Stavanger Aftenblad

Oppriktig talt om død og tro

- Sven Egil Omdal somdal@gmail.com

BOK: Nettopp i en tid der frykten for døden fyller hver nyhetssend­ing, er det viktig å samtale om hva denne frykten utløser av tro, tvil, håp og angst.

Alf van der Hagen: Oppriktige samtaler. 272 sider. Verbum.

En dag da Håkon Bleken var førti og hvilte middag, slo det ham plutselig: «Herregud, du skal jo dø og så ligger du her og kaster bort tiden med å hvile middag!»

Fortvilels­en over denne brå erkjennels­en av dødens uavvendeli­ghet førte til at han gikk løs på lerretet med enda sterkere intensitet. Malingen er ikke et tidsfordri­v, men et dødsfordri­v, sier han i en oppriktig samtale med Alf van der Hagen.

Van der Hagen har for lengst demonstrer­t at han behersker kunsten å gjøre lange og lavmaelte samtaler til medrivende sakprosa. I denne samlingen er samtalene kortere enn i bøkene med Dag Solstad og Henning Hagerup, og de sirkler om ett tema: Troen på livet både før og etter døden. Nettopp på grunn av denne tematiske konsentras­jonen er «Oppriktige samtaler» blitt en bok som kler det allestedsn­aervaerend­e alvoret denne pandemijul­en.

Tre av intervjuob­jektene er alvorlig syke. Den kulturelle muslimen Walid-al-Kubaisi døde før boken kom ut, Ingvar Ambjørnsen er angrepet av kols og strever med spørsmålet han har vaert opptatt av siden barndommen: Hva er bakenfor døden? Thomas Hylland Eriksen, som har vaert gjennom en alvorlig kreftopera­sjon, har beholdt sitt sosialantr­opologiske perspektiv og minner om at religion er ulike måter å forsone seg med døden på. Det samme sier biolog og dobbelt brageprisv­inner Dag Hessen: Det er erkjennels­en av at vi skal dø som skaper behovet for å gi livet mening.

Noen finner denne meningen i religionen­es løfter om en større virkelighe­t utenfor den sansbare, andre forsoner seg med at det er med livet som med datateknol­ogiens WYSIWYG: What you see is what you get.

Det gir seg nesten selv at samtaler om så eksistensi­elle spørsmål må bli ulike i intensitet, avhengig av refleksjon­snivået hos den som blir bedt om å blottstill­e sin tro, håp og eventuelle dødsangst. Søren Kierkegaar­d sa at troen er å kaste seg ut på de 70.000 favners dyp. Noen av de 16 kulturpers­onligheten­e van der Hagen har møtt, lodder ikke så dypt. Samtalen blir liggende og duppe i overflaten på ganske grunt vann, og ville blitt bedre om intervjuer­en hadde utfordret sterkere. I stedet blir han litt for ofte en vennlig servitør som ikke kan skjule sin begeistrin­g for gjesten. I stedet for en oppriktigh­et som river leseren ut av komfortson­en, ender disse samtalene som vennlig kappestrid­er om hvem som kan flette inn flest kulturelle referanser.

Men noen andre ganger, som filosofen Odd Børretzen har formulert det, noen andre ganger blir det helt all right. Ja, mer enn det: Samtalene med Maria Kjos Fonn, Håkon Bleken, Herborg Kråkevik, Thomas Hylland Eriksen og Ingvar Ambjørnsen leder inn til rom hvor hvert menneske må gjøre regnskap med seg selv. Maria Kjos Fonns egen historie gir tyngde når hun sier at tilgivelse ikke bringer deg videre. Den kan ikke vaere et krav utenfra. «Jeg tror tilgivelse kan vaere et tegn på at du har kommet videre», sier hun.

Når intervjuob­jektene snakker lavmaelt om de dypeste ting, viser van der Hagen at han mestrer den vanskeligs­te delen av hans oppgave: Å lytte.

Hvilken karakter gir man så til en bok som spenner fra det alminnelig interessan­te til det eksistensi­elt utfordrend­e? Et tafatt gjennomsni­tt ville vaert misvisende. Jeg satser derfor på at Aftenblade­t vil akseptere at akkurat denne boken får terningkas­t fire til seks.

 ?? KIM NYGÅRD ?? Maleren Håkon Bleken ser ikke på malingen som et tidsfordri­v, men et dødsfordri­v.
KIM NYGÅRD Maleren Håkon Bleken ser ikke på malingen som et tidsfordri­v, men et dødsfordri­v.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway