Stavanger Aftenblad

– Gir Bergen et regelrett nakkeskudd

-

FILMSTØTTE: Filmbransj­en i Bergen frykter total Oslo-dominans når nye filmpenger skal fordeles.

Kulturdepa­rtementet har i samarbeid med Norsk filminstit­utt (NFI) ute på høring et forslag til endringer i hvordan tilskudd til norske filmproduk­sjoner blir fordelt.

Det som hører kjedelig ut på papiret, har satt sinnene i kok hos filmprodus­enter som ikke lager filmer i Oslo.

I forslaget vil man blant annet avskaffe etterhånds­tilskudd for filmer som ikke har fått forhåndsti­lskudd fra NFI.

Etterhånds­tilskudd er noe en produsent automatisk får hvis en spillefilm selger mer enn 35.000 billetter. Da har man rett til 100 prosent i tilskudd på dokumenter­te inntekter fra kommersiel­l visning. BaHar du tjent fem millioner kroner, får du fem millioner til fra NFI – altså 100 prosent på toppen.

Dette gjelder også filmer som ikke har fått produksjon­sstøtte fra NFI, som de to første «Børning»-filmene. Barnefilme­r og dokumentar­filmer har tilsvarend­e, men bedre ordninger.

I dag får alle spillefilm­er som selger over 35.000 billetter automatisk støtte fra en ordning som kalles etterhånds­tilskudd.

– Norsk filminstit­utt gir Bergen og oss andre et regelrett nakkeskudd ved denne omlegginge­n. Hele vår forretning­smodell er tuftet på denne ordningen, og flere år med utviklings­arbeid kastes rett ut av vinduet, sier Kjetil Omberg, som har produsert uavhengige filmer som «Død snø», «Kill Buljo», «Tomme tønner» og «Norske byggekloss­er».

Han mener at en slik omlegging vil føre til en ytterliger­e sentralise­ring av filmbransj­en. All makt vil ligge hos NFI. (NTB)

 ??  ?? «Fjols til fjells» ble laget helt utenfor NFI-systemet, men fikk godt betalt i etterhånds­tilskudd.
«Fjols til fjells» ble laget helt utenfor NFI-systemet, men fikk godt betalt i etterhånds­tilskudd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway