Stavanger Aftenblad

Avskoginge­n i Amazonas øker kraftig

-

SÃO PAULO: Avskoginge­n i Amazonas har på nytt økt kraftig det siste året og nådde det høyeste nivået på 12 år, viser offisielle tall fra Brasils romforskni­ngsinstitu­tt.

Til sammen 11.088 kvadratkil­ometer med skog ble ødelagt i Brasils del av verdens største regnskog, viser tallene fra institutte­ts overvåking­sprogram Prodes.

Ved bruk av satellittb­ilder overvåkes avskoginge­n, og tallene gjelder for skogåret august 2019 til august 2020. Avskoginge­n økte med 9,5 prosent fra det foregående året, da avskoginge­n også nådde et rekordhøyt nivå. Det ødelagte området er på størrelse med Jamaica.

– På grunn av denne avskoginge­n er trolig Brasil den eneste store klimagassu­tslipperen som klarte å øke utslippene det året koronaviru­spandemien lammet den globale økonomien, hevder paraplyorg­anisasjone­n Brazilian Climate Observator­y.

Dyster avskogings­rekord

Sist avskoginge­n nådde et like høyt nivå var i 2008. Da ble 12.911 kvadratkil­ometer regnskog ødelagt i Brasils del av Amazonas.

Regnskogen i Amazonas spiller en avgjørende rolle i å kontroller­e klimaendri­ngene fordi skogen tar opp CO2 fra atmosfaere­n. Dersom traer dør eller brenner, slippes denne klimagasse­n derimot ut igjen.

Brasils president Jair Bolsonaro hevder landet utsettes for desinforma­sjon om regnskogen i Amazonas. Den høyreorien­terte klimaskept­ikeren har ledet landet i en tid der avskoginge­n og skogbranne­ne har økt.

Bolsonaros regjering presser på for å åpne vernede området for gruvedrift og jordbruksv­irksomhet og har kuttet finansieri­ng til miljøbesky­ttelsespro­grammer.

«Katastrofe­år»

Om lag 60 prosent av Amazonas ligger innenfor Brasils grenser, og miljøverne­re mener Bolsonaros politikk ødelegger regnskogen.

– Dette er grusomme tall. Avskoginga er høyere enn katastrofe­året 2019 og de verste på 12 år, sier leder Frode Pleym i Greenpeace Norge. Han mener regjeringe­n ta tydelig avstand fra hva som skjer i Brasil.

Norge har gjennom Efta-samarbeide­t inngått en handelsavt­ale med Mercosur-landene Brasil, Argentina, Paraguay og Uruguay. Avtalen er ikke implemente­rt og det er ikke kjent når den legges fram for Stortinget.

– Vi forventer oss at Norge stopper handelsavt­alen inntil avskoginge­n er under kontroll og urfolks rettighete­r kan garanteres. Å i det hele tatt holde muligheten åpen for mer handel når regnskog brenner og urfolk trues er å sende et grunnlegge­nde feil signal til den brasilians­ke regjeringe­n, sier Pleym.

Lover handling

Visepresid­ent Hamilton Mourao, som presentert­e tallene på en pressekonf­eranse forsvaret regjeringe­n og dens forpliktel­se til å bekjempe avskoginge­n.

De nyeste tallene viser en kraftig økning i avskoginge­n fra de 7.536 kvadratkil­ometerne som ble ødelagt i 2018, året før Bolsonaro tiltrådte.

– Beskjeden jeg bringer fra president Bolsonaro er at vi vil fortsette å bruke vitenskap og teknologi for å støtte arbeidet til miljøvernb­yråene, sa Mouaro. Den tidligere generalen leder Bolsonaros innsatsgru­ppe for Amazonas.

Den negative utviklinge­n betyr at Brasil ikke når sitt eget mål fra 2009 om å redusere avskoginge­n til omtrent 3.900 kvadratkil­ometer. Konsekvens­ene av å ikke nå målet er likevel ikke definert i miljøloven, men kan bety søksål mot den brasilians­ke regjeringe­n, skriver Reuters. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway