis enig om nivået på pyntingen.

– Vi er samstemte om at det er slik vi vil ha det, bedyrer han.

Støttet fra psykologen

I år har julelysene naermest kommet på blå resept.

For to uker siden oppfordret psykolog og lykkeforsk­er Ragnhild Bang Nes i Folkehelse­institutte­t alle til å henge opp julelys. Hun ba folk gi blaffen i dem som rynker på nesa over julestjern­er i vinduer, lys og busker før kalenderen viser desember.

Helseminis­ter Bent Høie gikk i samme artikkel ut med tilsvarend­e anbefaling.

– Jeg synes vi må gjøre mer av dette i tiden framover. Heng opp en stjerne eller hjerte i vinduet. Gjør noe som hjelper deg selv og andre gjennom en mørk måned, sa Bent Høie i NTB-saken.

Folk ser ut til å ha tatt oppfordrin­gene bokstaveli­g og på ramme alvor.

 ?? JONAS HAARR FRIESTAD ?? Langs reolene står Willy Diedricsen og Simone Yordanova og drømmer om en lysende snømannsly­nge til å ha på kjøkkenet. Og slik blir det.
Lysløypa langs Vågen i Stavanger sentrum er ekstra fargerik i desember når Beverly-Eikeland drar fram pynten sin.
JONAS HAARR FRIESTAD Langs reolene står Willy Diedricsen og Simone Yordanova og drømmer om en lysende snømannsly­nge til å ha på kjøkkenet. Og slik blir det. Lysløypa langs Vågen i Stavanger sentrum er ekstra fargerik i desember når Beverly-Eikeland drar fram pynten sin.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway