Stavanger Aftenblad

Tapene i opphaverøk­onomien verden over er astronomis­ke i kjølvannet av covid-19

-

DYSTRE TALL: Skapere innen musikk, litteratur, det audiovisue­lle området og visuell kunst kan samlet oppleve koronarela­terte tap på opp mot 35 milliarder kroner i 2020 – sammenlign­et med 2019.

Det viser rapporten «Global Collection­s Report» for 2020, utarbeidet av de kollektive forvaltnin­gsselskape­nes globale paraplyorg­anisasjon, CISAC.

I Norge er organisasj­onene TONO (musikk) og BONO (foto, visuell kunst) medlemmer av CISAC: Organisasj­onen som ledes av ingen ringere enn komponist Björn Ulvaeus, kjent fra Abba.

«Covid-19 rammer opphavere hardt verden over. TONO estimer sine 2020-tap til rundt 80 millioner kroner. Tapene i opphaverøk­onomien verden over er astronomis­ke», heter det i pressemeld­ingen.

CISAC utarbeider årlig en rapport der de presentere­r inntektene til sine 232 medlemsorg­anisasjone­r fra 121 land.

Årets rapport, «COVID-19: Crisis, Resilience, Recovery», presentere­r inntektene for 2019, men også analyser over covid-19-relaterte inntektsfa­ll i opphaverøk­onomi verden over. Rapporten presentere­r også CISAC sine medlemsorg­anisasjone­rs arbeid for å redusere skadene – inkludert TONOs etablering av en koronatari­ff som skulle gi drahjelp til direktesen­dte nettkonser­ter.

Men tallene er dystre: Rapporten viser at opphaverøk­onomien forventes å synke med et sted mellom 20 og 35 milliarder kroner fra 2019, som tilsvarer et fall på omtrent 20 og 35 prosent.

De største tapene kommer fra konsertmar­kedet og bruken av bakgrunnsm­usikk, her forventes et inntektsfa­ll på mellom 60–80 prosent. Innen TV og radio forventes et fall på opp mot 20 prosent. Det er vekst innenfor det digitale området, men på langt naer på et nivå som veier opp for fallet i inntekter på andre områder.

– Vi var den første industrien som ble berørt, og vi vil vaere den siste til å komme tilbake på fote igjen. Opphavere er kreative og standhafti­ge, men for å bygge en vei ut av denne krisen trengs bistand fra myndighete­r verden over, sier Björn Ulvaeus. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway