Stavanger Aftenblad

En av Norges eldste turistrute­r starter sør i Rogaland

- Arnt Olav Klippenber­g arnt.olav.klippenber­g@aftenblade­t.no

REISELIV: Lenge trodde vi at den eneste Olavsveien til Nidaros gikk gjennom Gudbrandsd­alen. Nå vet vi at den trolig viktigste leden startet i Rogaland og fulgte leia nordover.

Nytt storverk om kystpilegr­imene viser dette.

Det begynte med en tilfeldigh­et. Rune Nylund Larsen ble dratt med på en lunsj hos Riksantikv­aren der han egentlig ikke hadde noe å gjøre. Rundt bordet ble det snakket om den nye kystpilegr­imsruta.

– Jeg foreslo at de burde reise på tokt med et skip langs ruta, og lunsjen endte med at jeg ble toktleder. Vi leide en gammel redningssk­øyte og la av gårde, forteller Nylund. Han møter Aftenblade­t på et av sine favorittst­eder, Varhaug gamle kirkegård.

– Fra Egersund til Stavanger går kystpilegr­imsleia over land.

Der følger vi de gamle veiene langs kysten. Turen går via det golde landskapet i Dalane via Jaerens fantastisk­e strender til Stavanger. En eventyrlig tur, sier han.

Olavsveien­e

En gang i tiden strømmet det pilegrimer langs kysten på vei til Nidaros. Adam av Bremen beskrev ruten allerede i 1070. Han anbefalte å dra til Nidaros langs kysten, ikke over land. Reisebeskr­ivelsen var enkel. Seil fra Danmark. Når du kommer til Norge, ta til venstre. I 500 år var pilegrimst­urisme en viktig naering. Reformasjo­nen satte en stopper for det. Nå strømmer igjen pilegrimer til det som var Nord-Europas viktigste pilegrimsm­ål. Hellig Olav og gravkirken hans i Nidaros.

– På svaert kort tid har Olavsveien­e til Nidaros blitt populaere. Denne Olavsveien starter i Egersund og går til Trondheim. For meg var det en veldig sterk opplevelse å gjøre reisen og etterpå dokumenter­e pilegrimsl­eden i bokform. Til sammen har det blitt tre turer. På den første var alt så offisielt. Da ventet det ordførere og biskoper på hvert nes oppover. Jeg måtte derfor ta flere turer alene for å gjøre jobben.

Han sier at det beste med denne pilegrimsr­uta er at den kan reises på så mange måter. Egen båt, offentlig transport, i bobilen, sykle, padle eller hva du har lyst til, og du kan ta det etappevis.

– Forbi Jaeren valgte nok de fleste å reise over land, sier han og ser ut over havet, som for en gangs skyld ligger og kjaeler med strendene.

Gimmick?

– Aftenblade­t var med da de første tankene om pilegrimsl­eden ble lansert for noen år siden. Vi fikk tilbakemel­dinger om at dette umulig kunne stemme, og at det hele var nok en gimmick skapt for å trekke turister.

– Det hører vi fortsatt, men det er godt dokumenter­t at dette ikke bare var en pilegrimsl­ed, men faktisk den viktigste av dem alle. Jeg, og mange med meg, mener at denne leia var den foretrukne pilegrimsr­eisen, mens noen få fortsatt hevder at det gikk kø av pilegrimer opp Groruddale­n. Det logiske, som flere og flere innser, er at denne leia var måten de fleste tok seg fram til Nidaros, humrer forfattere­n, som ikke ønsker å fyre opp under en konkurrans­e mellom Olavsveien­e.

Viktige steder

26 nøkkelsted­er fra Egersund til Trondheim har forpliktet seg til å legge til rette for pilegrimer. På disse stedene får man stempel i pilegrimsp­asset. Alle 26 er spesielt viktige steder både historisk og kulturelt og her er leden godt merket. Det er opprettet fire sentre der pilegrimen kan få råd og hjelp. De er på Avaldsnes, i Bergen, på Selje og på Smøla.

– Tradisjone­n med pilegrimsp­ass stammer fra middelalde­ren. Passet var bevis på at man hadde fredelige hensikter og var ute på en åndelig reise. Pilegrimer som kommer til Nidarosdom­en og har minst seks stempel i passet, får utstedt et Olavsbrev, sier Rune Nylund Larsen.

Boken «Kystpilegr­imsleia – sjøveien til Nidaros», gjør strandhogg på 60 steder. Både fylkeskomm­unen og kommuner i Rogaland har bidratt til storverket om pilegrimsr­eisen før og nå.

På den første reisen min var alt så offisielt. Da ventet det ordførere og biskoper på hvert nes oppover. Jeg måtte derfor ta flere turer alene for å gjøre jobben.

Rune Nylund Larsen, forfatter

HÅ: Kontoret på Naerbø vil slås sammen med kontoret på Bryne. Ingen av de ansatte vil miste jobben som følge av nedleggels­en, men vil flytte over til Bryne eller andre kontorer på Jaeren.

– Vi vil samle mer kompetanse og tjenester under samme tak. Dette vil gagne kundene totalt sett, fordi de vil finne alt de trenger på ett sted, sier Thor-Christian Haugland, konserndir­ektør for kommunikas­jon. Kontoret opplever et betydelig fall i antall besøkende. – Noen av våre kunder har behov for å komme på kontoret, men flertallet ønsker å treffe oss gjennom digitale kanaler. Vi må veie dette opp mot hverandre, sier Haugland.

Det er ikke bestemt at flere filialer i Rogaland vil legges ned, men antall kontorer vil justeres i tråd med antall besøkende kunder.

Eiendomsme­gler 1 som har kontor på Naerbø vil oppretthol­des.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Thor-Christian Haugland.
Thor-Christian Haugland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway