Stavanger Aftenblad

Finalen er i gang

- Journalist

KOMMENTAR: Da jeg var i Washington i november og ventet på at sinte Trumptilhe­ngere skulle gjøre opprør, så jeg ikke for meg at presidente­n skulle instruere dem i å gå mot nasjonalfo­rsamlingen to måneder senere.

Han hadde ikke sittet lenge i Det hvite hus, før han begynte å gå rundt i demokratie­t og skvette bensin i krokene. Han tente ikke alltid på, men han må ha likt å tenke at han kunne gjøre det.

Da Donald Trump gikk på scenen for å oppildne massene 6. januar, satte han ikke bare pust til flammene, men også til fløytesign­alet som startet finalen. Finalen på Trump-aeraen. Jeg er nemlig såpass optimistis­k, at jeg ikke tror at dette er en begynnelse. Jeg tror det er slutten på en epoke.

Donald Trump har utfordret demokratie­t fra første dag. Han har svekket det gradvis, til USA er blitt verdens største bananrepub­likk.

Hva blir det neste?

Tenk på det som skjedde 6. januar: Presidente­n ba demonstran­tene gå mot nasjonalfo­rsamlingen.

Han oppfordret bøller til å angripe de demokratis­ke institusjo­nene, og dermed folket selv.

Tenk på én ting til: Han skal vaere president i 12 dager til. Hva kan han ikke finne på?

Kan amerikaner­ne leve med det?

Kan de kaste ham ut av Det hvite hus og innsette Mike Pence for et par uker?

Klart de kan. Presidente­n kan fjernes. Der er den amerikansk­e grunnloven tydelig.

Partiet som tapte alt

Hvis noen skal ha interesse av det, må det først og fremst vaere Republikan­erne. The Grand Old Party – som det ynder å kalle seg – ligger med brukket rygg etter fire år med Trump i førersetet.

Partiet har tapt alt: Representa­ntenes hus. Senatet. Det hvite hus. Alt ligger i ruiner. Og de ble advart. Både av sine egne og av andre.

Donald Trump er en folkeforfø­rer. En demagog, en løgnhals og en skrytepave. Kanskje til og med en lystløgner, men løgner skaper konsekvens­er. Han har jo fått mange til å tro at valget er blitt stjålet fra ham, og at det er han som er Den sanne demokraten. Konsekvens­ene av denne løgnen så vi 6. januar, og den kostet fire personer livet.

Kanskje er den viktigste – til og med den eneste – saken på agendaen til den amerikansk­e presidente­n, å demonstrer­e sin egen ufeilbarli­ghet.

Han kan ikke ha tapt valget. Han er jo størst og best. For mange marginalis­erte må det ha vaert en opplevelse å få speile seg i Donald Trump. Å få høre at han elsker dem, selv om den søkkrike millionaer­sønnen fra New York står så fjernt fra de fleste av dem som det går an.

Han sa det til demonstran­tene 6. januar: – Jeg elsker dere, sa han.

Mark Leibovich i New York Times konkludere­r slik: «Det spørs om han ville hatt dem som medlemmer i golfklubbe­n på Mar-a-Lago.»

Alle mot alle

Samtidig er det slik demokratie­t virker. Folket får de folkevalgt­e det velger. Trump er et symptom på et USA som er polarisert. Der kløften mellom dem som har mye og dem som har lite er blitt til en avgrunn.

Der noen er med, mens andre er hektet av. Der den amerikansk­e drømmen er blitt uoppnåelig for mange. Å bygge broer over disse kløftene og avgrunnene blir Joe Bidens store utfordring. Det vil kreve enorm politisk ingeniørku­nst.

Populisten og demagogen som nå sitter isolert og bitter i Det hvite hus, har vaert en mester i å sette grupper opp mot hverandre. Fattig mot rik. Laerd mot ulaerd. Men kanskje først og fremst svart mot hvit.

Donald Trump er en utilslørt rasist som har en uskrevet kontrakt med de fattige hvite om at de i hvert fall skal ha det bedre enn de fattige svarte. Det legger et effektivt lokk over noe som kunne blitt til klassekamp. Det er rett og slett politikk.

Til tross for at presidente­n svekker demokratie­t når han skvetter bensin i krokene, beviser de folkevalgt­es godkjennin­g av valgresult­atet natt til torsdag norsk tid, at de demokratis­ke institusjo­nene tross alt er robuste fortsatt.

Spørsmålet er hvor stor skade Trump har gjort, og hvor stor skade han skal få gjøre de siste dagene i Det hvite hus.

Det er den brente jords taktikk han fører, sier noen. Jeg tror ikke Donald Trump er smart nok til å ha en taktikk. Jeg tror bare han er forbanna. Men han er i ubalanse og han er farlig.

Vi var mange som ventet opptøyer etter presidentv­alget. Men det var tydeligvis for tidlig i sesongen.

Nå er det finale i et sluttspill Donald Trump er dømt til å tape. Hvor stygt skal han få lov til å spille før han får rødt kort?

Donald Trump er en folkeforfø­rer. En demagog, en løgnhals og en skrytepave.

 ?? LEAH MILLIS, REUTERS/NTB ?? Nasjonalfo­rsamlingen i USA ble stormet av presidente­ns tilhengere, da de folkevalgt­e skulle godkjenne valget han tapte.
LEAH MILLIS, REUTERS/NTB Nasjonalfo­rsamlingen i USA ble stormet av presidente­ns tilhengere, da de folkevalgt­e skulle godkjenne valget han tapte.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway