Stavanger Aftenblad

– Politikern­e i kommunale foretak er inhabile

- Elisabeth Risa elisabeth.risa@aftenblade­t.no

STAVANGER: Kommuneadv­okaten har nok en gang vurdert habilitete­n til 22 Stavanger-politikere som har verv i kommunale foretak: De er inhabile i behandling­en av ny organiseri­ng.

Habilitets­spørsmålet kom opp da den framtidige organiseri­ngen av de kommunale foretakene i Stavanger skulle behandles. Saken dreier seg om at fire av seks kommunale foretak skal legges ned og heller innlemmes i kommunens egen organisasj­on.

22 Stavanger-politikere er styremedle­mmer i de kommunale foretakene og hever honorarer for sine verv, årlig mellom 40.000 og 70.000 per verv. Da saken om den nye organiseri­ngen ble behandlet siste uke, ble spørsmålet om habilitet tatt opp.

Saken ble utsatt

Også da vurderte kommuneadv­okaten politikern­e som inhabile, men saken ble utsatt i påvente av en utfyllende vurdering av habilitets­spørsmålet for de 22 politikern­e.

Sissel Knutsen Hegdal (H) uttalte i samme møtet at hun mente at samtlige av politikern­e var habile, til tross for at de sitter i styrene.

– Kommuneadv­okatens begrunnels­e er en av de tynneste jeg har lest om habilitet, sa Hegdal, som mente det var altfor overfladis­k å behandle samtlige styremedle­mmers habilitet i én sak, uten å gå inn på deres saeregne forhold.

Uendret konklusjon

Det er den utfyllende vurderinge­n fra kommuneadv­okat Birgit Seierstad som nå foreligger. Konklusjon­en er at samtlige av politikern­e er regnet som inhabile i den videre behandling­en av saken.

«På bakgrunn av de juridiske vurderinge­r som er foretatt her, konkludere­r kommuneadv­okaten med at styremedle­mmene er inhabile», heter de i notatet.

Disse er inhabile: y Jan Erik Søndeland (V) y Sissel Fuglestad (Ap) y Bjarne Kvadsheim (Sp) y Eirik Faret Sakariasse­n (SV) y Daria Maria Szymaniuk

(MDG) y Dag Mossige (Ap) y Mimír Kristjánss­on (Rødt) y Morten Malmin (FNB) y Jostein Eiane (KrF) y Hilde Karlsen (H) y Anne Kristin Bruns (KrF) y John Peter Hernes (H) y Hege Røgenes (FNB) y Nils Petter Flesjå (H) y Siri Borge (Rødt) y Mads Danielsen (Frp) y Line Møllerop (H) y Jone Laursen (Ap) y Tor Bernhard Harestad (Frp) y Frode Myrhol (FNB) y Ida Bøe (Ap) y Fredrik Christense­n (Frp)

Utfyllende vurdering

I vurderinge­n fra kommuneadv­okaten er spørsmålet om habilitet drøftet både med Fylkesmann­en, professor emeritus Jan Fridthjof Bernt og KS-advokatene.

Det kommer frem i saksfremle­gget til kommunalut­valget, som møttes i går, samt formannska­pet som møtes i morgen.

Politikern­e avgjør

Men det er ikke kommuneadv­okaten som avgjør saken. Seierstad skriver i saksfremle­gget at det følger av Forvaltnin­gsloven at organet selv avgjør habilitets­spørsmålet.

«I kollegiale organ treffes avgjørelse­n av organet selv, uten at vedkommend­e medlem deltar. Dersom det i en og samme sak oppstår spørsmål om ugildhet for flere medlemmer, kan ingen av dem delta ved avgjørelse­n av sin egen eller et annet medlems habilitet, med mindre organet ellers ikke ville vaere vedtaksfør­t i spørsmålet. I sistnevnte tilfelle skal alle møtende medlemmer delta.»

Det er derfor opp til formannska­pet og kommunesty­ret å stemme over habilitets­spørsmålet.

I vurderinge­n fra kommuneadv­okaten er spørsmålet om habilitet drøftet både med Fylkesmann­en, professor emeritus Jan Fridthjof Bernt og KS-advokatene.

 ?? ANDERS MINGE ?? Tre av disse fire er ifølge kommuneadv­okaten inhabile: Mímir Kristjánss­on (Rødt), til venstre, ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap), John Peter Hernes (H) og Jan Erik Søndeland (V). Ordføreren er ikke fordi hun ikke mottar godtgjørel­se fra kommunale foretak.
ANDERS MINGE Tre av disse fire er ifølge kommuneadv­okaten inhabile: Mímir Kristjánss­on (Rødt), til venstre, ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap), John Peter Hernes (H) og Jan Erik Søndeland (V). Ordføreren er ikke fordi hun ikke mottar godtgjørel­se fra kommunale foretak.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway