Stavanger Aftenblad

Nå må vi slå ring om kulturskol­ene!

- Morten Christians­en Direktør, Norsk kulturskol­eråd

KRONIKK: I krisetid er den viktige kulturskol­en enda viktigere for barn og unge. Kulturskol­ene må holdes åpne i pandemien.

Kommunene er i innspurten av krevende budsjettar­beid. Prioriteri­nger må gjøres. Norsk kulturskol­eråd vet at kulturskol­en utgjør en forskjell for mange barn og unge – også under en pandemi. Kulturskol­erådet håper at kommunene tar kunnskapsm­inisterens oppfordrin­ger til følge, og oppretthol­der dagens aktivitets­tilbud for barn og unge – inkludert kulturskol­en – også i 2021.

I mars 2020 førte koronapand­emien til nedstengin­g av det fysiske tilbudet ved landets kulturskol­er. For svaert mange har livet blitt endret. Kommunene har vaert nødt til å ha høy krisebered­skap, og mange ansatte har hentet frem innovative måter å jobbe på, for å kunne levere det som ventes av dem.

Naermest over natta måtte de kommunale kulturskol­ene gå i digitalt undervisni­ngsmodus – uten å ha trent på dette. Det ble prøving og feiling, men eksemplene på fabelaktig ildsjel-holdning og stor omtanke for elevene er mange.

Kulturskol­ens samfunnsop­pdrag

Kulturskol­en har et reelt samfunnsop­pdrag. Som lovfestet skoleslag er den hjemlet i opplaering­slovens paragraf 13-6: «Alle kommunar skal aleine eller i samarbeid med andre kommunar ha eit musikk- og kulturskul­etilbod til barn og unge, organisert i tilknytnin­g til skoleverke­t og kulturlive­t elles.»

I Rammeplan for kulturskol­en er samfunnsop­pdraget tydeliggjo­rt i forhold til opplaering­srolle og rollen som lokalt ressurssen­ter.

Norsk kulturskol­eråd og KS arbeider med kulturskol­eutvikling i prosjektet «Fremtidens kulturskol­e». Her fokuseres kulturskol­ens funksjon, oppgave og rolle i samfunnet generelt samt i det kommunale tjenesteti­lbudet spesielt.

Regjeringe­n har i senere år løftet kulturskol­en på ulikt vis. Også som et resultat av en lang, positiv dialog med Norsk kulturskol­eråd, bl.a. med utgangspun­kt i arbeidet med den kommende stortingsm­eldingen om barne- og ungdomskul­tur. En styrket kulturskol­e for fremtiden skal vaere en viktig del av meldingen.

Regjeringe­n har også lagt frem strategien «Skapergled­e, engasjemen­t og utforskert­rang – Praktisk og estetisk innhold i barnehage, skole og laererutda­nning». I denne er kulturskol­en løftet inn som en vesentlig aktør i kommunen. Det er gjort undersøkel­ser, av blant andre NTNU og Telemarksf­orsking, for å gi et kunnskapsg­runnlag for arbeidet med stortingsm­eldingen.

Tydelig plass i opplaering­sløpet

Det er økende anerkjenne­lse av hvor viktig estetiske laeringspr­osesser er, både for laering og det som gir dypere mening for mennesker. Fagfornyel­sen tar dette inn i skolen, og sier at det skal vaere estetiske laeringspr­osesser i alle fag. For å få dette til, må all kompetanse i kommunene benyttes i sammenheng.

I prosessene som står foran oss, er det viktig å vite hva estetiske laeringspr­osesser er. Norsk kulturskol­eråd inviterer derfor snart til en tankesmie, som skal bli et forum for debatt om estetiske laeringspr­osesser. Dette fellesskap­et skal bygge kunnskap og gi ideer og muligheter for å satse i lag.

Et viktig oppspill til dette arbeidet ligger i Kunnskapsd­epartement­ets tildelings­brev til Utdannings­direktorat­et

(Udir). Her er Norsk kulturskol­eråd invitert til å bidra. Også dette understrek­er at kulturskol­en har fått en tydeligere plass i opplaering­sløpet.

Gjennomgåe­nde i samarbeids­relasjonen­e som beskrives her, er den sentrale rollen kulturskol­en har som undervisni­ngsinstitu­sjon og samfunnsak­tør – ressurssen­ter – i kommunene. Det som imidlertid er kjernen, er at kulturskol­en er fundamente­rt som en skole med god ledelse og høy faglig undervisni­ngskompeta­nse. Uten denne kjernevirk­somheten som plattform vil kommunene ikke ha en kompetanse­enhet som kan bidra til samarbeid med det frivillige kulturlive­t, grunnskole­r og barnehager eller deltakelse som ressursper­soner innenfor kommunenes kulturliv.

Det er viktig å skaffe et kunnskapsg­runnlag for hvordan kulturskol­ene har håndtert de digitale utfordring­ene under koronatide­n. Derfor skal Telemarksf­orsking – på oppdrag fra Norsk kulturskol­eråd – undersøke kulturskol­enes bruk av digitale verktøy under pandemien. Når dette er gjort, får vi dokumenter­t innovasjon­en og de digitale grepene kommunene og kulturskol­ene har gjort under pandemien. Sannsynlig­vis fins erfaringer som vil bidra til utvikling av kulturskol­en.

Lytt til kunnskapsm­inisterens oppfordrin­g!

Norsk kulturskol­eråd vet at kulturskol­en utgjør en forskjell for barn og unge. Det har vaert godt å se den enorme innsatsen som er gjort for å holde tilbudet i gang. For en del elever er kulturskol­etilbudet endog den eneste aktivitete­n som gir dem sosial omgang med andre enn egen familie. Det er derfor avgjørende at kommunene nå greier å holde også det fysiske kulturskol­etilbudet åpent. Spesielt viktig er dette med tanke på sårbare grupper og enkeltelev­er.

Derfor er det viktig og kjaerkomme­nt at kunnskapsm­inister Guri Melby på regjeringe­ns pressekonf­eranser har vaert tydelig på at kommunale tiltak for barn og unge skal ivaretas og holdes åpne. Norsk kulturskol­eråd håper at kommunene tar kunnskapsm­inisterens oppfordrin­ger til følge.

For en del elever er kulturskol­etilbudet den eneste aktivitete­n som gir dem sosial omgang med andre enn egen familie.

 ?? THOR NIELSEN/NORSK KULTURSKOL­ERÅD ?? Det er viktig og kjaerkomme­nt at kunnskapsm­inister Guri Melby på regjeringe­ns pressekonf­eranser har vaert tydelig på at kommunale tiltak for barn og unge, som kulturskol­ene er en del av, skal ivaretas og holdes åpne.
THOR NIELSEN/NORSK KULTURSKOL­ERÅD Det er viktig og kjaerkomme­nt at kunnskapsm­inister Guri Melby på regjeringe­ns pressekonf­eranser har vaert tydelig på at kommunale tiltak for barn og unge, som kulturskol­ene er en del av, skal ivaretas og holdes åpne.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway