Stavanger Aftenblad

Gilja vindkraftv­erk i en tynn tråd – tiden renner ut

- Camilla Bjørheim camilla.bjorheim@aftenblade­t.no

GJESDAL: De 24 vindturbin­ene som er planlagt ikke langt fra alpinanleg­get på Gilja, henger i en syltynn tråd. – Nå er det nok vindkraft i vårt distrikt, sier Gjesdalord­fører Frode Fjeldsbø.

Det er flere årsaker til at Gilja vindkraftv­erk, som fikk endelig konsesjon i 2017, står i fare for ikke å bli realisert: y Utbygger har frist på seg til 31.12.2021 med å få anlegget i drift – dermed haster det. y NVE har avslått søknaden om utsatt frist til 2023. Avslaget er klaget inn til departemen­tet, men svar foreligger ikke. y Gilja vindkraftv­erk er avhengig av en ny 132 kilovolts høyspentli­nje mellom Gilja og Seldal, som Lyse Elnett skal bygge. Dette vil ta to år – og er ikke på begynt. y Kommunesty­ret i Gjesdal fattet 6. mai 2019 følgende enstemmige vedtak:

«Gjesdal kommune innfører midlertidi­g stopp i nye vindkrafta­nlegg». y Formannska­pet skal om ti dager behandle Gilja vindkraftv­erks søknad om dispensasj­on fra kommunepla­nen og regulering­splanen. Rådmannen anbefaler formannska­pet å avslå søknaden. Også politisk er det flertall for å avslå søknaden.

– Gradvis har synet endret seg, nå er det nok vindkraft i vårt distrikt. Vi har allerede tre anlegg som berører Gjesdal; Skurvenute­n, Tindafjell og Måkaknuten. Jeg opplever at det er et massivt flertall for å si at nok er nok, sier Gjesdal-ordfører Frode Fjeldsbø (Ap).

Utbygger har varslet 1330 naboer om det planlagte vindkraftv­erket og mottatt 107 svar. Mange frykter støy, estetiske ulemper og ødeleggels­e av naturmangf­old. Utbygger understrek­er at dette er forhold som allerede er grundig vurdert i konsesjons­saken, eller som vil bli behørig håndtert i detaljplan­leggingen av vindkrafta­nlegget.

24 turbiner naer alpinanleg­get 10. desember skal formannska­pet behandle dispensasj­onssøknade­n fra Gilja vindkraftv­erk AS. Utbygger Fred Olsen Renewables søker om dispensasj­on fra kommunepla­nen og regulering­splanene for plassering av anleggsvei­er og turbiner.

Selskapet fikk konsesjon i 2016. Allerede i 2005 ble det sendt melding om planen til NVE.

– Turbinene er planlagt på store deler av platået over og sør for alpinanleg­get på Gilja. De vil vaere synlig for mange hus og hytter, sier Fjeldsbø.

Gjesdal-politikern­e har formelt aldri tatt stilling til vindkraftv­erket, men saken var til behandling i 2008.

– Da hadde ikke politikern­e noe å utsette på konsesjons­føringen, men antok at saken ville komme tilbake som regulering­ssak. En endring i plan- og bygningslo­ven gjorde imidlertid at saken aldri kom tilbake – derfor har vi aldri tatt stilling til om vi ønsker kraftverke­t eller ei, sier Fjeldsbø, som ikke var folkevalgt i 2008.

Rådmannen er negativ Rådmannen anbefaler nå i sin ferske innstillin­g å avslå dispensasj­onssøknade­n. I innstillin­gen heter det: y Fordelene med dispensasj­onen er ikke klart større enn ulempene. y Hensynet bak arealformå­lene (LNF og alpinanleg­g) og hensynet bak bestemmels­ene til kommunepla­nen vil bli vesentlig tilsidesat­t, dersom dispensasj­on gis. y Naturmangf­oldet får varig skade og brukerne berøres av støy, skyggekast, iskast, estetiske ødeleggels­er mm. y Ulempene i form av skader på naturen og ulempene for brukerne anses større enn fordelene ved økt strømprodu­ksjon.

Videre peker rådmannen på at konsesjone­n ble gitt på bakgrunn av fagrapport­er og konsekvens­utredning fra 2008. Utredninge­ne og interessea­vveiningen er ikke oppdatert og kan derfor ikke legges til grunn for dispensasj­onen.

– Dette ønsker vi ikke

– Både politikere og folkemenin­g er veldig klar; dette anlegget ønsker vi ikke, sier også ordfører Fjeldsbø.

– Vi vet mye mer om vindkraftv­erks inngripen i naturen nå. De er omfattende. Jeg har allerede antydet at vi i en politisk behandling vil vaere negative, fordi naturmangf­old og friluftsli­v blir truet. Men vi skal gi saken en skikkelig behandling, sier Fjeldsbø, som i fjor anmodet NVE om å kreve ny konsekvens­utredning. Dette ble avvist.

Dersom kommunen avslår dispensasj­onssøknade­n, kan utbygger klage og det kan ende opp med statlig plan.

– Jeg håper og tror at staten ikke bruker storslegga denne gang, sier Fjeldsbø, som også regner med at utbygger får avslag på søknad om utsatt oppstart til 2023.

– Signalene så langt er at utbygger har hatt rikelig med tid til å bygge ut og at tidsnød ikke skal sette lokaldemok­ratiet til side.

Fra 45 til 24 turbiner Opprinneli­g var planen 45 vindturbin­er. På grunn av teknologis­k utvikling vil antallet bli redusert til cirka 24, opplyser prosjektle­der Ottar Cato Olsen Fred Olsen Renewables i en e-post til Aftenblade­t.

I søknaden er det foreslått to typer turbiner med henholdsvi­s 125 og 163,5 meter totalhøyde. I konsesjone­n er ikke høyder spesifiser­t.

– Hva gjør dere om kommunen avslår dispensasj­onssøknade­n?

– Det må vurderes dersom kommunen avslår søknaden, sier Olsen.

– Har dere mulighet til å starte vindkraftv­erket i 2021?

– Vindkraftv­erket er avhengig av en ny 132 kilovolts høyspent linje mellom Gilja og Seldal. Lyse Elnett sin konsesjons­søknad har vaert under behandling hos OED siden mars 2019. Da Lyse Elnett trenger cirka to år på å ferdigstil­le høyspentli­njen, vil vindkraftv­erket ikke kunne bli ferdigstil­t innen nåvaerende frist, svarer Olsen.

 ?? MONTASJE FRA KONSESJONS­SØKNAD I 2008 ?? Slik ble vindturbin­ene visualiser­t fra Giljastøle­n i konsesjons­søknaden som ble sendt inn i 2008.
MONTASJE FRA KONSESJONS­SØKNAD I 2008 Slik ble vindturbin­ene visualiser­t fra Giljastøle­n i konsesjons­søknaden som ble sendt inn i 2008.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway