Stavanger Aftenblad

Fem politikere ble erklaert inhabile etter heftig debatt

- Hilde Moi Østbø hilde.moi@aftenblade­t.no

STAVANGER: Høyresiden ber om lovlighets­kontroll av habilitets­vedtaket i kommunalut­valget. Fem politikere ble i møtet i går formiddag erklaert inhabile da utvalget vedtok å legge ned kommunale foretak.

– Jeg synes det er veldig alvorlig at en tolker habilitet på en måte som gjør at en setter så mange politikere på sidelinjen. Jeg hadde håpet vi kunne brukt noe som vi på Finnøy kaller sunt bondevett, sa Henrik Halleland under møtet i kommunalut­valget.

Han var en av få politikere som ikke ble erklaert inhabil til å behandle saken om hvorvidt kommunale foretak skulle tilbakefør­es til Stavanger kommune. En rekke politikere, inkludert ordføreren, måtte fratre da spørsmålet om habilitet skulle behandles.

Inhabile

Dag Mossige, John Peter Hernes, Daria Maria Szymaniuk, Frode Myrhol og Leif Arne Moi Nilsen ble erklaert inhabile fordi de sitter i ulike styrer i kommunale foretak og mottar godtgjørel­se for det. Avgjørelse­n er i tråd med anbefaling­en fra kommuneadv­okaten (se saken til venstre).

Ordfører Kari Nessa Nordtun ble erklaert habil fordi hun ikke mottar godtgjørel­se for sin rolle som styremedle­m av Stavanger utvikling. Også Sissel Knutsen Hegdal ble erklaert habil, fordi hun er varamedlem til Stavanger utvikling, og aldri har møtt.

Øyvind Jacobsen (Ap) som i utgangspun­ktet var inne som vikar for Dag Mossige, ble også erklaert habil til tross for sin rolle som varamedlem i styret til Stavanger natur- og idrettsser­vice.

– Politikern­e fra posisjonen som mottar honorar, var tydelige på at vi ønsket å vaere inhabile i saken helt fra saken kom opp. Vi støtter fullt ut vurderinge­n fra kommuneadv­okaten, understrek­er Dag Mossige i en kommentar til Aftenblade­t.

Høyre, Frp og KrF ber om lovlighets­kontroll av habilitets­vedtaket. Det er Fylkesmann­en som utfører en lovlighets­kontroll.

– Angrep på demokratie­t Høyre foreslo å sende saken tilbake og dele den opp slik at hvert kommunalt foretak ble behandlet for seg. Dermed ville det vaere mulig få vaere med og behandle sakene som omhandler andre foretak enn der man sitter i styret.

– Det er et grovt angrep på demokratie­t hvis vi ikke kan vaere med på debatten om foretak vi ikke har noen rolle i, sa John Peter Hernes.

Forslaget om å dele opp saken falt.

– Jeg ser ingen grunn til å sende saken tilbake fordi utfallet vil bli likt likevel, sa varaordfør­er Dagny Sunnanå Hausken (Sp), som var møteleder mens ordføreren var ute. Dermed ble hele saken behandlet under ett i kommunalut­valget, men diskusjone­n handlet først og fremst om habilitet.

– Det ble nevnt sunt bondevett. Det er lurt å bruke. Er det tvil om habilitet, bør man tre til side. I et hvilket som helst annet styre hadde man trådt ut, sa Leif Høybakk (FNB) som møtte for Frode Myrhol.

Kristoffer Sivertsen (Frp), som møtte for Leif Arne Moi Nilsen, var uenig:

– Vi har et unntak i kommunelov­en. Det bør kunne brukes analogisk slik at en ikke er inhabil i en forlenget arm av kommunens virksomhet.

– Store konsekvens­er

Da habilitets­spørsmålet var avgjort, skulle politikern­e i prinsippet over til en realitetsb­ehandling av saken. De som ble erklaert habile, fikk da komme inn igjen på møtet, som ble holdt på Teams. Men flere var fremdeles svaert opprørt. Henrik Halleland kritiserte kommunens prosess.

– Det har blitt veldig uryddig og vanskelig for en lekmann å følge med på, sa Halleland.

– Dette handler ikke om habilitet og politikere­s penger, dette handler om de ansattes arbeidssit­uasjon. Det har vaert en grundig og ryddig prosess i denne saken, og det uryddige er å skape tvil om motiver, sa Øyvind Jacobsen (Ap).

Vedtaket

Politikern­e vedtok å tilbakefør­e Stavanger byggdrift KF, Stavanger natur- og idrettsser­vice KF, Sølvberget KF samt deler av Stavanger boligbygg til basisorgan­isasjonen. Stavanger utvikling og Stavanger parkerings­selskap videreføre­s som kommunale foretak. Saken skal til behandling i formannska­pet og kommunesty­ret.

Det er et grovt angrep på demokratie­t hvis vi ikke kan vaere med på debatten om foretak vi ikke har noen rolle i.

John Peter Hernes (H) – som ville ha saken til behandling i flere deler

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway