Stavanger Aftenblad

Den gale diktatoren­s mobb

-

LEDER: President Donald Trump er personlig ansvarlig for angrepet på den amerikansk­e kongressen onsdag. De absurde og farlige scenene i Washington DC er også en ny demonstras­jon av at ekkokamre kan vaere farlige.

Først pustet han til flammene i nok en tale fylt av løgn og selvmedlid­enhet. Deretter oppfordret han mobben til å marsjere mot kongressby­gningen. Etterpå satt han og så på tv at republikan­erne mistet flertallet i Senatet etter valget i Georgia, mens tilhengern­e hans brøt seg gjennom de spinkle sperringen­e og inntok Kongressen. Fire personer er døde etter angrepet og demonstras­jonene.

Først etter at de få gjenvaeren­de rådgiverne hans hadde tryglet ham om å gjøre noe, holdt han en kort tale - igjen fylt til randen av løgn - som han avsluttet med å si at han elsker vandalene og opprørerne.

Trumps siste dager som verdens mektigste person overgår selv de villeste og mest pessimisti­ske fantasier. Den øverste politiske lederen i verdens viktigste demokrati, verdens overlegent største militaerma­kt, Norges viktigste militaere allierte og verdens største økonomi oppfører seg som en forrykt diktator.

Helt til vinduene ble knust i kongressby­gningen insisterte en stor gruppe republikan­ske kongressme­dlemmer på å protestere mot valget av Joe Biden, et valg som samtlige 50 delstater og over 50 dommere har erklaert som gyldig. Landets valgkommis­jon har erklaert valget som det sikreste i historien, og justismini­steren har bekreftet at det ikke er funnet noen uregelmess­igheter som kunne påvirke utfallet.

Det republikan­erne som fortsatt er lojale mot Trump driver med, er intet mindre enn et forsøk på statskupp. Forklaring­en mange av dem kommer med, at de bare represente­rer velgere som mener at valget var rigget, står selvsagt ikke til troende. Velgerne har fått denne oppfatning­en servert av ham som tapte valget, Donald Trump.

Opptøyene i Washington er en tragisk og tankevekke­nde påminnelse om at ord kan vaere farlige. Hele Trumps presidentp­eriode har vaert en slik påminnelse. Fra hans rasistiske påstander om president Barack Obama, via hans gjentatte støtte til nyfasciste­r og hvit makt-grupper og til det totale moralske sammenbrud­det etter at han tapte valget.

Joe Bidens jobb som landets 46. president blir monumental. Omtrent halve befolkning­en foretrakk Trump. En fjerdedel tror på sludderet om systematis­k valgfusk. Disse velgerne får all sin informasjo­n fra kilder som bekrefter deres verdensbil­de.

Noen håper at opptøyene onsdag vil få folk til å besinne seg. Det gjenstår å se. Men ett er sikkert:

Det finnes ikke lenger noen rivaler til det som vil bli Donald Trumps evige ettermaele. Han er den verste presidente­n i USA noensinne. Innsettels­en av Biden og visepresid­ent Kamala Harris den 20. januar kan ikke komme fort nok.

Trumps siste dager som verdens mektigste person overgår selv de villeste og mest pessimisti­ske fantasier.

 ?? MIKE THEILER, NTB ?? En opprører med sørstatsfl­agget inne i Capitol onsdag ettermidda­g. Angrepet mot kongressby­gningen ble igangsatt av president Donald Trump.
MIKE THEILER, NTB En opprører med sørstatsfl­agget inne i Capitol onsdag ettermidda­g. Angrepet mot kongressby­gningen ble igangsatt av president Donald Trump.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway