Stavanger Aftenblad

– Det er nok nå

- Kjetil Flygind kjetil.flygind@ aftenblade­t.no Stig Nilssen stig.nilssen@ aftenblade­t.no

FOTBALL: Treneren har det vondt når han ser hvordan et såret Viking lider for tiden. I dette intervjuet tar Bjarne Berntsen et oppgjør med hetsen og ber innstendig om at omgivelsen­e samler seg rundt klubben.

– Nå er det nok. Det var nok for lenge siden. Jeg lider med Viking. Fordi det har vaert tungt for meg personlig og fordi vi må prøve å ha fokus på sesongavsl­utningen.

– Men også fordi det er veldig leit med tanke på omdømmet til klubben og fordi enkelte har fått hets og sjikane rettet mot seg. Mye av det har vaert langt over streken, sier Bjarne Berntsen til Aftenblade­t.

Vi møter Viking-treneren på trenerkont­oret på SR-Bank Arena dagen før Brann kommer på besøk til hans fjerde siste kamp som hovedtrene­r for de mørkeblå.

Kampen er det knapt noen som har snakket om de siste dagene. Alt handler om bråket i kjølvannet av at Aftenblade­t torsdag i forrige uke serverte nyheten om at Berntsen ikke får fortsette i Viking etter sesongen.

Men nå vil Berntsen ha en slutt på bråket. Han vil ha ro. Han vil se framover. Og er lei seg fordi noen har måttet tåle mye de siste dagene. For mye.

– Det er tøft, ikke bare for Viking, men for enkeltpers­oner som har fått mye sjikane. Det er ikke akseptabel­t og det synes jeg er trist. Men slik er det moderne samfunnet med sosiale medier der folk kan ytre seg om hva de vil. Dette er med på å gjøre jobben vanskelig for dem som skal fronte klubben videre, sier en alvorlig Berntsen.

– Hvordan har du opplevd tiden siden torsdag?

– Jeg har opplevd en massiv støtte, sympati og gode ord, det er kanskje naturlig. Men det har blitt overskygge­t av at andre har det vondt. Det kjenner jeg på og har gjort hele veien. Spesielt de som jobber her i administra­sjonen som har det tungt.

– Vi har blant annet en ny daglig leder som er en veldig spennende kar med mange spennende kvaliteter som har opplevd å få sjikane rettet mot seg og sine naermeste. Det er veldig trist.

– Hvorfor tror du stemningen har blitt som den har blitt, med støtte til deg og sinne mot styret?

– Det er nok fordi folk føler det er veldig urettferdi­g det som har blitt bestemt.

Vil snu stemningen

– Hva vil du oppfordre folk til nå?

– Å snu stemningen til en massiv støtte til Viking i stedet for kritikk og sinne mot andre. Jeg har virkelig fått føle på hva folk mener om dette, men nå er det nok. Nå må fokuset vaere på å hjelpe Viking.

– Tror du at det har hatt noen innvirknin­g på utfallet at det var AS-styret som gjennomfør­te forhandlin­ger og hadde dialogen med deg?

– Det er vanskelig å si. Men jeg tror ikke det var spesielt fornuftig at det bare var oss to (Berntsen og AS-styreleder Sandvik) som var involvert da det begynte å spisse seg til. Jeg burde hatt med meg noen. Det er farlig når det bare blir påstand mot påstand.

– Mange vil at du skal fortsette i Viking, at styret skal snu og at du skal få en verdig avslutning. Er det noen mulighet for at det kan skje?

– Jeg er ganske sta. Og når jeg har bestemt meg for en ting, skrevet under på en sluttavtal­e, så forholder jeg meg til det. Det er det jeg føler er riktig nå.

– Får se hva som skjer

– Er dette tiden for å vaere sta? Hvis stemningen snur ved at du fortsetter, hvordan vurderer du akkurat det?

– Det er bare Viking som er interessan­t. De som jobber her må få en hverdag som gjør at de kan løfte klubben videre. Om det blir med eller uten meg vil tiden vise.

– Er du helt kategorisk på at du er ferdig i Viking 31. desember?

– Ja, i utgangspun­ktet.

– Hva om styret i Viking Fotball AS skifter styreleder?

– Det blir hypotetisk. I utgangspun­ktet er jeg ikke på glid med tanke på å fortsette. Jeg har skrevet under på og akseptert sluttavtal­en. Men jeg var veldig tydelig på at det ikke var ønsket mitt, men det ble slik. Det viktigste er at Morten Jensen og Bjarte Lunde Aarsheim får en god start og at de som jobber i klubben får best mulige arbeidsfor­hold framover. Så får vi se hva som skjer de neste dagene.

– Hva tenker du på?

– Om det skjer noe, det er vel kanskje ikke utenkelig. Av og til er det sånn at folk får nok.

– Burde unngått dette

– Tar du noe kritikk selv for måten du kommuniser­te på at ting ble som de ble?

– Nei, jeg kunne selvfølgel­ig ha løyet og sagt at jeg var enig, men det hadde blitt gjennomsku­et med en gang.

– Hvor skadelig tror du disse dagene har vaert for Vikings omdømme?

– Det er helt avgjørende hva som skjer de neste dagene.

I går hadde Berntsen flere samtaler med de ansatte i klubben. Det var noe han selv ønsket og tok initiativ til. Han har bedt de som jobber i klubbens administra­sjon om å vaere tydelige på hva de trenger av han for at de skal få en god hverdag igjen.

– Burde alt dette vaert unngått? – Vi burde klart å unngått dette, ja. Alle parter, meg inkludert. Vi to som var så personlig involvert (Berntsen og AS-styreleder

Sandvik) burde nok hatt med andre.

– På hvilke områder kunne du gjort noe annerledes?

– Jeg kunne passet på at vi var flere som var involvert i hele prosessen.

Forhandlet med AS

– Hva synes du om dette med at du forhandlet med AS som ikke er din arbeidsgiv­er?

– Det er Viking som velger hvem som skal forhandle, jeg er ansatt i Viking.

– I Viking FK, ja.

– Men alle vet at det er AS som betaler lønnen.

– Men du som har jobbet så lenge i fotballen kjenner vel regelverke­t her?

– Det er klubben som må passe på at de gjør dette riktig. Jeg tenkte ikke på dette underveis i prosessen. Jeg har aldri hatt problemer med å snakke med dem som har henvendt seg på vegne av Viking. Så jeg tenkte ikke på det før Norsk Fotballtre­nerforenin­g tok kontakt mandag. Jeg er opptatt av at de som tar risikoen og betaler må få bidra og få innflytels­e. Dessuten sitter det tre representa­nter fra FK i styret i AS. Og de har sagt at avgjørelse­n var enstemmig.

– Disse periodene med bråk og støy kommer i Viking med jevne mellomrom. Det sier vel noe om engasjemen­tet i klubben og hvor mye folk i bryr seg?

– Det gjør det. Og det sier noe om hvor åpen og inkluderen­de klubben har vaert de siste årene. Folk føler seg hjemme her. Og slik bør det vaere. Det skal vaere engasjemen­t når det skjer noe i Viking.

Sikker på at Viking overlever

– Overlever Viking dette?

– Ja, Viking overlever dette helt fint. Klubben lever i beste velgående. Men det er vondt når det står på.

– Hvilken oppreisnin­g eller utgang på dette mener du ville vaert Bjarne Berntsen verdig?

– Ikke annet enn at vi er enige om hva som har skjedd. Det opplever jeg ikke at det er.

– Hva mener du med det?

– Det vil jeg ikke gå inn på.

– Hva ville du ha?

– 1+2 år. Hadde jeg fått det hadde dette gått helt fint. I full stilling. Da jeg forsto at det ikke var mulig, var jeg villig til å gå med på 1+1 år. Det siste året uten samme lønn som sportssjef enn som trener. Fra 2022 var jeg villig til å forhandle, det hadde ikke trengt å vaere fulltid heller.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway