Stavanger Aftenblad

– Randaberg kutter. Alle må kutte i Bymiljøpak­ken

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

SAMFERDSEL: – Alle må bidra for å krympe utgiftene i Bymiljøpak­ken, sier Randabergo­rdfører Jarle Bø (Sp). Han mener spesielt at alvoret må begynne å synke inn hos storebror Stavanger.

– Vi i Randaberg er nå i en ny prosess for å gjøre det planlagte toplanskry­sset på Harestad enklere og billigere. Det finnes skisser der en av to bruer ved krysset er tatt vekk, sier Bø.

– Blir det slik?

– Det vet vi ikke ennå. Dette er planer vi nå diskuterer med Statens vegvesen. I tillegg har vi alt gjort mye på strekninge­n fra Harestad til kommunegre­nsen, og for å forenkle Transportk­orridor Vest på strekninge­n fra Kvernevik til Goa. Mitt poeng er at alle må bidra hvis vi skal komme i mål med innsparing­er på 2 milliarder kroner i Bymiljøpak­ken. Vi må justere våre forventnin­ger til et realistisk nivå. Vi kan ikke bare, for hvert eneste forslag som kommer opp, sitte og si at «nei, det går ikke», sier Bø.

– Og du mener at Stavanger kan gjøre mer enn de har gjort til nå?

– Jeg har full forståelse for at Stavanger ønsker en stor og god kulvert som binder sammen Tasta med rekreasjon­sområdene ned mot Stokkavatn­et. Men samtidig må det vaere mulig å diskutere et kompromiss, en mellomløsn­ing mellom de 270 meterne Vegvesenet foreslår og de 495 meterne Stavanger vil ha. Det finnes også kryssløsni­nger på Stavangers side av grensen som det må vaere mulig å diskutere, mener Bø.

Grønne lunger

I vår var både Bø og Frode Myrhol (FNB) fra Stavanger blant flertallet i fylkessamf­erdselssty­ret som ba Stavanger avstå fra en kulvert utenfor nordenden av Byhaugtunn­elen og heller flytte innsparte midler, om lag 40 millioner kroner, over på kulverten ved Tasta skole, noen hundre meter lenger nord. Den invitten ble avvist i Stavanger.

– Jeg har aldri hatt noe ønske om å ødelegge for grønne lunger i Stavanger. Men når det er en annen grønn lunge like i naerheten som man ønsker seg enda mer, bør man kanskje prioritere den, sier Bø.

– Vil du løfte inn den problemsti­llingen enda en gang?

– Nei. Det ble jo avvist i vår, og nå er vel anbudspros­essen for Byhaugtunn­elen kommet så langt at det er vanskelig å stoppe. Det som bekymrer meg, er at tog etter tog, der det er mulig å gjøre innsparing­er, går fra oss, uten at vi kommer naermere målet om å kutte kostnader i Bymiljøpak­ken, sier Bø.

Det hører med til historien at kulverten ved Byhaugtunn­elen er et rekkefølge­krav i forbindels­e med Eiganestun­nelen og Ryfast. Det er lettere sagt enn gjort å ta penger fra siste fase av ett samferdsel­sprosjekt, for så å flytte midlene over i Bymiljøpak­ken.

Randabergo­rdføreren er imidlertid kritisk til forslaget om å kutte Sykkelstam­veien med 700 meter helt i sør, mot Oalsgata i Sandnes

– Og det i tillegg på en strekning der Sykkelstam­veien er billigst å bygge. Det er ikke slik man kutter. Se heller på Bussveien, korridor 1 mellom Stavanger og Sandnes. Det er den største enkeltpost­en i pakken, og et fantastisk flott samferdsel­sprosjekt. Likevel har man ikke greid å komme opp med en krone i kutt, verken når det gjelder kvalitet eller bredde, sier Bø.

– Hva skjer hvis staten gjør alvor av å legge Smiene-Harestad på is?

– Det er ikke et alternativ som noen ønsker. Aller minst kanskje de innbyggern­e langs veien i Stavanger kommune som har hatt sine eiendommer båndlagt med bygge- og delingsfor­bud i bortimot 20 år. Vi må rett og slett komme videre i dette, sier Jarle Bø

Ny dyst fredag

Fredag møtes styringsgr­uppen for bymiljøpak­ken på ny for å ta stilling blant annet til kuttforsla­gene fra Vegvesenet og Rogaland fylkeskomm­une, som ble presentert sist uke.

Da fikk blant annet Bussveien svi. Strekninge­ne med minst passasjerg­runnlag per i dag, Sandnes sentrum-Vatne og Sunde-Risavika, ble foreslått droppet. I tillegg var 700 meter av Sykkelstam­veien inn mot Sandnes sentrum sløyfet, for å kunne spare 70

millioner på det prosjektet.

Jeg har full forståelse for at Stavanger ønsker en stor og god kulvert. Men samtidig må det vaere mulig å diskutere et kompromiss, en mellomløsn­ing mellom de 270 meterne Vegvesenet foreslår og de 495 meterne Stavanger vil ha.

Jarle Bø (Sp), ordfører i Randaberg

 ?? ILLUSTRASJ­ON: STATENS VEGVESEN ?? Illustrasj­on av Rogfast-munningen på Harestad i Randaberg. Harestadkr­ysset må bygges før tunnelen åpnes, men Vegvesenet og Randaberg diskuterer nå en enklere utgave, med bare ei bru, for å spare penger.
ILLUSTRASJ­ON: STATENS VEGVESEN Illustrasj­on av Rogfast-munningen på Harestad i Randaberg. Harestadkr­ysset må bygges før tunnelen åpnes, men Vegvesenet og Randaberg diskuterer nå en enklere utgave, med bare ei bru, for å spare penger.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway