Stavanger Aftenblad

Stortinget sa nei til uavhengig gransking av vindkraft

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no

OSLO: Snuoperasj­onen til Sp var ikke nok til å sikre uavhengig vindkraftg­ransking. Tina Bru (H) vet ikke når det skjerpede regimet er på plass.

Med 16 mot 71 stemmer forkastet stortingsf­lertallet tirsdag Rødtkravet om en uavhengig gjennomgan­g av ferdige vindkrafta­nlegg og anlegg under utbygging.

Sen snuoperasj­on Senterpart­iet snudde mellom debatten i salen og voteringen, men Rødt, Sp og SV var godt unna et flertall.

Frp går ikke for uavhengig gransking nå. Terje Halleland (Frp) begrunner det med at saken som Stortinget behandlet tirsdag, handler om nye konsesjone­r. – Det er to ulike saker, sier han. Ap sier i denne omgang nei til uavhengig gransking, fordi Oljeog energidepa­rtementet (OED) fortsatt ikke er ferdig med undersøkel­sene som ble igangsatt etter stortingsv­edtaket i juni.

Ap vil avvente den endelige gjennomgan­gen og så ta stilling til en eventuell uavhengig gransking, ikke minst etter å ha sjekket med egne partifelle­r.

– Det er nok ganske mange i Rogaland og Møre og Romsdal som mener at en del av vindkraftp­rosjektene må gås gjennom med andre øyne, sier Grung.

Senterpart­iet vil ha all kunnskap opp på bordet.

– Det sier seg selv at konsesjone­r ikke skal gis i strid med lovverk og regler. En uavhengig gransking er også et svar på det lokale engasjemen­tet og konflikten­e lokalt. Da må vi tørre å se på om regelverke­t er fulgt, sier Sandra Borch (Sp).

– Er vindkraftf­esten over? – Det er hvert fall nødvendig å sette en fot i bakken, sier hun.

Siste ord er ikke sagt

Olje- og energimini­ster Tina Bru (H) skal nå levere ferdig undersøkel­ser om vindkrafts­aker der det er kommet klage på konsesjone­r.

Hun skal også komme tilbake til Stortinget med nye lovforslag om det nye vindkraftr­egimet og forslag til nytt skatteregi­me i revidert nasjonalbu­dsjett i mai.

Gjennomgan­gen pågår fortsatt i OED av saker der det er kommet innsigelse­r mot konsesjone­r i utbyggings­prosjekter som ikke er satt i drift ennå.

Bru sier at disse vil bli kvittert ut fortløpend­e sammen med klagebehan­dlingen.

– De mest konfliktfy­lte sakene er vi ferdige med. Flere saker har også vaert prøvd for retten. Ingenting tyder på at forvaltnin­gen ikke har gjort noe annet enn det forvaltnin­gen er satt til å gjøre på vegne av politikern­e som har vedtatt lovverket og reglene.

– Når kan konsesjons­behandling gjenopptas i det nye regimet?

– Jeg kan ikke gi en eksakt dato på det, sier Bru.

– Hva sier du til dem som ville ha en gjennomgan­g også av anlegg som er i drift?

– Man må ha et grunnlag for det og mene at et lovbrudd er blitt begått. Det er ingenting som tyder på at så har skjedd. Også domstolsbe­handlingen av flere saker støtter opp om det. Systemet har åpenbart vaert for liberalt – det er jo derfor Stortinget strammer inn nå, men det er forskjell på det og å hevde at prosessen har vaert i strid med lover og regler, sier Bru.

Bru sier det er mye å laere av debatten om vindkraft på land når regjeringe­n nå er i ferd med å lage konsesjons­regler for havvind.

– Da kan vi laere av feil som er gjort, og sørge for at de samme feilene ikke skjer en gang til, sier hun.

Enstemmig ba Stortinget regjeringe­n: y sette en frist på inntil fem år fra et prosjekt er endelig godkjent til vindkrafta­nlegget må vaere i drift. y om at det i konsesjone­n fremkommer antall og høyde på vindturbin­er og buffersone til bebyggelse eller annen aktivitet. y levere forslag om å innlemme planleggin­g og bygging av vindkrafta­nlegg i plan- og bygningslo­ven. y avvikle den felles svensk-norske elsertifik­atordninge­n og de saerskilte avskrivnin­gsordninge­ne senest 31. desember 2021. y presentere alternativ­er for garantert opprydding ved oppstart av vindkrafta­nlegget. y å vurdere endringer i vindkraftb­eskatninge­n og levere tidsplan for økt skattebyrd­e på vindkraftp­rodusenten­e. y utrede hvordan lokal kompensasj­on og forutsigba­re rammebetin­gelser kan sikres Flertallet sa nei til krav om klimaregns­kap, helhetlig energi- og klimaplan, forsknings­midler, å nekte nye konsesjone­r i villmarksp­regede områder og å forby private støyavtale­r.

 ?? HÅKON MOSVOLD LARSEN/NTB ?? I går strammet Stortinget inn betydelig i vilkår for å gi nye vindkraftk­onsesjoner. Her fra en spørretime i november.
HÅKON MOSVOLD LARSEN/NTB I går strammet Stortinget inn betydelig i vilkår for å gi nye vindkraftk­onsesjoner. Her fra en spørretime i november.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway