Stavanger Aftenblad

Lovforslag utløser politisk krise

- Michael Seidelin Aftenblade­t/Politiken

PARIS: Hele den franske pressen og deler av president Macrons eget parti er i opprør mot et lovforslag som vil gjøre det forbudt å ta bilder av politiet i arbeid. Nylige overgrep fra politiets side har ført til krav om reform.

Det handlet om mye mer enn bare politivold da over 50.000 mennesker lørdag samlet seg på Place de la Bastille i Paris. Det gjorde de etter at tre politibetj­enter i forrige uke banket løs på en hjelpeløs mann i 15 minutter og etter den brutale ryddingen av afghanske asylsøkere­s improviser­te teltleir på Place de la République 23. november.

De to begivenhet­ene har utløst en politisk krise. I parlamente­t kritiserer store deler av president Emmanuel Macrons eget parti presidente­ns stadig strengere politikk, som har til formål å sikre ham ytterliger­e støtte fra høyreorien­terte velgere. Mandag holdt presidente­n et krisemøte med flere statsråder med kun ett punkt på agendaen: å hindre urolighete­r i de kommende dagene og ukene. For i befolkning­en er misnøyen stor. Over 20 millioner mennesker har sett videoen som viser politibetj­enter gå brutalt til verks mot musikkprod­usenten Michel Zecler i inngangspa­rtiet til hans kontor i Paris.

Samtidig advarer fremtreden­de advokater, menneskere­ttsforkjem­pere og fagforenin­gsfolk mot en ny lov som reelt vil kriminalis­ere medienes muligheter for å ta bilder av eller filme politibetj­enter mens de er i arbeid, deriblant under demonstras­joner eller under kontroll av mistenkte eller uskyldige mennesker.

– Macron er fullstendi­g uansvarlig. Hva ville skjedd om vi ikke hadde hatt opptak av volden mot Michel Zecler, og om ingen medier hadde offentligg­jort dem? Da hadde saken bare blitt gjemt bort, og offeret ville blitt den skyldige, lød det lørdag fra sosialrådg­iveren Isabelle Martin på Place de la Bastille.

Hennes mann, som også deltok i demonstras­jonen, minner om at det var tilfeldig forbipasse­rende som tidligere i år filmet politiets kontroll av et motorsykke­lbud i sentrum av Paris, hvor politiet endte opp med å bruke et fatalt kvelertak på mannen.

Rasisme i politiet?

To av de tre politibetj­entene som banket opp den svarte musikkprod­usenten, og som ifølge offeret kalte ham en «sale nègre», eller en «skitten neger», ble selv pågrepet søndag kveld og siktet for «bevisst vold utført av en myndighets­person» og for å ha kommet med falske opplysning­er.

Det siste henviser til at betjentene har gitt uriktige opplysning­er i sin rapport om hendelsen. Den tredje betjenten er omfattet av samme siktelser, men har foreløpig ikke blitt pågrepet. En fjerde politibetj­ent som kastet en tåregassgr­anat inn i inngangspa­rtiet hvor Michel Zecler ble banket opp har heller ikke blitt pågrepet.

Politibetj­entene innrømmer nå volden. De hevder imidlertid at de handlet i panikk, og avviser påstander om rasistiske bemerkning­er.

President Macron har tatt sterk avstand til hendelsen. I en uttalelse snakker han om «bilder som vi skammer oss over», og sier at han ønsker en «eksemplari­sk politistyr­ke». På sosiale medier skriver han at «Frankrike aldri bør la hatet eller rasismen utvikle seg», men samtidig oppfordrer han befolkning­en til å oppføre seg.

Det blir vanskelige­re og vanskelige­re. En meningsmål­ing viser nemlig at tilliten til det franske politiet har falt fra omtrent 80 prosent for bare ett år siden og ned til 60 prosent i dag.

– Et sivilisert samfunn kan ikke fungere uten politi, og jeg vet at politiet nå også blir angrepet i sine egne hjem, sa en laerer på Place de la République.

– Men når jeg hører mine svarte eller arabiske elever fortelle at de har vaert utsatt for politikont­roll sju-åtte ganger i løpet av en helg, da blir jeg sur. Den slags opplever hvite elever stort sett aldri, fortsatte han.

Sensur av mediene

I de mange alternativ­e nettmedien­e og i de etablerte mediene rapportere­s det jevnlig om tilfeller hvor en politibil bråstopper foran en gruppe unge og i en ofte grov og nedverdige­nde tone ber dem om å vise legitimasj­on.

I fremtiden vil det vaere forbundet med fare å publisere videoer eller bilder av slike hendelser. Det vil vaere forbundet med en fengselsst­raff på ett år og en bot på 45.000 euro om et medie viser ansiktet eller andre elementer som kan identifise­re en politibetj­ent under en politiaksj­on, hvis målet er å skade vedkommend­es fysiske eller psykiske integritet, heter det i artikkel 24 i lovforslag­et med tittelen «global sikkerhet».

Mannen bak forslaget, den sterkt høyreorien­terte innenriksm­inisteren Gérald Darmanin, peker på at vold mot politifolk er i økning. I disse dager står fire unge anklaget i Lyon for vold mot en betjent i vedkommend­es egen bolig. For fire år siden ble et ektepar, begge ansatt i politiet, myrdet i sitt eget hjem foran deres mindreårig­e barn, og blant kriminelle gjenger publiserer man bilder av politibetj­enter i sivil på nettet.

Den eksisteren­de lovgivning­en tar allerede høyde for denne risikoen, skriver tillitsval­gte fra TV-kanaler, radiokanal­er og aviser i et åpent brev i de forskjelli­ge mediene.

De frykter at innbyggere og journalist­er i fremtiden vil unngå å dokumenter­e politiets maktbruk av frykt for å bli rettsforfu­lgt.

«Men det er nettopp opptak som viser politivold som har gjort det mulig å sette dette spørsmålet på dagsordene­n», skriver journalist­ene blant annet i det åpne brevet.

Presidente­n er nå under press for å trekke tilbake lovforslag­et, og både opposisjon­en og flere eksperter påpeker at en av årsakene til politiets voldsomme fremferd – som er uten sammenlign­ing med virkelighe­ten i nabolanden­e – er at politiet får forsikring­er fra regjeringe­n og politiets ledelse om at de alltid er «dekket» og har deres støtte.

 ?? FRANÇOIS MORI/AP/NTB ?? Det omstridte lovforslag­et har ført til store demonstras­joner i Paris og andre franske byer de siste dagene.
FRANÇOIS MORI/AP/NTB Det omstridte lovforslag­et har ført til store demonstras­joner i Paris og andre franske byer de siste dagene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway