Stavanger Aftenblad

November var den våteste som er registrert

-

VAERET: Nedbøren er blitt målt og registrert i Stavanger siden slutten av 1890-tallet. Hvis du synes det var spesielt mye regn i november i år, har du aldeles rett. Rekorden ble slått.

I løpet av 28 nedbørdøgn i november falt det nesten 311 millimeter nedbør på Våland i Stavanger. Rekorden med 302 millimeter i 2012 ble derfor grundig slått. På flere stasjoner i indre områder av Rogaland fikk de 500–600 mm nedbør i november, kan meteorolog Roar Inge Hansen i Stormgeo fortelle.

Også året 2020 hittil er rekordvått. Per i går, 1. desember, var nedbørsumm­en kommet opp i 1913 millimeter i Stavanger. Dette er 3 millimeter mer enn den gamle årsrekorde­n fra 2017, ifølge Hansen.

– November har også vaert svaert mild i Rogaland, den fjerde mildeste november som er registrert på Sola. Med en middeltemp­eratur på 8,0 grader, som er 3,4 grader varmere enn normalt, er årets november det motsatte av fjorårets november som var uvanlig kald og tørr, sier meteorolog­en.

Den første uken av november var preget av kraftige lavtrykk fra Atlanteren med en god del regn over Rogaland. Fra 7.–8. november fikk vi inn en høytrykksr­ygg fra vest med forbigåend­e tørrere vaer, og den 8. november ble registrert med «pent vaer». Men fra den 14. kom nye kraftige lavtrykk inn mot Sør-Norge med sterk vind og mye nedbør. Fremdeles uvanlig mildt, og den 15. november ble det målt hele 16,2 varmegrade­r i Sauda.

Mest nedbør falt i døgnet 18– 19. november med 37,9 millimeter på Sola, og opp mot 100 millimeter på de våteste stedene lengst nord i Rogaland.

– I slutten av måneden fikk vi en svak høytrykksr­ygg med litt sol 27. november, og dermed fikk Sola fattige to «penvaersda­ger» i november, sier Roar Inge Hansen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway