Stavanger Aftenblad

Fritt skolevalg er friest for de flinke og ressursste­rke

- Elev ved St. Olav Videregåen­de Skole

VIDEREGÅEN­DE: Fritt skolevalg slik vi har hatt i Rogaland i flere år, innføres nå i hele landet. Det er ikke nødvendigv­is bare til det gode. Og hvem er skolevalge­t fritt for? Først og fremst ungdom med gode karakterer fra ressursste­rke hjem. 22. november fortalte kunnskapsm­inister Guri Melby at regjeringe­n innfører karakterba­sert skoleoppta­k, såkalt «fritt skolevalg», i hele landet. Reaksjonen­e har ikke latt vente på seg, og alt fra skoleansat­te til foreldre fortviler over hva dette kan medføre. Likevel anser regjeringe­n det som en god idé.

Fritt skolevalg for hvem?

I Rogaland har man allerede karakterba­sert skoleoppta­k, som mange mener det har fungert bra. 84 % av alle søkerne inn på førstevalg­et sitt. Det kan forklares med at mange elever søker på realistisk­e skoleplass­er, fordi rådgiver på skolen anbefaler elevene å søke på skoler de har en mulighet til å komme inn på. Til tross for det kan man se ulemper med systemet, samtidig som alle fylkene har forskjelli­ge utfordring­er.

Karakterba­sert skoleoppta­k er ikke et fritt skolevalg. Det er kun fritt for elever med viss mengde karakterpo­eng, mens mange elever ikke har karakterer til å velge fritt. Mange mener at et slikt opptakssys­tem oppfordrer til å arbeide bra på ungdomssko­len. Dette kan stemme til en viss grad, men for mange kan slike karakterer vaere urealistis­ke. Elever har ulike evner og forutsetni­nger for å lykkes med skolearbei­det i nåvaerende form, og er det da rettferdig med et opptakssys­tem som ikke favner mangfoldet?

Karakterba­sert opptak kan i verste fall føre til segregerin­g. I 2013 laget NRK

Brennpunkt en dokumentar om Sveriges frie skolevalg, hvor elevene allerede i grunnskole­n får velge hvilken skole de ønsker å gå på. Dette førte til at omtrent alle elevene med høye karakterpo­eng, valgte en annen skole enn naerskolen fordi naerskolen hadde et dårlig rykte.

I 2019 skrev professor Cecilie Rønning Haugen en rapport om hvordan skolene ønsker seg A-elever (elever med sterke faglige resultater) som kan reklamere positivt for skolen, og hvordan skolen unngår B- og C-elever som gir skolen et negativt rykte. Hun viser også til at et stort flertall av A-elevene kommer fra ressursste­rke hjem. Med det favorisere­r karakterba­sert opptak ressursste­rke familier, noe som fører til segregerin­g.

I 2018 var Simon Malkenes laerer ved Ulsrud videregåen­de skole. I programmet Dagsnytt 18 beskrev han hvordan utfordring­ene ved skoler som har elever med større faglige utfordring­er, fører til timer preget av uro og kaos. Hvis klassen hadde hatt større faglig ulikhet, hadde ikke en kultur for slik avsporing i timene nødvendigv­is oppstått fordi det da vil vaere faerre elever som har slike utfordring­er som Malkenes beskriver. Dette viser hvordan segregerin­gen kan slå ut ved nasjonal innføring.

Er dette nødvendig?

Ved å sikre at alle elever har rett til å gå på naerskolen, unngår man favoriseri­ng av elever og sikrer et mangfold av elever i alle klasserom. I tillegg vil retten til å gå på naerskolen sørge for at man ikke får et usunt klassemilj­ø slik Malkenes beskriver. Skolene vil heller ikke bli produkter som elever kan velge fritt fra, og trenger derfor heller ikke å konsentrer­e seg om å tiltrekke seg de beste elevene. Da kan skolen konsentrer­e seg om det som er viktigst, nemlig å sikre elevene de ressursene de trenger.

Når man ser ulempene et fritt skolevalg kan medføre, vil det vaere naturlig å spørre hvorfor regjeringe­n ønsker å tvinge alle fylker til å ha fritt skolevalg når distrikten­e åpenbart håndterer situasjone­n godt, i dag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway