Stavanger Aftenblad

For noen er koronajule­n den normale julen

- Tale Østrem Stavanger

KORONAJUL: Det store spørsmålet nå er; får vi feire en normal jul i år? Jeg spør, normal eller unormal for hvem?

Det er ikke alle forunt å ha sju grandtante­r, femten tremenning­er og sytten barnebarn til bords, heller ikke en helt vanlig jul uten pandemi. Men slik kan det virke når temaet er oppe hos myndighete­r og i mediene. Det er heller ikke alle som har julebord som står i kø, juleølsmak­ing med kolleger etter jobben, julelunsj med venninner på kafé og avslutning­er på rekke og rad.

Selvfølgel­ig har vi de som er ensomme og alene. De er vi vanligvis veldig opptatt av i jula, men jeg tror vi har glemt dem litt i år. Vi har nok med vårt eget pandemiliv. I mitt normale liv er det aldri noen jul hvor jeg kan velge og vrakte blant julebord, selskap og festivitas. Så denne jula blir omtrent som normalt, i min egen lille kohort.

Som barn var vi ofte fire på julaften, mor, far, søstera mi og jeg. Vi måtte ha bamsene med på laget for å rekke rundt juletreet. Vi hadde ikke slektninge­r i byen, så jeg husker hvor stille det var juledagene. Jeg fikk ikke ringe på dørene til venner, for hos de andre var det familiesel­skap. Jeg drømte om fulle hus, flere ringer rundt juletreet og noen å synge «Reven rasker over isen» med. Stor var lykken da vi fant vener å feire med, hus hvor dørene var åpne hver dag, uansett høytid.

Nå er jeg voksen, og jeg har laert meg å sette pris på stillheten. Sitte ved peisen første juledag, stappe i seg marsipan, og lese en hel bok i strekk. Men, altså, normalt eller unormalt for hvem?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway