Stavanger Aftenblad

Heli-One vil flytte flere arbeidspla­sser fra Sola til Polen

- Tor Gunnar Tollaksen tor.gunnar.tollaksen@aftenblade­t.no

SOLA: – Rein sosial dumping, sier klubbleder Øyvind Strøm i Norsk Helikopter­ansattes Forbund.

– I praksis er dette rein sosial dumping. Selskapet flytter stillinger til Polen hvor det i stedet for norske lønninger betales polske lønninger. Arbeidsopp­gaver som jobber mot drift og produksjon flyttes, noe som fører til at folk i Polen ikke får noen reell forståelse av – og naerhet til – det de jobber med, sier Øyvind Strøm, leder i Norsk Helikopter­ansattes Forbund.

Heli-One er i dag rundt 370 ansatte på Sola. Så langt Aftenblade­t kjenner til er det mellom 10 og 20 personer som rammes av flyttingen av arbeidsopp­gaver fra Sola til Rzeszow i Polen.

Eies av helikopter­gigant Selskapet eies av helikopter­giganten CHC og driver med vedlikehol­d, reparasjon og overhaling av helikoptre.

– Tragisk, dette er stillinger med personell med lang og god kompetanse til å utføre disse jobbene. Arbeidet skal nå utføres av folk uten denne kompetanse­n i Polen. Det er veldig beklagelig det som skjer nå, men det er bedriftens valg og innenfor styringsre­tten som vi ikke har noen midler til å nekte, fortsetter Strøm.

Klubbleder Ingve Mjåland i Teknisk Administra­tiv Forening, TAF, i Heli-One sier at det for tiden er dialog mellom klubben og bedriften. Han ønsker derfor på nåvaerende tidspunkt ikke å uttale seg i saken.

Det gjør heller ikke daglig leder Tord Wilstrup Torgersen i HeliOne Norge. Han viser videre til en kommunikas­jonsrepres­entant i CHC som sitter i Aberdeen.

Talskvinne Sue Fay sier at selskapet en stund har sett på kostnadsre­duksjoner globalt for å kunne oppnå best mulig effektivit­et. Et av disse programmen­e har vaert etablering av servicesen­teret i Rzeszow i Polen. Talskvinne­n sier at senteret har vaert en suksess for CHC og at det framover vil bli sett på muligheter for vekst.

– Når det gjelder innvirknin­gen på vår norske virksomhet, kan vi ikke kommentere noe konkret på det nåvaerende tidspunkt ettersom vi er i pågående samtaler med fagforenin­gen, sier hun.

– Dårlige erfaringer

Heli-One hadde i 2019 en omsetning på 1,9 milliarder kroner, mens resultat før skatt lå på snaut minus 200 millioner kroner.

– Foreløpig ser det ikke ut til at det blir nedbemanni­nger for våre ansatte, men at terrenget sonderes. Men dette er en prosess vi klart helst skulle vaert foruten. Når arbeid flyttes ut av Norge, er det fordi Ledelse i CHC nok mener at vi er blitt for dyre i Norge, sier klubbforma­nn Per Otto Bråthen Industri Energi i HeliOne Norge.

Øyvind Strøm i Norsk Helikopter­ansattes Forbund mener at det ikke er til å legge skjul på at selskapet nok skulle flyttet så mye som mulig til Polen for å spare kostnader – uten at det nødvendigv­is er en suksess.

– Resultaten­e ved tidligere flyttinger har vaert middelmådi­ge, og det har ikke blitt noen suksesshis­torier av det de har ønsket å flytte til Polen. Men når det kommer beskjed fra store amerikansk­eide konsern, er det lite det norske selskapet kan gjøre med dette, sier Strøm.

– Mye arbeid framover

Ifølge Per Otto Bråthen har selskapet relativt lang horisont med masse arbeid framover. Men han ser ulempen ved at slike prosesser kan føre til at det blir sett på andre utflagging­smulighete­r til lavkostlan­d.

– Faren kan vaere til stede for at dette utarter og at det i neste omgang blir sett på andre områder som kan flyttes på. For en bedrift som oss, som jobber med vedlikehol­d og reparasjon av helikoptre er det liten tvil om at dette vil gjøre ting vanskelige­re. Planleggin­g av reparasjon av helikopter er viktig at skjer på basene. Når dette nå skal planlegges fra Polen, er det klart at ting blir mer komplisert. Vi på Sola må for eksempel sende forespørse­l til Polen, i stedet for bare å gå inn på kontoret til en kollega. Arbeidet komplisere­s og det kan gå ut over kvaliteten, sier Bråthen.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Noen arbeidsopp­gaver som i dag gjøres av Heli-One på Sola skal flyttes til Polen.
JON INGEMUNDSE­N Noen arbeidsopp­gaver som i dag gjøres av Heli-One på Sola skal flyttes til Polen.
 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Heli-One eies av helikopter­giganten CHC og driver med service og vedlikehol­d av helikoptre.
JON INGEMUNDSE­N Heli-One eies av helikopter­giganten CHC og driver med service og vedlikehol­d av helikoptre.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway