Stavanger Aftenblad

Enighet om å forlenge korona forskrifte­n – men hvor lenge?

- Hilde Moi Østbø hilde.moi@aftenblade­t.no Julie Teresa Olsen julie.teresa.olsen@aftenblade­t.no

NORD-JAEREN: De fire kommunene på NordJaeren er enige om å forlenge koronafors­kriften, men det store spørsmålet er hvor lenge den skal forlenges.

– Det legges ikke opp til mer inngripend­e tiltak i Stavanger, men det legges opp til noen presiserin­ger og endringer, sa ordfører Kari Nessa Nordtun i kommunalut­valget tirsdag morgen.

Forskrifte­n som gjelder i dag går ut 7. desember, og gjelder for Stavanger, Sandnes, Sola og Randaberg.

– Derfor kommer det nå en sak om forlengels­e av tiltakene, sier Nordtun.

Hun varsler at sakspapire­ne gjøres klar onsdag, og ber politikern­e i formannska­pet vaere oppmerksom på det.

– Jeg ønsker at formannska­pet skal vaere med i vurderinge­n slik at saken får en forsvarlig saksbehand­ling, sier ordføreren, som også kunne tatt avgjørelse­n uten å involvere formannska­pet og brukt koronafull­makten.

Smitten synker

Den siste uken har det vaert 16 nye smittetilf­eller i Stavanger. Dette er omtrent på samme nivå som for en måned siden, ifølge beredskaps­sjef Torstein Nielsen.

Helse Stavanger anslo 25.11 at R er på 0,6. Det betyr at en smittet smitter faerre enn en annen. Nielsen presiserer at det er stor usikkerhet knyttet til tallene og at de må brukes med varsomhet.

Mens det i uke 47 var flest yngre voksne som ble smittet i Stavanger, fordeler smitten seg nå mer jevnt utover blant voksne opp mot 70 år.

– Tiden vi nå går inn i, er spennende med tanke på smitte. Det blir mye mobilitet og mange tilreisend­e studenter vender hjem. En del av dem kommer fra områder med betydelig høyere smittetryk­k enn her. Både juleselska­per, julebord og julehandel er krevende, for folk kommer i grupper de vanligvis ikke tilhører. Først de første par ukene på nyåret kan vi si noe om hvordan smittesitu­asjonen gjennom julen har vaert, sier Torstein Nielsen.

Ordfører Stanley Wirak i Sandnes er enig i å forlenge, men vil ikke mer enn absolutt nødvendig.

– Smitten er på vei ned og det er nesten som vi må vurdere å videreføre tiltakene fra dag til dag.

I første omgang tenker vi det er fornuftig å forlenge til 16. desember i tråd med de nasjonale føringene, sier Wirak til Aftenblade­t.

Han er spent på hva som kommer frem nå Bent Høie om kort tid skal ha en ny gjennomgan­g av den nasjonale situasjone­n.

Vurderer bruken av munnbind

– Den blir avgjørende for om vi skal forlenge utover 16. desember, mener Wirak.

– Bør det gjøres noen justeringe­r av forskrifte­n?

– De må i tilfelle vaere marginale endringer. Det kan bli aktuelt med et punkt om å bruke munnbind når det vanskelig å holde avstand, sier Wirak.

I Sandnes har det vaert 9 smittetilf­eller de siste sju dagene og i Sola er det kun registrert ett tilfelle den siste uken. I Randaberg er det ingen nye tilfeller den siste uken, viser Aftenblade­ts koronastat­istikk.

Sola ønsker også å forlenge forskrifte­n.

– Vi går nok for en forlengels­e, men vi har en diskusjon om hvor lenge forskrifte­n skal forlenges, sier Sola-ordfører Tom Henning Slethei (Frp).

Han tror forskrifte­n vil bli tilnaermet lik den som allerede foreligger.

– Vi ser ingen grunn til å bli strengere siden smitten er fallende. Heldigvis har vi ikke hatt behov for å innføre pakken med strengere tiltak som vi har hatt liggende, sier Slethei.

Randaberg-ordfører Jarle Bø er opptatt av å gjøre ting på den rette måten slik at det ikke blir nødvendig å gjeninnfør­e forskrifte­n dersom den oppheves for tidlig.

– Vi vil jo helst bli kvitt den så fort som mulig og derfor vil vi

følge situasjone­n tett fremover. Det viktigste er jo at vi gjør dette på en god måte. Vi må heller ikke oppheve den for tidlig slik at den må innføres på ny. Det skaper mye støy, sier Bø.

Anbefaling­ene

Dette er innholdet i den lokale forskrifte­n som varer til 7. desember i Stavanger, Sandnes, Sola og Randaberg: y Økt bruk av hjemmekont­or y Unngå kollektivt­ransport y I kollektiv- og taxitransp­ort anbefales bruk av munnbind uansett om det er mulig å holde avstand til andre eller ikke. y Anbefaling om munnbind ved

alders- og sykehjemsb­esøk y Forbud mot breddeidre­tt og andre fritidsakt­iviteter for voksne i grupper over 10 personer y Påbud om registreri­ngsplikt for arrangemen­ter med mer enn 20 personer y Påbud om registreri­ngsplikt for gjester på serverings­steder og presiserin­ger av krav knyttet til overholdel­se av nødvendig avstand mellom gjestene

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Sola-ordfører Tom Henning Slethei (Frp), Sandnes-ordfører Stanley Wirak (Ap), Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) og Randaberg-ordfører Jarle Bø (Sp) er alle enige om å forlenge forskrifte­n.
JON INGEMUNDSE­N Sola-ordfører Tom Henning Slethei (Frp), Sandnes-ordfører Stanley Wirak (Ap), Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) og Randaberg-ordfører Jarle Bø (Sp) er alle enige om å forlenge forskrifte­n.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway