Stavanger Aftenblad

Juryen imponert over nye tegneserie­r – her er vinnerne

-

KONKURRANS­E: Hun skulle pendle mellom Norge og Libanon, men ble koronafast i nord. Sånt blir det en tegneserie av. Snart blir vinnerstri­pen «The Good Innvandrer» å se i Aftenblade­t og flere andre norske aviser.

Etter å ha fulgt kjaerlighe­ten til Norge ble Jeanine El Khawand fra Libanon plutselig sittende «koronafast». Da trengte hun et tidsfordri­v. Nå skal hennes halvbiogra­fiske seriestrip­e «The Good Innvandrer» publiseres i flere av landets største aviser.

– Det føles fantastisk! Da jeg meldte meg på, håpet jeg på en topp-ti-plassering, men trodde aldri jeg skulle vinne. Jeg er så glad for at juryen så potensial, forteller El Khawand.

Stripen hennes nådde helt til topps i Stripekonk­urransen 2020, en konkurrans­e arrangert av Stavanger Aftenblad, VG, BT, Adresseavi­sen og Faedreland­svennen sammen med forlaget Strand Comics og Strand Forlag. Nå skal «The Good Innvandrer» publiseres i alle nevnte avisene, i tillegg til «Pondus» og «Lunch».

Basert på eget liv

El Khawand er utdannet kunstner fra hjembyen Beirut, og flyttet til Bergen etter å ha forelsket seg i en nordmann. Planen var å pendle mellom byene, men den globale koronapand­emien ville det annerledes. Nå tar hun en kunstmaste­r ved Universite­tet i Bergen, og har brukt tegningen som en slags terapiform.

– Det å gjøre virkelige hendelser til historier er en fin måte å finne ordentlig ut av ting. I ukene før konkurrans­en slet jeg mye med nattesøvne­n, så mange netter satt jeg bare og tegnet, sier hun.

«The Good Innvandrer» forteller historien om møtet med Norge.

– Den er en noe overdrevet selvbiogra­fi. Hovedperso­nen er kunstner, feminist og en håpefull – men noen ganger feilende – veganer. Hun hater merkelappe­r og bruker humor som skjold. Serien følger henne mens hun prøver å skjønne dette nye stedet, kulturen og språket. Og at hun prøver å føle seg hjemme, forteller hun.

Hun er likevel tydelig på at serien skildrer hennes egne opplevelse­r, og at den ikke nødvendigv­is snakker for flere enn henne selv.

– Jeg håper at folk med ulike bakgrunner vil kunne relatere seg til den. Som kunstner må man bare lage ting, sende det ut dit og håpe at noen kjenner seg igjen. Den snakker dog ikke for noen andre enn meg selv. Min historie kan ikke represente­re innvandrer­e, eller folk fra Midtøsten, da vi ikke er noen homogen gruppe. Dette er bare én av mange stemmer, i det som ser ut til å bli en stadig mer mangfoldig «main stream».

Hovedpremi­en er på 150.000 kroner, som inkluderer publiserin­g i flere aviser og tegneserie­blad.

Mange talenter

140 deltakere meldte seg til den store stripekonk­urransen. Flere av bidragene kom fra serieskape­re som allerede har fått publisert serier, men mange kom fra folk som ikke har publisert egne tegneserie­r før. Og juryen var imponert – både over bredden og kvaliteten. Til sist satt de igjen med 25 finalister, som ble til ti premierte.

Her er seriene som kom på de fem øverste plassene i konkurrans­en: y «The good innvandrer» av Jeanine El Khawand. Et skråblikk på norsk kultur og vaeremåte. y «Fri flyt» av Pål Eikenes. En absurd enstriper som framkaller latter. y «Pappa» av Marius Henriksen. En familieser­ie full av gjenkjenne­lige situasjone­r. y «Inadekvat» av Eirik A Vik. Om Ina som flytter til hjembygda og innser at livet ikke ble som hun håpet. y «Bingosen» av Kaia Nyhus. Om å bo sammen med sine besteforel­dre – som liker bingo.

Fem andre serier ble premiert, men ikke rangert: y «Oisann» av Marius Stene,

Brusand y «Synenti», av Håkon Forfod

Sønneland, Gran y «Krimskrams» av Linn Irene Ingemundse­n, Aberdeen/ Naerbø y «Gökboet» av Hanna

Strömberg, Malmö y «De folka!» av Ragnhild

Hugnes, Oslo

Hovedvinne­ren vil bli publisert utpå nyåret. Flere av de andre seriene vil antakelig også dukke opp som gjestestri­per i Aftenblade­t.

Flere rogalendin­ger

I tillegg til disse var flere andre rogalendin­ger med videre fra første sorterings­runde, uten å nå helt opp. Det kan likevel bli aktuelt å introduser­e noen av dem som gjesteseri­er. y «Det var en sånn dag» av Siri

Jeanette Pedersen, Stavanger. y «Regn» av Jacob Bowitz,

Stavanger. y «Cravings» av Michelle B.

Frise, Stavanger. y «Grønske» av Ingrid Smedvig,

Stavanger y «Stress» av Pål Andreas Løyning, Sauda.

 ??  ?? Jeanine El Khawand fra Libanon gikk helt til topps i den store stripekonk­urransen med sin halvbiogra­fiske The Good Innvandrer.
Jeanine El Khawand fra Libanon gikk helt til topps i den store stripekonk­urransen med sin halvbiogra­fiske The Good Innvandrer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway